Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Leväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tällä viikolla. Valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluu yli 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja Suomen rannikkoalueilla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella pysyviä havaintopaikkoja on 20. Näistä 12 sijaitsee järvellä, ja mukana on esimerkiksi Lappajärvi, Ähtärinjärvi, Evijärvi sekä Kuortaneenjärvi. Rannikkoalueella pysyviä havaintopaikkoja on seitsemän ja jokialueella yksi. Alueemme sinilevätilannetta seurataan näillä pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta aina torstaisin. Seuranta toteutetaan yhteistyössä kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Uudella Havaintolähetti-verkkosovelluksella voi tallentaa Järvi-meriwikiin havaintoja helposti myös esimerkiksi kosketusnäytöllisellä puhelimella.

Viikolla 22 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää. Viime päivien lämpimän sään johdosta pintavesien lämpötilat ovat nousseet nopeasti erityisesti sisämaassa, ja esimerkiksi Lappajärven pintalämpötila 1.6. oli lähes 19 astetta, kun se viime vuonna tähän aikaan oli 12,7 °C.

Sinileväkukintoja esiintyy Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tavallisesti heinä-elokuussa, mutta kevään lämpimän sääjakson seurauksena sinilevien runsastuminen voi aikaistua kesän aikana. Osa sinilevälajeista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Tällä hetkellä ilmassa on runsaasti siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin ja saattaa muodostaa hitaasti hajoavia, vaalean kellertäviä kasautumia veden pinnalle.

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Miia Honka, puh. 0295 028 038, miia.honka(at)ely-keskus.fi
  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Alueellista tietoa