Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Vuoden 2018 ympäristötietoisuuspalkinto Limingan ja Lumijoen Eräkerholle (Pohjois-Pohjanmaa)

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuusyhteistyöryhmä PYRY ovat myöntäneet vuoden 2018 maakunnallisen ympäristötietoisuuspalkinnon Limingan ja Lumijoen Eräkerholle.

Eräkerhojen suosio on lisääntynyt viime vuosina ja niiden pyörittämiseen osallistuu suuri joukko vapaaehtoisia. Luonnosta ja sen suomista harrastusmahdollisuuksista nauttiminen sekä aikuisten ja nuorten yhdessä toimiminen on kasvattavaa puolin ja toisin. Luonnon arvostaminen ja luontoherkkyys ovat hienoja taitoja matkalla aikuiseksi.

Limingan Eräkerho sai alkunsa vuonna 2014.  Limingan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Hietala ja silloinen harjoittelija Heikki Kukkola laativat yhdessä rungon eräkerhotoiminnalle ja hankkivat yhteistyökumppaneita, joista useat ovat edelleen mukana toiminnassa. Sisällöksi tuli kalastamista, metsästystä eri muodoissa, perhonsidontaa, savikiekon ammuntaa sekä geokätköilyä.

Kerhossa oli valtavasti imua! Nuorten poikien saaminen mukaan aktiiviseen kerhotoimintaan ei ole itsestään selvää. Hyvä idea ja kiinnostava toiminta sai alueen pojat liekkeihin ja siimat kireiksi. Nykyisin aktiivisia eräkerholaisia on 31, mikä on paljon.

"Iloisia naamoja, ryhmäytymistä, onnistumisen iloa ja positiivista meininkiä sisältyi eräkerhoon. Minun mielestä luonto on yksi parhaista kasvatuskeinoista ihan jokaiselle vanhemmalle", toteaa Heikki Kukkola, Erityisnuorisotyö/Etsivä nuorisotyöstä.

Eräkerho on jaoteltu kahteen ikäryhmään: 9-11-vuotiaille ja yli 12-vuotiaille. Ryhmille on toimintaa sekä erikseen että yhdessä. Yli 12-vuotiaat ovat valmistaneet pienpetoloukkuja, jotka on viety maastoon. Kerholaiset huolehtivat niistä yhdessä tukiaikuisen kanssa. Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuustyön vuositeemana 2018-2019 on Vieraslajit ja niiden torjunta, koordinoijana Oulun maa- ja kotitalousnaiset. Pienpetopyynti on uudenlainen näkökulma vieraslajien torjuntatyössä ja on hienoa, että eräkerhon nuoret ovat mukana talkoissa. Loukkuihin tarvittavat tarvikkeet on lahjoittanut Liminka-Temmes metsästysyhdistys.

Eräkerhossa ei ole viikoittaisia tapaamisia vaan kerho kokoontuu eri teemojen merkeissä. "Kerhon ohjelmaan kuuluu kalastusta, erätaitojen opettelua, metsästystä, aseenkäsittelyä ja ammuntaa. Loppuvuonna vuorossa on vielä sorsa- ja jänisjahti sekä eräkerhon päättäjäiset", kertoo nykyinen toiminnanjohtaja Heli Purola, Limingan 4H-yhdistyksestä.

Limingan ja Lumijoen Eräkerhon toiminnassa on mukana paljon yhteistyökumppaneita, kuten Liminka-Temmes metsästysyhdistys, Limingan kalastajaseura, Lumijoen metsästysyhdistys, Oulun seudun haulikkoampujat, Oulun perhokalastajat ja monet vapaaehtoisohjaajat. Kiitos kaikille arvokkaasta työstä!

Lisätietoja

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jonas Liimatta, p. 0295 038 494

Limingan ja Lumijoen Eräkerho
toiminnanjohtaja, Limingan 4H-yhdistys, Heli Purola, p. 0400 803837

Limingan eräkerhon perustajien puolesta
Erityisnuorisotyö/Etsivä nuorisotyö, Limingan kunta, Heikki Kukkola, p. 050 5926 466

Pohjois-Pohjanmaan yhteistyöryhmä PYRY
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Ympäristökasvattaja Saara Pouta, [email protected], p. 040 8250 266


Ympäristötietoisuuspalkinnon tarkoituksena on huomioida ja edistää ympäristömyönteistä toimintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuus yhteistyöryhmä PYRY on avoin ryhmä kaikille ympäristöasioista kiinnostuneille. Toiminta on jatkunut jo 20 vuotta. Yhteistyöryhmä PYRY myöntää palkinnon yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa ympäristön ja ihmisten eteen tehdystä työstä. Tunnustuksella nostetaan esiin hyviä käytäntöjä ja ansiokasta työtä tekeviä tahoja. Ympäristötietoisuuspalkinto jaetaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä.

 


Alueellista tietoa