Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sameat ja haisevat rantavedet herättäneet ihmetystä (Pohjois-Savo) 

Viimeisen noin kymmenen päivän aikana ELY-keskukseen on tullut ilmoituksia järvien rantaveden poikkeuksellisesta sameudesta ja veden pahasta hajusta. Ilmoituksia on tullut mökkiläisiltä erityisesti Kuopion seudulta, Kallavedeltä, mutta myös eräiltä pienemmiltä järviltä.  

Saatujen valokuvien ja yksittäisen mikroskopoimalla tutkitun näytteen perusteella ilmiön aiheuttaa pääosin kuusen ja männyn siitepölyn hajoaminen poikkeuksellisen lämpimäksi lämmenneessä rantavedessä. Esimerkiksi Kallaveden lämpötila on tällä hetkellä jopa viitisen astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tavallisesti runsas siitepölyaika ajoittuu viileämmän veden aikaan, jolloin eloperäisen aineen hajoaminenkin on hitaampaa.

Kallaveden pintaveden lämpötilaa, ennustettua lämpötilaa sekä aiempien vuosien keskiarvoista lämpötilaa ilmaiseva kuvaaja.
Kuva 1. Kallaveden mittauspisteen (Itkonniemi) pintaveden lämpötilan kehitys alkukesällä 2020. Kuva: vesi.fi 

Myös sinileväkukinnot alkoivat ainakin Kuopion seudun suurissa järvissä juhannuksena 

Lämmin sää ja vedet ovat suosineet myös leväkukintojen muodostumista. Lisäksi juhannusviikonlopun tuulinen sää todennäköisesti sekoitti pintaveteen ravinteisempaa vettä alemmista vesikerroksista, mikä osaltaan on edesauttanut sinilevien runsastumista. Viikonloppuna ja maanantaina on tullut useita ilmoituksia runsaistakin rantaan ajautuneista sinilevälautoista esim. Kallavedeltä. 

Hajoava siitepöly ja sinilevä yhdessä siis heikentävät tällä hetkellä monin paikoin rantojen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Myös hajoava sinilevämassa voi aiheuttaa hajuhaittaa. 

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää 

Sinilevät tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.  Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta uudestaan torstaina, jolloin viikoittaisen leväseurannan kautta saadaan kattavampaa tietoa koko maakunnan sinilevätilanteesta sekä valtakunnallinen tilannekatsaus. 

Lisätietoja 
Pohjois-Savon ELY-keskus
Hydrobiologi Antti Kanninen, puh. 0295 026 801
Limnologi Taina Hammar, puh. 0295 026 782