Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Miten muut sen tekevät? (Lapin ELY-keskus)

ELY-keskusten työelämän laadun ja tuottavuuden - yritysten toimintatapojen kehittämisen - TYLA-yhteyshenkilöt järjestivät yhteisen videovälitteisen iltapäiväinfon 3. kesäkuuta. Tavoitteena oli saada tietoa siitä, mitä työorganisaatioiden kehittämistyötä yrityksissä eri puolilla Suomea on tehty. Mukana oli lähes 80 henkilöä eri ELY-keskuksista ja TE-toimistoista noin 20 videoyhteyden kautta.

Oravanpyörästä karuselliin

Carousel Oy on rovaniemeläinen liikunta- ja leikkipaikkojen valmistaja. Hallituksen puheenjohtaja Visa Pahtaja esitteli yrityksen kehityspolkua. Toiminta lähti käyntiin vuonna 2006 arkityön oravanpyörään kyllästyneiden opettajien toiveesta saada tehdä mielekästä työtä. Tekesin tuella kaveriporukan yritys on kasvanut 24 henkilöä työllistäväksi kansainvälistyväksi yritykseksi.

– Ilman laajoja markkinointipanostuksia ja "jalkatyötä" toimintamme ei olisi lähtenyt liikkeelle näin hyvin. Myös Tekesin innostavat hankeasiantuntijat sparrasivat toimintaamme isommaksi. Tekesistä on ollut valtavaa tukea sekä avustuksen että älypääoman muodossa, Pahtaja kertoo.

Yrityksellä on vielä kymmeniä alkuajan ideoita toteuttamatta. Niistä parhaimmat etenevät jopa viikossa suunnittelusta valmistukseen. Tällä hetkellä yrityksen henkilöstöä on mukana TäsmäKoulutuksena järjestettävässä myyntijohtamisen valmennuksessa. Työnteon lomassa yritys tarttui syksyllä 2013 myös Työelämä 2020-hankkeen huoneentaulu -haasteeseen ja koosti henkilöstön kanssa yhdessä yrityksen arvot: luottamus, onnellisuus ja vapaus.

– Haluamme sitoutunutta ja ammattitaitoista porukkaa töihin. Työvireemme ylläpitämiseksi meillä on kuukausittain myös rötväyspäiviä, jolloin ei tehdä mitään, kuvailee Pahtaja.

Yhteishankintakoulutus on loistava idea

Porilaisen SataCom Oy:n toimitusjohtaja Jari Taimi kertoi yrityksessä ELY-keskuksen tuella järjestetystä yhteishankintakoulutuksesta. Koulutus räätälöitiin yrityksen tarpeiden mukaisesti ja järjestettiin yrityksen tiloissa. Koulutuksen myötä henkilöstön osaamisen taso nousi ja kynnys tehdä työtä uusien asiakkaiden kanssa laski. Myös myyjät rohkenivat myydä enemmän, kun henkilöstöllä osaaminen kehittyi.

– Koulutuksen tarjoamisen myötä on varauduttava siihen, että kun koulutus on hyvää, henkilöstö voi hakea myös muualle töihin myöhemmin. Toisaalta koulutus parantaa aina työllisyyttä, toteaa Taimi.

- Koulutuksen hankkimiseen tarvittiin vain pieni paperityö, sillä yritysasiantuntijat ohjasivat kädestä pitäen hakemisessa, Taimi kiittelee. Yrityksen suunnitelmissa on käyttää yhteishankintakoulutusta myös jatkossa.

Hukka on poistettu - Lean ja Liideri apuna kehittämistyössä

Kuorttissa toimiva Plastep Oy osallistuu Kemppi Oy:n sopimusvalmistajana Tekesin Liideri-ohjelman rinnakkaishankkeeseen. Tavoitteena on kehittää yrityksen kilpailukykyä, tehdä ohjausta visuaalisemmaksi, toimintatapoja tehokkaammiksi ja hyödyntää asiakasennusteita entistä paremmin. Työtä tehdään konsulttien tuella Lean-menetelmän mukaisesti. Koko henkilöstö on saatu hyvin mukaan. Hanke on ollut käynnissä vuoden verran ja päättyy vuoden 2015 lopussa.

– Hanke on edennyt hyvin. Olemme tehneet tarkkaa seurantaa mm. excelissä tunneista ja wordissa päiväkirjamuodossa. Nämä seurannat auttavat meitä raportoinnissa yrityksen sisällä ja Tekesille. Selviä muutoksia ja hyviä tuloksia on jo saavutettu, mm. hukka on poistettu, kertoo toimitusjohtaja Kristiina Wessman.

– Hankkeessa kehitetään Kempin ja seitsemän sopimustoimittajan palveluketjua kokonaisuudessaan. Tehtaassa huomaa jo nyt ison muutoksen vuoden takaiseen, kertoo ostaja Katja Nieminen.

Tekesin asiantuntijat palveluksessa

Johtava teknologia-asiantuntija Anna Alasmaa Pirkanmaan ELY-keskuksesta koosti Tekesin rahoitustyön perusteita iltapäivätilaisuuden lopuksi. Tekesin rahoittamilta hankkeilta edellytetään mm. mitattavia tuloksia ja uutuusarvoa. Myös valmiudet kertoa omasta hankkeesta ja tuloksista muille yrityksille ovat tärkeitä.

Pirkanmaalla mm. Tampereen Särkänniemi Oy ja JTA Connection Oy ovat tehneet Tekesin tuella kehittämistyötä.

– Särkänniemessä on päästy hankkeessa hyvin liikkeelle ja henkilöstön sitoutuminen on kasvanut. JTA Connectionin hanke on alussa, mutta odotukset hyvistä tuloksista ja tutkimustiedon hyödyntämisestä ovat korkeat, kertoo Alasmaa.

Alasmaa rohkaisi yritysneuvojia olemaan yhteydessä Tekes-asiantuntijaan aina, jos yrityksen kanssa keskustellaan mahdollisuudesta saada Tekes-rahaa. – Yrityskäynneillä voi käyttää ns. NABC-mallia myös kehittämisidean kartoittamisessa, Alasmaa neuvoi.

 

Teksti: Virpi Vaarala, Lapin ELY-keskus

 


Alueellista tietoa