Navigointivalikko
Uutiset 2019

Luontovinkki: Lintujen pesimäkausi alkamassa (Pirkanmaa)

Kevät tuo mukanaan muuttolinnut ja lintujen pesimäkausi alkaa yleisesti huhtikuun puolivälin tienoilla. Vielä ehdit tehdä kiireelliset pienet ulkoremontit rakennuksissa, joita linnut käyttävät pesimäpaikkanaan. Myös välttämättömien pihapuiden kaataminen on hyvä tehdä ennen lintujen pesimäkauden alkua.

On hyvä muistaa, että kaikki linnut ovat rauhoitettuja pesimäaikana. Pesien ja munien siirtäminen ja hävittäminen tai pesivien lintujen ja poikasten hätyyttäminen on kielletty. Katoilla pesivät lokit puolustavat pesiään ja poikasiaan herkästi, ja tuntiessaan olonsa uhatuksi, saattavat tehdä syöksyjä myös ihmistä kohti. Lokit puolustavat poikasiaan kiivaimmin välittömästi poikasten kuoriutumisen jälkeen, ja usein lintujen aiheuttama häiriö on ohitse muutamassa viikossa.

Rantojen kunnostus on hyvä aloittaa vasta lintujen pesimäkauden päätyttyä heinäkuun lopussa. Tiedossa olevat lintujen pesäpaikat olisi syytä jättää kokonaan hoitotoimien ulkopuolelle. Vesikasvillisuuden niitto kannattaa tehdä elokuussa, jolloin kasvillisuuden niitolla ja keruulla saadaan poistettua mahdollisimman paljon ravinteita vesistöstä. Kuikan, kaakkurin, kurjen, kaulushaikaran ja laulujoutsenen pesimäpaikoilla häiriötä tulisi välttää elokuun loppuun saakka.

Lisätietoa ymparisto.fi-palvelusta:
www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Rauhoitetut_lajit
 


Alueellista tietoa