Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Tietoa jälleenmyyjälle

Miten tuottajavastuu liittyy jälleenmyyjään?

Akkujen, paristojen, renkaiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jälleenmyyjille on jätelaissa annettu velvollisuuksia, jotka liittyvät käytöstä poistettujen tuotteiden vastaanottamiseen, tiedottamiseen ja vastaanotettujen tuotteiden luovuttamiseen eteenpäin. Tälle sivulle on koottu tarkempia tietoja asiasta. Löydät tietoa aiheista: 

  • Jälleenmyyjällä on vastaanottovelvollisuus
  • Jälleenmyyjällä on tiedotusvelvollisuus
  • Kenelle vastaanotetut tuotteet saa luovuttaa?
  • Mihin kuluttajat voivat viedä tuotteet?

Tässä yhteydessä jälleenmyyjällä tarkoitetaan jakelijaa, joka myy tuotteitaan myyntipisteessä tai myymälässä.

Jälleenmyyjällä on vastaanottovelvollisuus

Akkujen, paristojen, renkaiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jälleenmyyjien on vastaanotettava käytöstä poistetut tuotteet myyntipisteessään maksutta. 

Jälleenmyyjät vastaavat tuotteiden vastaanoton aiheuttamista kustannuksista. Vastaanoton jälkeen syntyvistä esimerkiksi kuljetus- ja käsittelykustannuksista vastaavat puolestaan tuottajayhteisöt tai poikkeustapauksessa tuottajarekisteriin hyväksytyt tuottajat, eli maahantuojat, valmistajat ja pakkaajat.

Vastaanota ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta:

1) Kannettavat akut ja paristot

  • Kannettavia akkuja ja paristoja ovat mm. sormi- ja nappiparistot sekä matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, leluissa, johdottomissa työkaluissa, sähköhammasharjoissa ja partakoneissa käytettävät akut ja paristot.
  • Kannettaviin akkuihin ja paristoihin eivät kuulu esimerkiksi sähköisissä liikkumisvälineissä käytettävät akut. Ne luokitellaan teollisuusakuiksi.

2) Pienet (alle 25 cm) kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SE-laitteet)

  • Näihin laitteisiin kuuluvat esimerkiksi energiansäästölamput, kännykät ja niiden laturit, sähköhammasharjat, hiustenkuivaajat, lelut ja sähkötyökalut.
  • Vastaanottovelvollisuus koskee päivittäistavarakauppoja, joiden myyntipinta-ala on yli 1 000 m2, sekä muita SE-laitteita myyviä kauppoja, joiden myyntipinta-ala on yli 200 m2.
  • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
  • Jälleenmyyjän on vastaanotettava myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

 Vastaanota, kun tilalle ostetaan uusi vastaava tuote:

1) Suuret kotitalouden SE-laitteet

  • Jälleenmyyjän on otettava maksutta vastaan, kun tilalle ostetaan uusi vastaava laite.
  • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
  • Jälleenmyyjän on vastaanotettava myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

2) Ajoneuvon renkaat

  • Jälleenmyyjän on vastaanotettava ajoneuvon tai laitteen renkaat maksutta, kun tilalle ostetaan lajiltaan ja määrältään vastaavat uudet renkaat.
  • Maksuton vastaanotto koskee vanteettomia renkaita.

 
Voit vastaanottaa vapaaehtoisesti:

1) Kuluttajien ajoneuvoakut (käynnistysakut)

  • Jos kuluttajille käynnistysakkuja myyvä kauppa vastaanottaa käynnistysakkuja, ne on otettava vastaan maksutta ja ilman vaatimusta uuden tuotteen ostosta.

 
Jälleenmyyjällä on tiedotusvelvollisuus

Jälleenmyyjän on tiedotettava asiakkaita mahdollisuudesta luovuttaa käytöstä poistettu tuote jälleenmyyjän vastaanottoon. Tiedotus voi tapahtua myyntipisteessä, myymälässä tai muussa markkinoinnissa. Jälleenmyyjä vastaa tiedotuksen kustannuksista.

Kenelle vastaanotetut tuotteet saa luovuttaa?

Jälleenmyyjän on koottava käytöstä poistetut tuotteet kuljetuksen kannalta tarkoituksenmukaisiksi eriksi.

Jälleenmyyjä voi luovuttaa vastaanottamansa tuotteet vain sellaisille kuljettajille tai käsittelijöille, joilla on asiasta sopimus tuottajayhteisön tai poikkeustapauksessa tuottajarekisteriin hyväksytyn tuottajan, eli maahantuojan, valmistajan tai pakkaajan kanssa. Nämä toimijat myös vastaavat kustannuksista tästä eteenpäin. 

Tuotteiden luovuttaminen muille kuin edellä mainituille tahoille on kielletty. 

Mihin kuluttajat voivat viedä tuotteet?

Kuluttajat voivat viedä käytöstä poistetut akut, paristot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä renkaat jälleenmyyjien pisteiden lisäksi maksutta myös tuottajayhteisöiden järjestämiin vastaanottopaikkoihin, joista ne toimitetaan kierrätykseen. 

Useimpien tuotteiden lähimmät vastaanottopaikat löydät osoitteesta kierratys.info.

Lue sivuiltamme tarkemmin vastaanottopaikoista.
 

Päivitetty: 04.04.2024