Ympäristö
Tietoa ympäristöön liittyvistä tehtävistä ja palveluista
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi
- Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
- Kulttuuriympäristön hoito
- Luonnonsuojelu
- Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Valvonta
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristötietoisuus ja -kasvatus
- Ympäristövastuualueen rahoitus ja avustukset
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa, YLVA
Uutisia -Ympäristö
Mikä on Sisä-Suomen elinvoimakeskus? Tämä tulevasta uudistuksesta tiedetään nyt (Häme, Pirkanmaa)
Valtion aluehallinnon uudistuksessa on tarkoitus perustaa 10 alueellista elinvoimakeskusta nykyisten 15 ELY-keskuksen pohjalta. Yksi näistä on Sisä-Suomen elinvoimakeskus, joka palvelee ensi vuoden alusta lähtien Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan asukkaita, yrityksiä ja organisaatioita. Hallituksen esitys valtion aluehallinnon uudistuksesta on eduskunnan käsittelyssä.
Hallituksen esityksen mukaan Sisä-Suomen elinvoimakeskus hoitaisi monipuolisia alueen elinvoimaa edistäviä tehtäviä, jotka liittyvät muun muassa elinkeinoihin, osaamiseen, maahanmuuttoon, kotoutumiseen, maatalouteen, maaseudun kehittämiseen, liikenteeseen, alueidenkäytön ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Lisäksi Sisä-Suomen elinvoimakeskus vastaisi valtakunnallisesti kaikkien elinvoimakeskusten puolesta liikenteen keskitetyistä asiakaspalveluista, eräistä tienpidon ja liikenteen lupatehtävistä sekä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman toimenpiteistä päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Sisä-Suomen elinvoimakeskus hoitaisi usean maakunnan alueella Suomeen Ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten perheryhmäkotien ohjaukseen, valvontaa ja rahoitukseen sekä kulttuuriympäristön edistämiseen, kuten rakennusperintöön liittyviä tehtäviä.
Sisä-Suomen elinvoimakeskus asukasmäärältään Suomen toiseksi suurin
Sisä-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikaksi on tulossa Tampere ja toiseksi toimipaikaksi Hämeenlinna. Alueella asuu yli 710 000 ihmistä, mikä tekisi Sisä-Suomen elinvoimakeskuksesta asukasluvultaan Suomen toiseksi suurimman. Alueella toimii 71 500 yritystä, 5100 maatilaa, valtion hallinnoimia maanteitä on 7500 kilometriä. Työllisyysalueita on viisi. Henkilöstön määrä selviää syksyyn mennessä.
- Sisä-Suomen elinvoimakeskuksen ehdoton valtti on sen keskeinen sijainti. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnat sijaitsevat kasvukäytävän varrella, jossa keskeisessä roolissa on Valtatie 3 ja päärata. Tämä tarjoaa yrityksille ainutlaatuisen kasvupaikan jo ennestään vetovoimaisilla alueilla. Lisäksi alueen vahva infrastruktuuri ja osaava työvoima tukevat yritysten ja yhteisöjen menestystä, sanovat Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskusten ylijohtajat Tommi Muilu ja Juha Sammallahti.
- Henkilöstömme vahva asiantuntemus elinkeinoista, liikenteestä ja ympäristöstä säilyy Sisä-Suomen elinvoimakeskuksessa. Myös toimipisteet jäävät Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Tunnemme myös hyvin alueen tarpeet ja erityispiirteet, joten työ uudessa virastossa käynnistyy keskeytyksettä vuoden 2026 alusta, ylijohtajat sanovat.
Uudistuksen tavoitteena entistä vahvempi aluehallinto
Uudistuksen tavoitteena on luoda entistä vahvempi aluehallinto, joka keskittyy alueiden ja asiakkaiden tarpeisiin. Alueiden elinvoiman kehittämisessä yhteistyö eri toimijoiden välillä on avainasemassa. Muutoksessa varmistetaan toimivat palvelut niin yrityksille kuin kansalaisille. Elinvoimakeskukset tuntevat alueiden tarpeet ja toimivat paikallisesti tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Valtion aluehallinnon uudistus perustuu Petteri Orpon hallitusohjelmaan. Sen myötä Suomeen perustetaan kymmenen uutta alueellista elinvoimakeskusta ja valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. ELY-keskusten nykyiset ympäristön lupa- ja valvontatehtävät siirtyvät uuteen Lupa- ja valvontavirastoon, jonka päätoimipaikaksi on esitetty Tamperetta. Hallituksen esitys valtion aluehallinnon uudistuksesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
Lue lisää
- Julkaisupäivä
- 14.5.2025
Ympäristöasiakaspalvelu
0295 020 900 (pvm/mpm)
ma–pe klo 9–16
ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
(Liitteiden maksimikoko yht. 35 Mt)
Tuulivoimaneuvonta
Asiantuntija-apua ja neuvontaa kunnille, maakunnan liitoille, toiminnanharjoittajille ja kansalaisille 0295 023 044
Lue lisää neuvonnastaUusiutuvan energian lupaneuvonta
Lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville
0295 020 920
tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00 - 12.00
Lue lisää neuvonnasta