null Miten digitalisaatio vahvistaa työhyvinvointia ja kilpailukykyä? (Pirkanmaa)

Miten digitalisaatio vahvistaa työhyvinvointia ja kilpailukykyä?

Poweria työelämään -hankkeessa kehitettiin verkostoa, tutkittiin digitalisaation, työhyvinvoinnin ja tuottavuuden välistä yhteyttä sekä luotiin pk-yrityksille konkreettisia työkaluja.

Työpajatyöskentelyä ryhmissä.

​​​​​Poweria työelämään -verkostohankkeen tavoitteena oli auttaa työpaikkoja hyödyntämään digitalisaation tuomat mahdollisuudet työhyvinvointia ja kilpailukykyä vahvistavalla tavalla. Hankkeessa lisättiin verkoston välistä yhteistyötä ja kehitettiin verkoston osaamista digin ja työhyvinvoinnin teemoissa, ja tavoiteltiin sitä kautta konkreettisia hyötyjä pirkanmaalaisille työpaikoille. Ajatuksena oli, että verkoston kautta opit skaalautuvat verkoston jäsenten asiakasorganisaatioiden, eli pk-yritysten hyödyksi muun muassa uusina palvelukonsepteina. Lisäksi hanke tuotti suoraan sisältöä, konkreettisia malleja ja työkaluja pk-yritysten käyttöön.

Hankkeen loppuraportti valmistui kesällä 2023 Digitalisaatio osana työhyvinvointia ja tuottavuutta: Poweria työelämään -hankkeen loppuraportti (doria.fi).

Asiantuntijaselvitys toi uniikkia tietoa pirkanmaalaisten pk-yritysten digitalisaation kypsyysasteesta ja palvelutarpeista

Selvitys osoitti, että pk-yritykset tarvitsevat tietoa, työkaluja, mittareita sekä räätälöityjä koulutus- ja valmennuspalveluita digin ja työhyvinvoinnin teemoissa. Selvityksen pääset lukemaan täältä Digitaalisuus osana työhyvinvointia ja tuottavuutta: Kysely yrityksille 2022, Poweria työelämään -hanke.

Hankkeessa luotiin pk-yritysten hyödynnettäväksi digin ja työhyvinvoinnin työkalupakki

Työkalupakin voi ladata käyttöön täältä: Digityökalupakki yrityksille (pdf). Työkalupakki on käytännönläheinen, ohjeistettu malli, jonka toivomme leviävän pk-yritysten käyttöön mahdollisimman laajasti. Työkalupakki sisältää kolme konkreettista kehittämistyökalua. Nappaa käyttöösi HATTUTEMPPU, D&T-SPRINTTI JA LOIKKA!

Työpajoissa kehitettiin Pover-verkoston osaamista ja syvennettiin verkoston vuorovaikutus- ja kumppanuussuhteita

Hanke toimi myös verkostomaisen kehittämistyön pilottina. Kokeilun pohjalta verkostomainen kehittämistyö voidaan konseptoida toimivaksi ja skaalautuvaksi malliksi, jota voidaan soveltaa eri teemoissa ja toimintaympäristöissä.

Onnistuneessa digimuutoksessa tuetaan ja motivoidaan henkilöstöä

Hankkeen ehkä tärkein löydös liittyi onnistuneen digimuutoksen avaimiin: organisaatio voi onnistua digimuutoksessa työhyvinvointia tukevalla tavalla, jos se innostaa ja motivoi henkilöstön mukaan muutosmatkalle, ja tukee sitä tarvittavalla tavalla. Kyse on siis pohjimmiltaan muutosjohtamisesta, ja hankkeen fokus kiteytyikin loppua kohti yhä tiiviimmin ihmisten, ei niinkään digin, ympärille.

Poweria työelämään -hanke käynnistyi elokuussa 2021 ja päättyi vuoden 2023 tammikuussa. Hankkeeseen osallistui aktiivisesti useita kymmeniä Pirkanmaan Osaamisverkoston eli Pover-verkoston jäseniä noin 25 organisaatiosta, ja hanke tavoitti välillisesti satoja pirkanmaalaisia pk-yrityksiä.

Lue lisää

Yrityscaset:

Puristeteos on ottanut digiloikkia ja heittänyt hyvästit hukalle, case Puristeteos Oy

Ratkaisupajasta oivalluksia ja parhaat ideat jatkokäyttöön, case Tammenlehväkeskus

Digitaalisuus helpottaa hoitotyötä, kertyvä data tahdotaan tehokäyttöön, case Tammenlehväkeskus

"Kun digityökalun tarve on perusteltu, vastustusta ei esiinny" Case Pirkanmaan Jätehuolto 24.8.2022

Lisää Poweria työelämään -hankkeesta ely-keskus.fissä

 

Pirkanmaan ELY-keskus
Sanna Kulmala
sanna.kulmala(at)ely-keskus.fi