Regional information

Nyheter 2022

Yritysten, korkeakoulujen ja muiden innovaatiotoimijoiden TKI-yhteistyötä vahvistetaan laadukkaalla verkostoyhteistyöllä (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen kulttuurin edistämisen ja luovan talouden verkoston kokous ja keskustelufoorumi järjestettiin etätapahtumana 8.5.2024. Tilaisuudessa esiteltiin kulttuurin edistämisen ja luovan talouden päivitetty strategia, tulostavoitteet vuonna 2024 (−2027), toimenpiteet keväällä 2024 ja alustava toimintasuunnitelma vuosille 2024 (–2027).

Ajankohtaista kulttuurin edistäminen ja luova talous -puheenvuoron piti neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tilaisuudessa kuultiin myös monipuolisesti case-esimerkkejä ajankohtaisista hankkeista. Lopuksi osallistujat keskustelivat ryhmissä verkoston konkreettisista toimenpiteistä tulossopimustavoitteisiin 2024 (−2027) peilaten.

Strategiaa päivitettiin

Kaakkois-Suomen kulttuurin edistämisen ja luovan talouden Energiaa luovuudesta -strategia päivitettiin syksyn 2023 ja kevättalven 2024 aikana verkoston kanssa yhdessä. Vuonna 2022 työstetty strategia koettiin edelleen hyvin ajankohtaiseksi, mutta muutamia täydennyksiä tehtiin. Vastuullisuus ja kestävä kehitys huomioidaan kaikissa toimenpiteissä. Paitsi että houkutellaan kansainvälisiä luovan alan osaajia, on tärkeää tukea kansainvälistymistä kotimaassa. Edistetään kulttuurin ja luovan talouden yrittäjyyttä.

Kulttuurin edistäminen ja luova talous tulostavoitteet vuonna 2024 (-2027) ovat:

  • Alueen yritysten kasvua ja työllistämisen edellytyksiä on vahvistettu
  • Verkosto- ja kumppanuusyhteistyö on alueellisesti ja valtakunnallisesti vaikuttavaa
  • TKI-toimintaan liittyvä yritysten, korkeakoulujen ja muiden innovaatiotoimijoiden välinen yhteistyö on vahvistunut.

Kaakkois-Suomen luovien alojen strategia Energiaa luovuudesta 2030 on kuvattu kasvuspiraalina, joka jakautuu neljälle eri tasolle alhaalta ylöspäin: 1. Laajeneva dialogi ja luova johtajuus, 2. Kestävät hybridiratkaisut, 3. Kasvot, 4. KV.
Kaakkois-Suomen kasvuspiraali – Energiaa luovuudesta -strategia 2030.

Kohti yhä vaikuttavampaa ekosysteemitoimintaa yhteisesti kehittäen

Kaakkois-Suomen kulttuurin ja luovan talouden verkostoa koordinoiva kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen kertoi, että verkostossa koetaan tärkeäksi strategialähtöinen hankeideointi ja yritysten liiketoiminnan edistäminen. Verkostossa panostetaan taide-, kulttuuri- ja luovien alojen yrittäjyyteen ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen. Kehitetään kasvua vauhdittavia liiketoimintamalleja av-, pelialalle sekä muille toimialoille, kuten kirjallisuuteen ja musiikkiin. Kulttuurin edistämisen ja kulttuurimatkailun kehittämistä tukevia rahoitus-, verkostoitumis- ja viestintätoimenpiteitä vahvistetaan ja edistetään muiden toimialojen edustajien kanssa yhdessä TAIKEn, Visit Finlandin ja Creative Finlandin kanssa.

Strategian tavoitteena on elinkeinotoiminnan uudistuminen ja monipuolistuminen, kasvu- ja kansainvälistyminen ja TKI-panostusten kasvu. Erityisesti tuetaan verkostoyhteistyötä puhtaan siirtymän edistämiseksi. Verkosto järjestää kehittämistilaisuuksia, jotka tukevat TKI-toimintaa ja -osaamista.

Kaikkonen ehdottaa Kaakkois-Suomen Luovan talouden osaamisen aika vuorovaikutteisen tilannekuvan päivittämistä toimintaympäristön muutokset huomioiden. Toimintaympäristössä on useita uudistuksia, kuten hyvinvointialueet, TE2024 ja aluehallinnon uudistus.

Projektipäällikkö Jani Kiviranta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta esitteli alustavan toimintasuunnitelman yhteenvetoa siitä, mitä toimia on jo tehty, mitkä asiat edistyvät sekä mitä ideat ja konkreettiset toimet ovat.

Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake (OKM) totesi hallituksen painottavan hallitusohjelmassaan valtion velan kasvun pysäyttämistä. Kehysriihen tuloksena leikkauksia aikaistetaan ja lisätään. Hallitus kuitenkin tunnistaa kulttuurin ja luovat alat elinkeinoina, joilla on merkittävää kasvupotentiaalia. Aulake korosti, että investointeja aineettomaan pääomaan on tärkeää edistää. Hän totesi alueellisen kehittämistyön olevan erittäin hyvää. Hän ennakoi, että alueiden rooli tulee olemaan jatkossa yhä vahvempi ja korosti, että htv-resurssien säilyminen tulevissa elinvoimakeskuksissa on tärkeää. Luovien alojen merkitys erityisesti isoja yhteiskunnallisia haasteita ratkottaessa on tärkeää.

Niukkuuden aika väistämättä tarkoittaa sitä, että valtakunnallisten ja alueellisten toimien välillä on oltava vahva synergia. Niitä ei tarvitse erikseen sopia vaan olemassa on jo prosessit kuten ELY-keskusten ja tulevien elinvoimakeskusten tulossopimukset. EU-rahoitusta menee alueellisten ja paikallisten toimijoiden kautta, ja tärkeä on saada samaan suuntaan menevät toimenpiteet.

OKM ja TEM ovat tekemässä Kulttuuripoliittista selontekoa. Tämän prosessin yhteydessä tehdään myös luovien alojen kasvustrategia, jonka lähtökohtana ovat kasvusopimukset.

Strategialähtöistä hankeideointia: Ajankohtaisia ilmiöitä ja toimintaympäristön muutoksia

Projektipäällikkö Emmi Maijanen LAB-ammattikorkeakoulusta esitteli LuovAIn!-hanketta, joka on Turun yliopiston, Tampereen yliopiston, Oulun yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on kehittää luovan alan toimintaedellytyksiä tekoälyn avulla.

Virtuaalistudiosta liiketoimintaa -hanketta esittelivät projektipäällikkö Henri Brandt ja TKI-asiantuntija Tiina Savallampi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Hankkeessa suunnitellaan kansainvälisesti kiinnostavia virtuaalistudioita, uusinta kameratekniikkaa sekä VR/AR/XR/5G-teknologioita hyödyntäviä palvelumuotoilun tuotteita ja kehitetään tutkimuksen, TKI-toiminnan ja elinkeinoelämän innovaatioyhteistyön toimintamalli. Mallin avulla alueen älykkään erikoistumisen vaikutuksen piirissä olevat yritykset, korkeakoulut ja yhteistyöalueet voivat yhä nopeammin ja paremmin vastata kansainvälisten markkinoiden tarpeisiin ja muutoksiin.

Ideajalostamo-hankkeesta kertoi projektipäällikkö Melina Maunula Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Hankkeen päätavoitteena on innovaatioiden kaupallisen potentiaalin hyödyntämisen lisääminen ja sitä kautta uuden liiketoiminnan ja uusien työpaikkojen syntyminen Kymenlaakson alueelle. Kasvupotentiaalin on tunnistettu löytyvän vastuullisen ja kestävää kehitystä edistävän toiminnan piiristä. Tämä myös varmistaa pitkän aikavälin kannattavuuden ja kasvupotentiaalin oikeudenmukaisessa vihreässä siirtymässä. Hanke nojautuu Keksintösäätiön kansallisen ideajalostamomallin kehitykselle ja alueellisten, erityisesti innovaatioiden kaupallistamista, mutta myös muuta kehittämis- ja innovaatiotoiminnan lisäystä tukevien (digi)työkalujen (mm. IPR Suomi, FUEL, data-analytiikka) ja menetelmien (innovaatioprosessit, luovat menetelmät, palvelumuotoilu) testaukseen ja käyttöönottoon.

Luovan alan ekosysteemin kehittämisestä Kaakkois-Suomessa -puheenvuorot pitivät asiantuntija, luovan alan yrittäjät, Sonja Antosalo, Suomen yrittäjistä ja toimitusjohtaja Hannu Lehtinen, Illuusio Oy:stä.

Antosalo kertoi, että luovan talouden potentiaali Suomen kansantaloudelle ja viennille on suuri. Luovaan talouteen lasketaan myös ilmiöt. Luovassa alassa on paljon muutosvoimaa ja alat ovat keskeisiä aineettoman arvon tuottajia myös muille toimialoille. Näin ollen luovilla aloilla on huomattava vaikutus muiden toimialojen kasvun kiihdyttämiseen ja yritysten uudistumiseen.

Antosalo kertoi, että luovan alan yrittäjien määrä Suomessa on noin 131 300, josta yksin yrittäjiä on 122 250 (Creative Finland, 2023).

Luoville yrittäjille oma verkosto

Luovan alan yrittäjät tarvitsevat oman verkostonsa, koska ala on laaja, mutta hajanainen. Moni toimija ei myöskään miellä itseään yrittäjäksi, vaikka toimintamalliltaan olisi sellainen.

Suomen Yrittäjät perusti vuonna 2022 oman luovan alan verkoston, joka on keskustellut muun muassa siitä, miten luova ala ja luova talous ylipäätään määritellään. Luovan alan verkosto on Suomen Yrittäjien uusin verkosto.

Tavoitteena on nostaa luovan alan yrittäjien toimintaympäristön haasteita esiin sekä löytää uusia keinoja tukea tämän hyvin moniulotteisen alan yrittäjiä.

Hannu Lehtinen painotti, että luovilla aloilla tarvittaisiin lisää törmäyttämistä. Toimijoita voisi herätellä kokoontumaan ja heitä voisi pyytää mukaan tuotekehittelyyn ja suunnitteluun. Yrittäjät kaipaavat liiketoimintaan asiakkaita ja tilauksia, esimerkiksi muiden alojen yrittäjien tuotetilauksia luovan alan yrittäjiltä.

Kehittämistyö jatkuu

Kaakkois-Suomen kulttuurin edistämisen ja luovan talouden verkosto jatkaa luovan alan ekosysteemin kehittämistä Kaakkois-Suomessa hyviä käytäntöjä jakamalla, tarjoamalla koulutusta ja neuvontaa, kehittämällä yritysten yhteistyötä ja tukemalla uusien kumppanuuksien löytymistä.

Tulevia tapahtumia

Eloon!-kiertue yhdistää luovat alat ja elinkeinoalat ratkaisemaan alueiden elinvoimahaasteita

Suomen Yrittäjät ja Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -hanke järjestävät Eloon!-kiertueen, joka kokoaa yhteen elinkeinoalojen sekä taiteen, kulttuurin ja luovan alan toimijoita. Tavoitteena on ideoida luovia ratkaisuja alueiden elinvoimahaasteisiin. Kaakkois-Suomessa kiertueen tilaisuus Houkutteleva Lappeenranta osaavalle työvoimalle pidetään 16.9.2024 Lappeenrannassa.

Kulttuurileijonien luolat

Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon kulttuurileijonien luolat järjestetään syksyllä 2024 verkostoyhteistyössä.

Lisätietoja: