Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Kissakosken luonnonmukainen kalatie toimii erinomaisesti (Etelä-Savo)

Hirvensalmen Kissakosken kalatie on osoittautunut toimivaksi kalaseurannan perusteella. Seurantajakson, 2.5. – 1.11. 2017, aikana voimalaitoksen ohitti kalatien kautta yli 17 000 kalaa ja 10 eri kalalajia. Alhaalta ylöspäin vaeltaville kaloille kalatie tarjoaa erinomaisen vaelluskäytävän, mutta alavirtaan vaeltaneista kaloista sitä käytti vain 23 kalaa. Tulokset olivat odotettua positiivisemmat kala- ja lajimäärien suhteen. Kalatien kautta kulki mm. siikoja, taimenia, ankeriaita, mateita, haukia, ahvenia ja särkikaloja. Taimenet olivat yhtä lukuun ottamatta merkkaamattomia, luonnonlisääntymisestä peräisin olevia kaloja. Tulokset kertovat Mäntyharjunreitin koskien ja Puulaveden välisestä erittäin uhanalaisten järvitaimenten vaelluksesta ja luontaisesta lisääntymisestä.

- Kissakoskella tehtiin kalaseurantaa nyt ensimmäistä kertaa videokuvauksella. Videokuvausseurannalla saatiin kattava tieto kalatien kulkijoista ja se soveltuu paremmin kalaseurantaan kuin aiemmin käytössä ollut kalalaskuri, kertoo Järvi-Suomen kalatalouspalvelujen kalastusbiologi Teemu Hentinen.

Alkukesällä ruuhkaa kalatiessä

Alkukesän parhaimpina vuorokausina kalatien kautta kulki yli 2500 kalaa ja yli 500 kalan vuorokausimäärät olivat melko yleisiä. Yleisimpien kalalajien nousuhuippu ajoittui ajankohtaan, jolloin veden lämpötila saavutti alkukesän huippunsa. Särkikaloilla selvin vaellushuippu oli kesäkuun puolivälin jälkeen. Taimenet ja siiat nousivat lähinnä toukokuun lopun ja kesäkuun alun aikana. Sen sijaan esim. ankeriaita havaittiin heinäkuun lopulta lokakuun alkuun asti. Alkukevät ja loppusyksy olivat hiljaisempia kalojen vaelluksen suhteen. Kalojen selvästi yleisin nousuajankohta vuorokauden sisällä oli keskiyön aikaan.

Seuraavan kerran kaloja seurataan taas vuonna 2021.

 

Lisätietoja:

Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-keskus, Järvi-Suomen kalatalouspalvelut, puh. 029 5024037

Ympäristöpäällikkö Matti Puranen, Suur-Savon Sähkö Oy, puh. 040 574 4813


Alueellista tietoa