Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Peltovalvonnat käyntiin Lapissa (Lappi)

On jälleen se aika vuodesta, kun ELY-keskuksen valvontaväki aloittaa peltotukien valvonnan maatiloilla. Tänä vuonna valvontakäyntejä tehdään noin 50 lappilaisella maatilalla. Koronavirusepidemia vaikuttaa myös valvontakäyntien määrään ja toteutukseen.

Peltotukien valvonnan yhteydessä tarkastetaan useita eri asioita. Peltoalaperusteiset tuet perustuvat pinta-alaan, joten tilalla tarkistetaan, että kasvulohkot on merkitty kartalle oikein. Tuenhakijalla on oltava myös vuokrasopimus tai muu oikeus lohkojen hallintaan. Näiden lisäksi tarkastetaan muun muassa kasvulohkojen viljelykasvit, viljelysuunnitelma ja tukiehtojen noudattaminen.

Tänä vuonna valvontakäynnit poikkeavat totutusta, sillä koronavirusepidemian seurauksena toteutustapaa on jouduttu muokkaamaan. Tarkastaja soittaa ja ilmoittaa kaikista valvontakäynneistä ennakkoon, jolloin käynnin ajankohdasta on mahdollista sopia yhdessä. Mikäli tuenhakijaa ei tavoiteta puhelimitse, ilmoitetaan asiasta tekstiviestillä tai sähköpostilla. Valvontakäyntien yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen ja lähikontaktien välttämiseen. Tästä syystä tuenhakijan osallistumista peltovalvontakäynneille ei suositella.

Valvontakäynnin jälkeen valvontatulokset tallennetaan järjestelmään ja tilalle lähetetään yhteenveto, jossa kerrotaan lohkokohtaisesti valvonnan tulokset ja mahdolliset tilalla havaitut tukiehtopuutteet. Lopulliset valvontatulokset viljelijät saavat loppumaksujen yhteydessä lähetettävällä tukipäätöksellä.

Jatkossa viljelijätukien asiakirjoja on mahdollista vastaanottaa sähköisesti myös Suomi.fi-viesteihin. Palvelu otetaan käyttöön vaiheittain ja ensimmäisenä Suomi.fi-viesteihin saapuvat valvonnan tarkastuskertomukset. Tämä edellyttää tuenhakijalta Suomi.fi-palvelun käyttöönottoa.

Lue lisää valvontoihin valmistautumisesta sekä koronaviruksen vaikutuksista valvontakäynteihin Ruokaviraston viljelijäuutiskirjeestä (ruokavirasto.fi).

 

Lisätietoja:
valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari
puh. 0295 037 071
vili-matti.kraatari(at)ely-keskus.fi