Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Yritys, tunne tuottajavastuusi!

Liity vastuullisten yritysten joukkoon ja hoida tuottajavastuusi.  

Tänä vuonna jätehuollon tuottajavastuun piiriin tuli kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä, kun jätelainsäädäntö uudistui. Tuottajavastuu koskee nyt arviolta noin 50 000 valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä kansainvälisiä etämyyjiä. 

  • Tuottajavastuussa olevat yritykset vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun ne poistuvat käytöstä.  
  • Sen ansiosta kuluttajat voivat kierrättää maksutta.  
  • Tavoitteena on ehkäistä jätteen syntymistä ja edistää kiertotaloutta. 

Tuottajavastuu on helppo hoitaa. Kun liityt oman alasi tuottajayhteisön jäseneksi, tuottajayhteisö hoitaa puolestasi keräyksen, kierrätyksen sekä raportoinnin viranomaiselle. 

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti Hoida tuottajavastuu helposti. Liity tuottajayhteisöön!

Moni ei tiedä, mitä on jätehuollon tuottajavastuu 

Kaikki tuottajavastuussa olevat yritykset eivät tiedä, että tuottajavastuun hoitaminen on lakisääteinen velvollisuus. Sen noudattamatta jättämisestä voi seurata tuntuva maksu.  

Tuottajavastuu on osa vastuullista liiketoimintaa ja kiertotaloutta. Tuottajavastuu luo kestävää tulevaisuutta myös seuraaville sukupolville. Tuottajavastuun ansiosta muun muassa pakkausten, paperin ja paristojen kierrätys ovat kuluttajille maksutonta. 

On tärkeää lisätä tietoa tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta. Siksi tuottajavastuuta valtakunnallisesti valvova Pirkanmaan ELY-keskus käynnisti huhtikuussa kampanjan ”Yritys, tunne tuottajavastuusi!” yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. 

Mukana kampanjassa ovat: Elker Oy, ERP Finland ry, Kaupan liitto, Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy, Recser Oy, SER-Tuottajayhteisö ry, Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Kiertovoima ry, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen ympäristökeskus, Suomen yrittäjät ja Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta.

Ympäristöministeriö on rahoittanut kampanjan toteuttamista. 

Kampanjassa jaetaan tietoa tuottajavastuusta sosiaalisessa mediassa, Yleisradion tietoiskussa sekä tuottajavastuu.fi-verkkosivuilla. 

Tervetuloa vastuullisten yritysten joukkoon! 

Yhteistyössä

Päivitetty: 02.04.2024