Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen käynnistyy rytinällä, Porokello-puhelimet jakoon kesällä

Lapin ELY-keskuksessa on alkanut tutkimus- ja kehityshanke, missä mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Pohjaa palvelulle luodaan houkuttelemalla varoittajiksi 1000 ammattiautoilijaa poronhoitoalueelta. Kaikkien tielläliikkujien saataville tulee projektin seuraavassa vaiheessa porovaroittamiseen tarkoitettu mobiilisovellus. Tavoitteena on puolittaa porokolarit vuoteen 2020 mennessä.

1000 Porokello-puhelinta jakoon ammattiautoilijoille

Projektin ensimmäisessä vaiheessa 1000 ammattiautoilijaa saa käyttöönsä Porokello-puhelimen (tavallinen älypuhelin porovaroitus sovelluksella varustettuna). 1000 ammattiautoilijaa antaa ja vastaanottaa toistensa varoituksia tiellä liikkuvista poroista kesäkuusta 2016 alkaen. Pelkästään porovaroittamiseen tarkoitettu Porokello-puhelin asennetaan kiinteästi ajoneuvoon sille tarkoitetulla telineellä ja laturilla varustettuna. Kokeiluun mukaan lähtevä ammattiautoilija sitoutuu antamaan varoituksia tiellä liikkuvista poroista Porokello-puhelimella. Porokello-puhelinta on helppo käyttää ja se antaa varoitukset sovelluksessa värein ja äänimerkein. Kokeilu on ammattiautoilijoille ilmainen ja sen käyttöön saaminen edellyttää sopimuksen tekemistä hankkeen kanssa. Ammattiautoilijat voivat ilmoittautua kokeiluun osoitteessa www.porokello.fi.

Porokello-sovellus. Kuva: Studio ArticaKuva: Studio Artica

Porovaroitukset kaikille poronhoitoalueella tielläliikkujille

Projektin edetessä reaaliaikaisia porovaroituksia jaetaan kaikille tiellä liikkujille mm. autojen
navigaattoreiden ja ilmaiseksi ladattavien sovellusten kautta. Projektiin on sitoutunut useita eri tahoja ja yrityksiä kuten Lapin ELY-keskus, Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, HERE ja VTraffic Mediamobile. Projekti on jo alkuvaiheessa herättänyt laajempaakin ja jopa kansainvälistäkin kiinnostusta, mistä kertoo myös se, että projektista ollaan kertomassa 6.-9. kesäkuuta järjestettävässä liikenteenalan ITS Europe seminaarissa Skotlannissa.

Taustalla menestyksekäs pilotti vuosilta 2013 - 2015

Porokolarit eivät ole ponnisteluista huolimatta vähentyneet vuosien myötä; noin 4000 porokolaria ajetaan vuosittain. Erilaisia kokeiluja on tehty porokolareiden vähentämiseksi aina heijastinten ja kanankakankäytöstä tiedottamisen lisäämiseen. Älyteknologia tuo uuden mahdollisuuden porokolareiden vähentämiseen. Erilaisten älylaitteiden yleistyminen mahdollistaa ajantasaisen porovaroittamisen täsmällisesti paikkatietoa hyödyntäen. Porovaroittaminen mobiilisovelluksella on saanut alkunsa jo vuonna 2011 kun paikkatietoon ja matkapuhelin palveluihin erikoistunut Paikkatieto Online esitteli ideansa porovaroittamisen mobiiliratkaisustaan Paliskuntain yhdistykselle ja Lapin ELY-keskukselle. Alkoi yhteinen ponnistelu idean viemiseksi käytäntöön ja vuosina 2013 - 2015 porovaroittamista mobiilisovelluksella kokeiltiin kahdella tienosuudella 25 ammattikuljettajan voimin. VTT teki tutkimuksen kokeilusta ja tulokset olivat niin hyviä, että kokeilua laajennetaan nyt koko poronhoitoalueelle.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala
Lapin ELY-keskus
puh. 040 550 8818
[email protected]

Facebook: Porokello
Twitter: @Porokello
www.porokello.fi


Alueellista tietoa