- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Kipsi, kuidut ja kalkki - kolme kovaa K:ta ratkaisuna maan kasvukunnon parantamiseen? (Häme)
Hämeen ELY-keskus järjesti yhteistyössä MTK Hämeen kanssa kaksi Parannusta peltomaan kasvukuntoon – vesistökin hyötyy tilaisuutta, jotka oli suunnattu ensisijaisesti maanviljelijöille. Tilaisuudet järjestettiin marraskuussa Tammelassa sekä Hollolassa. Väkeä saatiin mukavasti liikkeelle, sidosryhmien lisäksi kummallakin paikkakunnalla oli kuulemassa useita kymmeniä viljelijöitä.
Parin poikkeusvuoden jälkeen maan kasvukunto ja sen parantaminen puhuttaa viljelijöitä paljon. Edellisvuoden sateet ja tämän kesän kuivuus ovat tuoneet konkreettisesti esiin ongelmalohkojen haasteet. Märkänä vuonna vesi ei imeydy ja kuivana vuonna vähäisenkään sateen mukana tullut kosteus ei pysy maaperässä, jos kasvukunto ei ole hyvällä tasolla.
Tilaisuuksissa pureuduttiin maan tiivistymisen ja eroosion mukaan tuomiin ongelmiin, jotka heikentävät satotasoja sekä aiheuttavat ravinnepäästöjä sekä eroosiota vesistöihin. Ratkaisuna maan kasvukunnon parantamiseen oli tarjolla kolme kovaa K:ta eli kipsikäsittely, kierrätyspohjaiset maanparannuskuidut sekä kalkitus, tarkennettuna vielä rakennekalkilla.
Soilfood, SAVE-hanke sekä Nordkalk esittelivät omien tuotteiden etuja ja vaikutuksia maaperään sekä ravinteiden pidättymiskykyyn. Päijät-Hämeen osalta kipsikäsittely ei sovellu ratkaisuksi niin hyvin kuin Kanta-Hämeessä, joten Hollolassa vaihtoehdoksi tarjottiin talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäämistä.
Hämeeseen saatiin vierailulle marraskuun lopussa myös Ympäristöministeriön järjestämä Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva tuloskiertue. Kattava joukko ympäristö- ja maataloushallinnon ammattilaisia oli koolla Lahdessa kuulemassa tuloksia siitä, miten kiertotalouden kärkihankkeissa on parin viime vuoden aikana tehty töitä vesien tilan parantamiseksi sekä ravinteiden kierrättämiseksi ja mitä hankkeissa on jo saatu aikaan.
Tutut teemat eli kipsi, kuidut ja kalkki olivat esillä myös näissä puheenvuoroissa. Lisäksi tilaisuudessa hämeenkoskelainen viljelijä kertoi, miten hän on omalla tilallaan edistänyt vesiensuojelua. Tuloskiertue jatkuu ensi vuoden puolella vielä Joensuussa 30.1.2019.
Teksti: Minna Kolari
Lisätietoja Hämeen ELY-keskuksessa antavat:
Suunnittelija Marja Kosme, puh. 0295 025 096, marja.kosme(at)ely-keskus.fi
Tarkastaja Minna Kolari, puh. 0295 025 062, minna.kolari(at)ely-keskus.fi
- Julkaisupäivä
- 13.12.2018