Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Avustuksia arvokkaan rakennusperintömme hoitoon jaettu 176 000 euroa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi harkinnan mukaan rakennusperinnön hoitoon. Avustuksia myönnetään toimenpiteisiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista välttäen. Jokainen kohde on kuitenkin yksilöllinen, joten laajoissa korjauksissa tarvitaan usein asiaan perehtynyttä suunnittelijaa. Alueellinen vastuumuseo toimii korjaustyön antikvaarisena asiantuntijana valvoen, että työ täyttää avustusehdot työtapojen ja käytettyjen materiaalien osalta.

Satakuntaan 60 000 euroa avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2020 Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt Satakuntaan yhteensä 60 000 euroa avustuksia rakennusperintökohteiden kunnostukseen.  Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 27 kpl ja 12 hakijaa on saanut myönteisen päätöksen. Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 5000 e/kohde ja tällä summilla saadaan paljon hyvää aikaiseksi alueellisen vastuumuseon ohjauksessa. Satakunnan alueellinen vastuumuseo (Satakunnan Museo) toimii korjaustyön antikvaarisena asiantuntijana valvoen, että korjaustyö täyttää avustusehdot työtapojen ja käytettävien materiaalien osalta.

Kesämökin katto saa uuden vanhaa vastaavan huopakatteen. Korjaus tehdään niin, että katon mittasuhteet säilyvät.

Kuva: Hoitoavustusta vuonna 2020 myönnettiin esimerkiksi Raumalle 1952 valmistuneen kesämökin katon korjaukseen. Kaavassa suojeltu kohde on erityinen ensinnäkin pyöreän muotonsa takia ja lisäksi se edustaa rannoiltamme yhä kiihtyvässä tahdissa häviävää 1950-luvun pienimuotoista kesähuvilakantaa. Kesämökin katto saa uuden vanhaa vastaavan huopakatteen. Korjaus tehdään niin, että katon mittasuhteet säilyvät. © Kimmo Roslöf 2019
 

Euran Paneliassa sijaitsevan jugend-tyylisen maatilan päärakennukseen myönnettiin avustus julkisivun maalaukseen pellavaöljymaalilla.

Kuva: Avustusta myönnettiin myös Euran Paneliassa sijaitsevan jugend-tyylisen maatilan päärakennuksen julkisivun maalaukseen pellavaöljymaalilla. Kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä ja rakennus on luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi.  © Mikko Tolvi 2019

Varsinais-Suomeen yli 116 000 euroa avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2020 Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt tästä määrärahoista Varsinais-Suomen alueelle yhteensä 116 600 euroa avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 60 joista 32 hakijaa sai myönteisen päätöksen. Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 3800 euroa/kohde ja tälläkin summalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon (maakuntamuseo) ohjauksessa.

Varsinais-Suomen Aikuiskoulutussäätiölle myönnettiin avustusta Paimion Kansanopiston päärakennuksen hirsirungon korjaukseen.

Kuva: Hoitoavustusta vuonna 2020 myönnettiin esimerkiksi Varsinais-Suomen Aikuiskoulutussäätiölle Paimion Kansanopiston päärakennuksen hirsirungon korjaukseen. Vuonna 1906 valmistunut opistorakennus on maakunnallisesti arvokas kohde ja merkittävä kohde myös osana Varsinais-Suomen sivistyshistoriaa aina tähän päivään saakka. Päärakennuksen vaurioitunut hirsirunko kaipaa pikaista korjaamista suurempien vaurioiden estämiseksi.  © Pekka Kolehmainen 2018
 

Avustusta myönnettiin myös Turun Hirvensalossa sijaitsevan entisen viinaprännin perustusten ja hirsirungon korjaukseen.

Kuva: Avustusta myönnettiin myös Turun Hirvensalossa sijaitsevan entisen viinaprännin perustusten ja hirsirungon korjaukseen. Vuonna 1866 tuli voimaan laki, joka kielsi viinan kotipolton ja valmistus keskitettiin sen jälkeen erityisiin viinapränneihin. 1800-luvulta peräisin oleva rakennus sijaitsee maakunnallisesti arvokkaaksi luokitellussa Sipsalon pihapiirin tuntumassa. Korjaus toteutetaan yhteistyössä Turun Ammattiopistosäätiön Restauroinnin koulutuslinjan kanssa.  © Turun Museokeskus/Sanna Kupila 2013
 

Maskun Nimenkulmalla avustusta kohdennettiin maatilan vanhan päärakennuksen kolmiorimahuopakaton kunnostukseen.Kuva edestä, Maskun Nimenkulmalla avustusta kohdennettiin maatilan vanhan päärakennuksen kolmiorimahuopakaton kunnostukseen.


 

 

 

 

 

Kuvat: Maskun Nimenkulmalla avustusta kohdennettiin maatilan vanhan päärakennuksen kolmiorimahuopakaton kunnostukseen. Rakennuksen toisen lappeen huopakate uusitaan kokonaan ja toisella lappeella riittää vain puhdistus. Kohde on paikallisesti arvokas.  © Heikki Ajosenpää 2019

ELY-keskuksen vuoden 2021 rakennusperinnön hoitoavustuksia voi jo hakea ja hakuaika päättyy 30.11.2020. Avustuksen hakulomake ja ohjeet: Avushakemukset rakennusperinnön hoitoon (suomi.fi). Avustuksista voi tiedustella myös puhelimitse p. 0295 022 500 tai sähköpostitse [email protected]. Myös Museovirasto myöntää rakennusten entistämisavustuksia ja Museovirasto tiedottaa hakuajasta syksyllä www.museovirasto.fi/avustukset

Hakemukset/myönnöt kunnittain Satakunnassa 2020:

Pori 9/3, Rauma 4/1, Eurajoki 3/2, Harjavalta 2/1, Merikarvia 2/1, Nakkila 2/0, Eura 2/2, Siikainen 1/1, Säkylä 1/0, Honkajoki 1/0.

Hakemukset/myönnöt kunnittain Varsinais-Suomessa 2020:

Turku 19 /13, Parainen 8/1 + saaristo, Uusikaupunki 4/4, Nousiainen 3/2, Sauvo 3/1, Taivassalo 3/2, Salo 3/3, Loimaa 2/1, Kemiönsaari 2/saaristo, Masku 2/2, Mynämäki 2/1, Naantali 2/1, Paimio 2/1, Raisio 2/1, Kustavi 1/1, Laitila 1/1, Pyhäranta 1/0.

Lisätietoja

Mia Puotunen, p. 0295 022 912
[email protected]