Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

EU-rahoituksella elinvoimaa ja hyvinvointia Kaakkois-Suomeen (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen elinvoimaa ja hyvinvointia tuetaan merkittävästi kolmen EU-rahaston avulla. Näitä ovat Euroopan maaseuturahasto (ELY-keskus ja alueen neljä Leader-ryhmää) sekä Euroopan sosiaalirahasto ja Euroopan aluekehitysrahaston (ELY-keskus). Vuoden 2020 alkupuoliskolla em. rahastojen kautta tuettiin yrityksiä ja kehittämishankkeita yhteensä noin 11 miljoonalla eurolla.   

Kaakkoissuomalaisia maaseutuyrityksiä kiinnostaa eniten investointien rahoitus    

Maaseutuohjelman yritystukea on alkuvuodesta 2020 myönnetty Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen sekä alueen neljän Leader-ryhmän kautta noin 1,6 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti enemmän kuin samana ajankohtana kahtena edellisenä vuonna. Tämä on jopa hieman yllättävää kevään korona-aikana. Myönnetystä yritystuesta selvästi suurin osuus kohdistuu investointeihin. Sen sijaan kiinnostus maaseutuyritysten perustamistukea kohtaan on Kaakkois-Suomessa jäänyt melko vähäiseksi.  

Maaseudun kehittämistä paikallisesti, alueellisesti ja alueiden välisesti  

Maaseutuohjelman kehittämishankkeisiin Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader -ryhmät myönsivät alkuvuonna 2020 noin 2,7 miljoonaa euroa. Rahoituksella edistetään maaseudun elinkeinojen kilpailukykyä sekä tuetaan asukkaiden hyvinvointia.  Esimerkiksi Metalliverkostosta elinvoimaa -hankkeessa luodaan metalliyritysten keskinäisen yhteistyön tiivistämiseksi ja metallialan tunnettuuden lisäämiseksi alueelle yrityslähtöisesti toimiva yhteistyöverkosto. Tarkoituksena on löytää uudenlaisia ratkaisuja metallialan krooniseen osaajapulaan. Tiedolla kasvua ja uudistumista Saimaa Geoparkin alueella -yhteistyöhanke toimii Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon alueilla ja sillä edistetään mikroyritysten ja toimijoiden yhteistyötä, tiivistä verkostoitumista, kansainvälistä ja kansallista näkyvyyttä Outdoor Active- nettiportaalin kautta, uusien geologiasta ammentavien palveluiden ja tuotteiden syntyä sekä tuotteistamista. Tillolan ampumarata on Leader-rahoitteinen ja hankkeessa rakennetaan ampumaradan alueelle mm. ympäristöluvan mukainen luotiloukku, uusitaan ampumaratalaitteisto sekä maisemoidaan ampumaradan ympäristö. 

Maaseutuohjelman Hankerekisteristä löytyvät ajantasaiset tiedot kaikista yritystuki- ja kehittämishankepäätöksistä koko ohjelmakauden ajalta sekä ELY-keskuksittain että Leader -ryhmittäin. 

Maa- ja puutarhataloudessa positiivista virettä  

Maa- ja puutarhatalouden aloitus- ja investointitukia myönnettiin kesäkuun loppuun mennessä avustuksina noin 2,76 miljoonaa euroa. Avustuksen lisäksi ELY-keskus myönsi osalle hankkeita korkotukea yhteensä noin 4,06 miljoonan euron lainapääomalle. Suurin yksittäinen alkuvuoden rahoituskohde oli uusi lypsykarjanavetta, johon myönnettiin avustusta 0,47 miljoonaa euroa ja korkotukea 0,56 miljoonan euron lainapääomalle. 

Siirtymäkausi tulossa 

Maaseutuohjelman ohjelmakausi (2014–2020) on loppusuoralla. Maaseuturahoitusta yritys- ja kehittämishankkeisiin on Kaakkois-Suomessa tänä vuonna käytettävissä enää rajoitetusti, mutta vuonna 2021 alkavalla siirtymäkaudella voidaan rahoittaa myös yritys- ja kehittämishankkeita nykyisen kauden rahoitusehdoilla. 

Maaseutuohjelman yritys- ja kehittämishankkeissa sekä maatilarahoituksen aloitus- ja investointituissa on jatkuva haku. Hankkeet kuitenkin valitaan rahoitukseen valintajaksoittain. Yritystuissa ja yritysryhmähankkeissa valintajakso on kahden kuukauden mittainen ja nykyinen jakso päättyy elokuun lopussa. Kehittämishankkeissa meneillään oleva valintajakso päättyy 30.9.2020. 

Lisätietoja: 

Asiantuntija Jukka Penttilä (10.7.2020 saakka) p. 0295 029 077,
Yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen (13.7. alkaen) p. 0295 029 078 
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi 

Kaakkois-Suomeen n. 4 miljoonaa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritysrahoitusta, Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoitusta sekä kansallista rahoitusta yritysten kehittämispalveluihin

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt tammi-kesäkuussa 2020 Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan yhteensä noin neljä miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritysrahoitusta, Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoitusta sekä kansallista rahoitusta yritysten kehittämispalveluihin. Rahoituksesta 2,7 miljoonaa muodostui yritystuista ja loput ESR-hankkeista.

Yrityksen kehittämisavustuksella potkua liiketoimintaan

Erilaisia yritystukia myönnettiin Kaakkois-Suomeen yhteensä yli 2,7 miljoonaa euroa. Yrityksen kehittämisavustuksen (EAKR) osuus summasta on hieman alle 1,6 miljoonaa euroa ja yrityksen toimintaympäristöavustuksen (EAKR) osuus noin 700 000 euroa. Loput summasta muodostui yrityksen kehittämispalveluihin myönnetystä rahoituksesta eli yritysten analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluista. ELY-keskuksen myöntämä koronarahoitus ei ole mukana näissä luvuissa. Koronarahoituksen rahoitustilanteeseen voi tutustuaely-keskuksen verkkosivuilla. 

Etelä-Karjalaan yrityksen kehittämisavustusta myönnettiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa. Tukea saaneita yrityksiä on 11. Etelä-Karjalan suurimman kehittämisavustuksen, 264 000 euroa, on saanut Imatran Koneistuspalvelu Oy CNC telasorvin hankintaan. Muita kehittämisavustusta saaneita yrityksiä Etelä-Karjalassa ovat mm. I-Kone Oy Rauhalta hierrehiomakoneen voimansiirron ja huollon kehitykseen, taavettilainen Mense Oy investointeihin ja tuotekehitykseen, lappeenrantalainen Dogs & Humans Oy vähähiilisen toimintakonseptin kehittämiseen sekä Imatran Teräsvalmiste Oy CNC-koneen hankintaan. 

Kymenlaaksoon yrityksen kehittämisavustusta myönnettiin yhteensä 439 998 euroa kuudelle yritykselle. Suurimman avustuksen, 133 423 euroa, sai kotkalainen Kukouri Mobile Entertainment Oy peliportfolion kasvattamiseen kansainvälisillä markkinoilla. Muita kehittämisavustusta saaneita yrityksiä Kymenlaaksossa ovat mm. TG Granit Oy Virolahdelta vähähiilisen tuotannon kehittämiseen ja Kymen Kauppakartano Oy Kuusankoskelta laitekannan uudistamiseen ja toiminnan laajentamiseen.

Ratkaisuja työttömyyteen ESR-hankkeiden avulla

Alueellisiin ESR-hankkeisiin Kaakkois-Suomeen myönnettiin yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. Rahoituksesta noin 760 000 meni Kymenlaakson hankkeille ja loput Etelä-Karjalaan.  

Kymenlaaksossa uusia hankkeita käynnistyi kolme ja lisäksi yksi ylimaakunnallinen hanke toimii osittain myös Kymenlaakson alueella. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy sai rahoituksen kahteen hankkeeseen. DIGIT - Digitaidoilla ja -ratkaisuilla työelämään -hankkeessa pyritään työllistämään heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä yhteistyöyrityksien tarpeisiin. Waypoint: nuorten pelillistetty polku työelämään -hankkeen tavoitteena on tukea nuoria suorittamaan tutkintonsa loppuun ja tätä kautta ehkäistä syrjäytymistä ja työttömyyttä. Kouvolan aikuiskoulutussäätiön HIOMO-hankkeessa autetaan Kymenlaaksolaisia mikro- ja pienyrittäjiä kehittämään yritystoimintaansa. 

Etelä-Karjalassa rahoitusta sai niin ikään neljä alueella toimivaa ESR-hanketta. Hankkeista kaksi on osa laajeempaa ylimaakunnallista hanketta. Imatran kaupungin Sytkäri-hankkeen tavoitteena on imatralaisten vaikeasti työllistyvien NEET-nuorten (koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien) kiinnittäminen palveluiden piiriin. LAB-ammattikorkeakoulu Oy:n TIETO INT -hankkeessa haetaan ratkaisuja tietotyöalan yritysten ja muiden tietointensiivistä työtä tekevien organisaatioiden työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteisiin. 
 
Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen 
p. 0295 025 151 
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi