- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Virtavesien hoitotyötä edistetään monipuolisesti Kyrösjärven alueella
Kyrösjärveen laskee monta upeaa ja monimuotoista jokea ja puroa, ja alueen virtavesien hoitotyötä on edistetty jo usean vuosikymmenen ajan erilaisin selvityksin ja kunnostuksin. Työhön ovat osallistuneet monipuolisesti eri viranomaistahot, kalatalousalueet, yhdistykset sekä paikalliset maanomistajat. Työtä on kuitenkin vielä paljon tehtäväksi, ja tänä vuonna Pirkanmaan ELY-keskuksen vesiyksikkö lähtee mukaan edistämään Kyrösjärven rakennettujen virtavesien tilaa.
Erittäin uhanalaiseksi luokiteltu taimen asustaa Kyrösjärveä ympäröivissä virtavesissä. Kuva UNSPLASH
Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Ylöjärven alueella sijaitseva Kyrösjärvi kerää vetensä usean jokivesistön alueelta, joista jokainen muodostaa omanlaisensa, monipuolisen ja merkittävän kokonaisuuden kasveineen ja eliöineen. Valtakunnallisesti vesistöjen tilaan heikentävästi vaikuttavat maa- ja metsätalouden kuormitus, ojitukset ja ruoppaukset sekä vesistörakentaminen ovat kuitenkin jättäneet jälkensä myös Kyrösjärven alueelle. Esimerkiksi erittäin uhanalaiseksi luokiteltu taimen on taantunut lisääntymisalueiden heikentymisen sekä vaellusyhteyksien katkeamisen seurauksena.
Pirkanmaan ELY-keskuksen vesiyksikkö edistää virtavesien hoitotyössään rakennettujen, eli ihmistoiminnan muokkaamien, vesien tilaa. Koska suuri osa virtavesistämme ei ole välttynyt ihmistoiminnan vaikutuksilta, on rakennettujen vesien vesienhoitokenttä laaja. Työssä tuotetaan lisätietoa kunnostuksia ja ennallistamista ajatellen sekä edistetään jo tuotetun tiedon viemistä käytäntöön.
Tiedon kokoamista ja yhteistyötä
Rakennettujen vesien hoitotyö käynnistettiin ELY-keskuksen tekemällä selvityksellä, jossa kartoitettiin Kyrösjärven alueella jo aikaisemmin tehdyt vesistökunnostukset ja -selvitykset.
"Laajan selvitystyön myötä päästiin perille siitä, missä virtavesikunnostuksia, tutkimusta ja inventointeja on jo tehty ja missä tiedon aukkoja vielä on", vesienhoidon asiantuntija Iia-Elisabeth Suomi kertoo. Hän kertoo, että selvityksen myötä löytyi useita kohteita, joista tietoa on vain niukasti.
"Näistä lähdemme nyt ensi kesänä keräämään konkreettista tietoa. Lisäksi löytyi paljon jo inventoituja kohteita, joiden osalta vesienhoitohankkeita voidaan lähteä edistämään", Suomi lisää. Selvityksen lisäksi Kyrösjärven alueella virtavesityötä tekeville perustettiin yhteistyöryhmä.
"Alueella usea taho toimii virtavesikysymysten parissa, joten yhteistyöryhmän avulla pääsemme kaikki tukemaan toistemme työtä, mikä on tärkeää" Suomi iloitsee.
Taimenen esiintyminen koekalastuksissa Kyrösjärven alueella.
Inventoinneilla kerätään lisätietoa
Selvityksen myötä Kyrösjärven alueelta löytyi useita virtavesiä, joista ei juurikaan ole tietoa.
"Jos virtavesien tilaa halutaan parantaa, tulee esimerkiksi veden laadusta, monimuotoisuudesta sekä nousuesteen muodostavista rakenteista olla riittävästi tietoa", kertoo ylitarkastaja Salla Taskinen.
"Lisätiedon tarpeessa olevia kohteita on todella paljon, mutta ensi kesänä näitä tietoja lähdetään keräämään Mylly-Kartunjoen vesistöstä, Röyhiö-Iso-Karppajärven reitiltä sekä muutamasta yksittäisestä purosta" Taskinen lisää. Inventoitavat virtavedet tullaan kävelemään kauttaaltaan mahdollisimman hyvän kokonaiskuvan muodostamiseksi.
Paikalliset avainasemassa vesienhoitotyön toteutuksessa
Kunnostus- ja selvitystyötä tehdään paljon. Vesistöjä sivu-uomineen ja latvapuroineen on kuitenkin niin paljon, että mahdollisuuksia kaikkien vesistöjen kokonaisvaltaiselle ja säännölliselle inventoinnille ei ole. Tiedon keräämisessä ja kunnostustöiden toteutumisessa kaikista tärkein rooli onkin paikallisilla.
"Paras tieto vesistön historiasta sekä tilan muuttuneisuudesta löytyy lähes aina heiltä, jotka sen äärellä viettävät aikaa", Iia-Elisabeth Suomi kertoo.
Kunnostusten toteutuminen vaatii myös aina maan- ja vesialueen omistajan luvan. Suomi toteaakin, että ELY-keskuksella kaivataan maanomistajien korvaamatonta tietoa esimerkiksi
- vaellusesteen muodostavista vesirakenteista (esim. padot ja tierummut)
- potentiaalisista kunnostuskohteista
- lisäselvitystarpeisista puroista/muista virtavesistä
ELY-keskukselta voi myös kysyä tietoa vesistöjen tilasta, kunnostusmahdollisuuksista tai kunnostusten rahoitusvaihtoehdoista.
Tierummut muodostavat usein esteen eliöiden liikkumiselle vesistössä. Kuva Heikki Holsti
Lisätietoja:
Vesienhoidon asiantuntija Iia-Elisabeth Suomi (tavoitettavissa 2.5. alkaen)
[email protected]
0295 036 066
Ylitarkastaja Salla Taskinen (tavoitettavissa 2.5. alkaen)
[email protected]
0295 036 150
- Publiceringsdatum
- 2023-04-19