- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2021
Alueellista tietoa
Uhanalaisten järvilohi- ja taimenkantojen elvytys etenee Lieksanjoella
Suomen ensimmäinen vaelluspoikasten alasvaelluksen mahdollistava kiinniottolaite vihitään käyttöön Kemijoki Oy:n Pankakosken voimalaitoksella 14.6. Alasvaellusratkaisu on tuorein esimerkki Lieksanjoen vesistön vaelluskalakantojen vahvistamiseksi ja osittaisen luonnonkierron palauttamiseksi tehtävästä tiiviistä ja tuloksellisesta yhteistyöstä. Lieksanjoki on yksi Suomen kalatiestrategian kärkihankekohteista.
Suomen ensimmäinen vaelluspoikasten alasvaelluksen mahdollistava kiinniottolaite
Vaelluspoikaset ohjataan virtauksen avulla kiinniottolaitteeseen, mistä ne siirretään Pieliseen. Alasvaelluksen mahdollistamisen ohella laitteella on suuri merkitys Lieksanjoen vesistön vaelluskalakantojen tutkimukselle ja kalakantojen elvyttämiseen tähtäävien jatkotoimenpiteiden suunnittelulle.
Pankakosken kiinniottolaite koostuu kahdesta altaasta, jotka on rakennettu voimalaitoksen entiseen tukkinippujen siirtoaltaaseen. Vaelluspoikaset erotellaan välpän avulla muista laitteeseen uineista kaloista. Viimeisessä vaiheessa poikaset lasketaan veden mukana keräilyastiaan ja nukutetaan, jonka jälkeen ne punnitaan, mitataan ja merkitään vaelluskalakantojen kehittymisen seuraamiseksi. Lopuksi vaelluspoikaset siirretään autoteitse Pieliseen.
Kiinniottolaite on aktiivisessa käytössä lohikalojen vaelluspoikasten tavanomaisesti toukokuusta kesäkuun loppuun kestävän vaelluskauden ajan. Koevaiheen jälkeen laitteen käytöstä vastaa Pielisen-Karjalan kalatalousalue, joka on ollut keskeisessä roolissa Lieksanjoen alueella tehtävissä vaelluskalahankkeissa.
Järvilohi on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, ja järvitaimen on luokiteltu uhanalaiseksi 67° leveyspiirin eteläpuolella. Lieksanjoen vesistön järvilohikanta on tällä hetkellä lähes täysin istutusten varassa ja laji on käytännössä rauhoitettu kalastukselta. Rajoitusten ja istutusten ansiosta viime vuosina kudulle palaavien järvilohien määrä on kasvanut aikaisemmasta.
Lue lisää
- Julkaisupäivä
- 14.6.2021