- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2020
Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.
Alueellista tietoa
Tiedotteet (23.9.2020 saakka)
Sameat ja haisevat rantavedet herättäneet ihmetystä (Pohjois-Savo)
Viimeisen noin kymmenen päivän aikana ELY-keskukseen on tullut ilmoituksia järvien rantaveden poikkeuksellisesta sameudesta ja veden pahasta hajusta. Ilmoituksia on tullut mökkiläisiltä erityisesti Kuopion seudulta, Kallavedeltä, mutta myös eräiltä pienemmiltä järviltä.
Saatujen valokuvien ja yksittäisen mikroskopoimalla tutkitun näytteen perusteella ilmiön aiheuttaa pääosin kuusen ja männyn siitepölyn hajoaminen poikkeuksellisen lämpimäksi lämmenneessä rantavedessä. Esimerkiksi Kallaveden lämpötila on tällä hetkellä jopa viitisen astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tavallisesti runsas siitepölyaika ajoittuu viileämmän veden aikaan, jolloin eloperäisen aineen hajoaminenkin on hitaampaa.
Kuva 1. Kallaveden mittauspisteen (Itkonniemi) pintaveden lämpötilan kehitys alkukesällä 2020. Kuva: vesi.fi
Myös sinileväkukinnot alkoivat ainakin Kuopion seudun suurissa järvissä juhannuksena
Lämmin sää ja vedet ovat suosineet myös leväkukintojen muodostumista. Lisäksi juhannusviikonlopun tuulinen sää todennäköisesti sekoitti pintaveteen ravinteisempaa vettä alemmista vesikerroksista, mikä osaltaan on edesauttanut sinilevien runsastumista. Viikonloppuna ja maanantaina on tullut useita ilmoituksia runsaistakin rantaan ajautuneista sinilevälautoista esim. Kallavedeltä.
Hajoava siitepöly ja sinilevä yhdessä siis heikentävät tällä hetkellä monin paikoin rantojen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Myös hajoava sinilevämassa voi aiheuttaa hajuhaittaa.
Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää
Sinilevät tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.
ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta uudestaan torstaina, jolloin viikoittaisen leväseurannan kautta saadaan kattavampaa tietoa koko maakunnan sinilevätilanteesta sekä valtakunnallinen tilannekatsaus.
Lisätietoja
Pohjois-Savon ELY-keskus
Hydrobiologi Antti Kanninen, puh. 0295 026 801
Limnologi Taina Hammar, puh. 0295 026 782
- Julkaisupäivä
- 22.6.2020