Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Kerttu Haloselle mitali hydrologisesta havainnoinnista (Etelä-Savon ELY-keskus)

Haukivuoren Pitkäahon kylällä asuvalle Kerttu Haloselle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun mitali (SVR M) pitkäaikaisesta hydrologisesta havainnoinnista. Mitalin myöntämisen perusteluissa todettiin, että Kerttu Halonen on toiminut valtakunnallisena lumihavaitsijana vuodesta 1985 ja hoitanut tehtävänsä hyvin kaikissa olosuhteissa. Työn tuloksena on saatu arvokas ja pitkä havaintosarja lumen vesiarvon vaihteluista Haukivuorella.

Suomessa on tällä hetkellä noin 150 jatkuvan havainnoinnin piirissä olevaa lumilinjaa, joista Etelä-Savossa sijaitsee 7 kappaletta. Haukivuoren lumilinjalla ensimmäiset mittaukset on tehty vuonna 1980. Havainnoista on siis kertynyt pitkä sarja, joka on jo sinänsä arvokas ja jonka arvo kasvaa mittauskertojen karttuessa.

Lumilinjahavainnot ovat monessakin mielessä merkittäviä. Lumen vesiarvosta lasketaan lumikuorma, joka täytyy ottaa huomioon esimerkiksi rakennusten kattorakenteiden kantavuutta suunniteltaessa. Lisäksi vesiarvon avulla voidaan arvioida sulamisvesien aiheuttamien keväisten tulvien suuruutta ja ennustaa kevään ja alkukesän vesitilannetta. Lumen vesiarvo on kytketty osaksi Suomen ympäristökeskuksen vesistömallia, jonka ennustekuvat ovat internetissä ja siten laajassa käytössä sekä niiden pohjalta on luotu myös muun muassa tulvavaroitukset ja -tiedotukset. Malli tarvitsee luotettavasti toimiakseen mitattuja havaintoja.

Jo yli 80 vuoden ikään ehtinyt Kerttu Halonen ilahtui huomionosoituksesta. Hänen mukaansa havainnointi on etenkin runsaslumisina talvina vaativaa. Jo nuoresta pitäen hän on tottunut työntekoon ja luonnossa liikkumiseen joten kunto on pysynyt hyvänä. Kertulla aktiivisuus näkyy muillakin elämän alueilla kuten yhdistystoiminnassa.

Mitalin luovuttivat 14.2.2014 Haukivuorella Etelä-Savon ELY-keskuksen ympäristönsuojelu ja vesienhoito -yksikön päällikkö Marjukka Kilpeläinen ja erikoissuunnittelija Juho Kotanen.

Lisätietoa hydrologiasta:


Alueellista tietoa