Navigointivalikko
Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2015

Ähtävänjoelle ennustetaan hyydeongelmia (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Lappajärvi on poikkeuksellisen korkealla eli n. 60 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Vaikka Lappajärvestä on juoksutettu 24 m3/s, on järven pinta viime viikkoina noussut, koska järveen tuleva virtaama on ollut juoksutuksia suurempi. Korkea vedenpinta saattaa pahentaa Lappajärven tulvaongelmia ensi keväänä.

Lämpötilojen käännyttyä selvästi pakkasen puolelle on Ähtävänjoella varsinkin koskipaikkoihin alkanut muodostua hyydettä. Hyydetilanteen helpottamiseksi aletaan Lappajärven juoksutuksia pienentää portaittain kuluvan viikon puolivälistä alkaen tavoitteena edistää jääkannen muodostumista jokeen ensi viikolle luvatun pakkasjakson aikana.

Lappajärven juoksutuksen pienentämisen lisäksi hyydepatojen syntymistä yritetään Ähtävänjoella vähentää myös hyydepuomien avulla. Ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta on todennäköistä, että Ähtävänjoella on lähiaikoina hyydeongelmia, joita joudutaan torjumaan kaivinkoneilla tai räjäyttämällä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on useiden voimalaitosten rakenteisiin viime päivinä muodostunut hyydettä, mikä on aiheuttanut ongelmia niiden toimintaan.

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • Johtava vesitalousasiantuntija Tommi Mäki, puh. 0295 027 882
  • Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021
  • Vesitalousasiantuntija Sune Skutnabba, puh. 0295 027 938

Alueellista tietoa