Landsvägar och trafik

Inom trafiksystemarbetet planerar NTM-centralen och landskapsförbunden trafikens framtid, hur trafiken fungerar nu och hur den bör förbättras. Vi ansvarar för underhåll, planering och byggande av statliga vägar samt gång- och cykelvägar. Dessutom främjar vi trafiksäkerheten genom att förbättra trafikmiljön och genom att samarbeta med myndigheter. Vi värnar också om vägunderhållskulturens arv.

 

Avaa chat-ikkuna

 

Trafiksäkerhet​​​​

Förbättring av trafiksäkerheten är ett av NTM-centralernas främsta mål. NTM-centralerna främjar trafiksäkerheten genom väghållningsåtgärder och samarbete med bland annat Trafikskyddet, polisen, räddningstjänsten och kommunerna. Förebyggande trafiksäkerhetsarbete utförs genom att samordna markanvändning och trafikplanering. NTM-centralerna stöder kommunernas trafiksäkerhetsarbete genom att delta i kommunernas trafiksäkerhetsgrupper och aktivera kommunerna i trafiksäkerhetsplaneringen. Oansvarigt trafikbeteende är tyvärr vanligt, men det är svårt att åtgärda genom väghållningsåtgärder. Därför betonas varje trafikants ansvarsfulla beteende i den dagliga trafiken.

 

 

Förslagsguiden (på finska)

Funderar du på att lämna ett utvecklingsförslag? Vi har samlat olika genomförandemöjligheter i Förslagsguiden.

I guiden kan du kontrollera om det är värt att föreslå åtgärden. Alla förslag kan inte genomföras eftersom finansieringen för väghållning är begränsad eller den föreslagna åtgärden inte passar in i trafikmiljön.

Regional information

Liikenneturvallisuus - Keski-Suomi

Tavoitteena Liikenneturvallisuuden nollavisio (Keski-Suomi)

Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuustyön keskeisenä ohjenuorana ovat valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta sekä valtakunnallinen liikenneturvallisuusstrategia. Strategiaa ohjaa nollavisio, jonka mukaisesti kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kukaan kuole tai loukkaannu vakavasti liikenteessä.

Liikenneturvallisuuden parantaminen on tavoite, joka sisältyy kaikkeen ELY-keskuksen tienpitoon liittyviin kokonaisuuksiin alkaen liikennejärjestelmätyöstä maanteiden suunnitteluun ja hoitoon saakka.

Väkilukuun suhteutettuna Keski-Suomen maakunnassa tapahtuu kuolemaan johtavia tieliikenneonnettomuuksia koko maahan verrattuna hieman keskiarvoa enemmän. Sen sijaan loukkaantumiseen johtavien onnettomuuksien määrä on keskiarvon tasolla. Kuolemaan ja vakavaan loukkaantumiseen johtaneiden onnettomuuksien määrää lisäävät Keski-Suomessa maakunnan halki kulkevat valtatiet 4 ja 9, joiden liikennemäärät ovat suuria ja nopeusrajoitukset korkeampia kuin muualla tieverkostolla. Pitkän, noin 20 vuoden, tarkastelujakson trendi on kuitenkin laskeva henkilövahinko-onnettomuuksien osalta, ja tätä laskutrendiä pyritään jatkamaan nollavision mukaisesti.

Henkilövahinkoon johtaneet onnettomuudet vuosina 2019–2023

Tieliikenteessä kuoli Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella vuosina 2019–2023 keskimäärin 14 henkilöä ja loukkaantui keskimäärin 217 henkilöä vuodessa. Kuolleiden määrä on vaihdellut tarkastelujakson aikana, eikä selkeää nousua tai laskua ole havaittavissa. Loukkaantuneiden määrä sen sijaan väheni merkittävästi vuosien 2019-2023 aikana, laskien 274:sta 195:een. Vuonna 2022 loukkaantuneiden määrä nousi hieman 221:een, mutta laski jälleen 190:een vuonna 2023.

Henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista hieman alle kolmannes eli 30 % oli yksittäisonnettomuuksia, 22 % jalankulkija- tai polkupyöräonnettomuuksia ja 12 % kohtaamisonnettomuuksia.

Vuosina 2019–2023 Väyläviraston ylläpitämillä teillä loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia oli yhteensä 506 ja kuolemaan johtaneita 55, kun taas kuntien katuverkostolla vastaavat luvut olivat 247 ja 10. Muilla teillä tapahtui 49 loukkaantumiseen johtanutta ja 3 kuolemaan johtanutta onnettomuutta. 33 % onnettomuuksista tapahtui pääteillä, 29 % muilla maanteillä ja 36 % kaduilla ja yksityisteillä.

Onnettomuustilastoissa korostuu ikäryhmistä erityisesti 25–34-vuotiaat ja kulkutavoista henkilöauto. Henkilöautolla tapahtuneista onnettomuuksista 44 % tapahtui kuljettajana ja 20 % matkustajana. Polkupyörällä tapahtuneita onnettomuuksia oli yhteensä 12 %. Muiden kulkutapojen prosentuaalinen osuus jäi alle kymmeneen.

Henkilövahinkoon johtaneet onnettomuudet Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella vuosina 2019–2023 on esitetty myös alla olevissa kuvaajissa. Kuvaajia klikkaamalla voit tarkastella onnettomuuskehitystä esimerkiksi onnettomuusluokittain tai valita pelkästään maanteillä tapahtuneet onnettomuudet tarkasteluun.

Henkilövahinkoon johtaneet onnettomuudet koko Keski-Suomen alueella

 

Kuolleet ja loukkaantuneet ikäryhmittäin sekä kulkutavoittain

 

Parannustoimilla pyritään kustannustehokkuuteen

ELY-keskus tekee liikenneturvallisuustoimien tarvearviointia erilaisten selvitysten, kuntakyselyiden ja -keskustelujen pohjalta sekä onnettomuustilastojen avulla. Lisäksi ELY-keskus saa kansalaisilta vuosittain noin 1 500 palautetta ja 100–150 toimenpide-ehdotusta, jotka kaikki luetaan ja huomioidaan parannuskohteita mietittäessä.

Liikenneturvallisuuden parannuskohteita onkin moninkertainen määrä käytettävissä olevaan rahoitukseen nähden. Tästä syystä ELY-keskus asettaa toimenpiteitä tärkeysjärjestykseen huomioiden toimenpiteiden kustannustehokkuus ja vaikuttavuus paikallisesti. Etusijalla ovat suojattomat tienkäyttäjät eli jalankulkijat ja pyöräilijät ja heistä erityisesti lapset ja iäkkäät. Toimenpiteiden tärkeysjärjestyksen tavoitteena on, että resurssit saataisiin kohdennettua mahdollisimman kustannustehokkaasti ja viisaasti sinne, missä toimenpiteitä eniten tarvitaan.

Toimenpiteinä voivat olla esimerkiksi liikenneympäristön selkiyttäminen liikennemerkein tai suojatiesaarekkeen rakentaminen. Toimenpiteet saattavat toisinaan olla hyvinkin pieniä, mutta niillä voi olla merkittävä paikallinen vaikutus liikenneturvallisuuden parantumisessa.

Liikenneturvallisuutta parannetaan yhteistyöllä

Keski-Suomessa liikenneturvallisuutta edistetään yhteistyön voimin. Koko maakunnan alueella on käytössä Liikenneturvallisuustoimija-malli, jossa keskeisenä tavoitteena on edistää sidosryhmien liikenneturvallisuustyötä yli sektorirajojen. Lisäksi Keski-Suomessa toimii maakunnallinen liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmä sekä kuntien omat liikenneturvallisuusryhmät.