Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevätilanne on rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Viikolla 24 ei ole havaittu sinileväesiintymiä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen havaintopisteillä. Tällä viikolla kansalaisten levähavainnoista selvisi, että Lappajärvellä Sahin uimarannassa ei esiintynyt levää. Levähavainnoista voi ilmoittaa järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Pintaveden lämpötilat ovat tällä hetkellä ajankohdalle tyypillisiä. Esimerkiksi Närpiön Hinjärvellä pintavesi on tällä hetkellä 17.1 °C ja Lappajärvellä 15.8 °C.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Yleisimmin niitä esiintyy loppukesän lämpiminä ja tyyninä päivinä sekä merellä että sisävesillä. Sinilevät tarvitsevat kasvaakseen ja lisääntyäkseen valoa ja ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi nostettaessa tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinileväesiintymä.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990
  • www.jarviwiki.fi