null Työllisyyden ja osaamisen kehittämisen hankkeet nousukiidossa Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomi)

Työllisyyden ja osaamisen kehittämisen hankkeet nousukiidossa Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomi)


Ihmisiä istumassa tuoleilla ympyrän muodossa pitämässä kokousta.
Usein verkossa toteutettuja palavereja täydentämään on järjestetty myös livetapaamisia. Kuva Lappeenrannassa LAB-ammattikorkeakoululla järjestetystä tilaisuudesta, jossa JTF-rahoitteisista hankkeista mukana olivat PlanB, Rempeat ja MAMIKSA. Kuva: Mirja Harvistola, LAB-ammattikorkeakoulu
 

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa vuoden vaihteen tienoilla käynnistyneet JTF-rahoituksen työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen tähtäävät hankkeet ovat lähteneet kevään aikana vahvasti käyntiin. JTF-TYOS -haun painotuksena on ollut sekä kehittää turvealan alasajosta johtuvan työttömyyden tilalle uudenlaisia työllistymismahdollisuuksia, että luoda uudenlaisia yrittäjyyden näkymiä turvealalta pois siirtyville yrittäjille.

Hankehakujen kautta onkin saatu käyntiin mukavasti sekä yhden toteuttajan hankkeita, että laajempia ryhmähankekokonaisuuksia. Hankkeissa toteutettavien toimenpiteiden ja asetettujen tavoitteiden kirjo on laaja, sisältäen toimenpiteitä lyhyempiaikaisesta yksilöohjauksesta aina laajempien koulutuskokonaisuuksien toteuttamiseen, sekä mikroyrittäjyyden tukemisesta kattavampien yritysverkostojen kehittämiseen.

Tällä hetkellä käynnissä on yhteensä 8 JTF-TYOS -hanketta, joista kuudessa keskitytään kehittämään työllistymisen keinoja turvealalta työttömäksi jääneille tai työttömyysuhan alla oleville. Tavoitteena on mm. kehittää edelleen jo olemassa olevaa ammattitaitoa vastaamaan paremmin paikallisia ja alueellisia työvoimatarpeita, tai luoda täysin uudenlaista osaamista esimerkiksi vähähiilisyyteen tai koneiden etäkäyttöön liittyvissä työtehtävissä. Monissa hankkeissa työllistymistä tuetaan myös kehittämällä kohderyhmäläisten työnhakuvalmiuksia. Kahdessa yritystoiminnan kehittämiseen liittyvässä hankkeessa puolestaan etsitään yritystoimintaan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, kehitetään liiketoimintaosaamista ja luodaan yrittäjyyttä tukevia verkostoja.

Verkostot käyttöön

JTF-rahoituksen ollessa kokeneillekin hankkeiden toteuttajille vielä hieman ”outo lintu”, on toteuttajien välille syntynyt uudenlaista verkostotoimintaa, jolla pyritään löytämään yhteisiä ratkaisuja esim. totutusta ESR+ -ympäristöstä poikkeavaan ”täsmäiskumaisempaan” toimintaan. Taustalla kehittämistyössä on myös se ajatus, että turvealan alasajon negatiivisten vaikutusten torjuminen hanketyön kautta toimii hyvänä kehittämislaboratoriona myös tulevaisuudessa mahdollisesti vastaan tuleviin, selkeästi pienempiin ja erityispiirteisempiin kohderyhmiin, joita juuri mm. turvealan työntekijät edustavat.

Turvealan alasajosta kärsivistä yrityksistä ja työttömyysuhan alle joutuneista työntekijöistä, heidän tilanteistaan, taustoistaan ja tavoitteistaan on ollut hyvin vähän -jos lainkaan- ennakkotietoa tarjolla. Kohderyhmäläisten piirissä tehtävä selvitystyö ja sitä kautta tiedon kerääminen kehitettäviä koulutuksia varten onkin ollut monessa hankkeessa ensimmäisiä toteutettavia toimenpiteitä.

Käynnistymisen jälkeen yhtenä merkittävänä aloitustoimenpiteenä on poikkeuksetta ollut myös vertaistuen hakeminen muista aloittavista JTF-hankkeista. Aihepiirin poikkeavuus totutuista onkin antanut hanketoteuttajille mahdollisuuden lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä, toisia kuunnellen ja oppien. Parasta antia ovat olleet tähän mennessä järjestetyt JTF-hankkeiden verkostoitumistilaisuudet, joissa toteuttajat ovat päässeet vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia, sekä osaltaan myös ehkäisemään mahdollisia päällekkäisyyksiä toiminnoissa. ELY-keskus on välittävän toimielimen ominaisuudessaan toiminut välikätenä myös hankkeiden yhteen saattamisessa. Ilahduttavaa onkin ollut seurata, miten tehokkaasti toteuttajat ovat löytäneet toisiaan ja yhteinen kehittäminen ja verkostotoiminta JTF:n ympärillä ovat lähteneet käyntiin. Mielenkiinnolla odotamme, miten hyvässä nousussa oleva verkostoituminen jatkuu; käsillä on kasvava lista tulevia JTF-ryhmätapaamisia toimijoiden kesken.


- Rahoitusasiantuntija Antti Hieta, Hämeen ELY-keskus

 

Euroopan unioni perusti Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (Just Transition Fund, JTF-rahasto) lieventämään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia. Tavoitteeseen pyritään tukemalla alueita ja työntekijöitä, joihin siirtymä vaikuttaa eniten, ja edistämällä tasapainoista sosioekonomista siirtymää. 

Suomessa JTF-rahaston toimet perustuvat tavoitteeseen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Rahastolla kompensoidaan turpeen energiakäytön puolittamisesta koituvia sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia. Rahasto toimeenpannaan alueellisten siirtymäsuunnitelmien kautta 14 JTF-maakunnassa.