Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Vesistöjen levähaitat Kainuussa 2018 (Kainuu)

Kesällä 2018 levähaittoja oli kutakuinkin saman verran pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Helteinen kesä lisäsi jonkin verran leväkukintoja, mutta kukinnat jäivät pääosin lyhytaikaisiksi. Loppukesästä järvien lämpötilat olivat kohtalaisen korkeita ja leviä esiintyi vielä syyskuussakin. Reaaliaikaisen levähaittaseurannan käynnistys on vaikuttanut näytteiden määrään vuodesta 1998 lähtien. Kesällä 2018 Kainuun ELY-keskukseen tuli vain 12 levähaittailmoitusta 8 paikasta. Nämä kaikki ilmoitukset olivat sinilevien aiheuttamia.

Kesällä 2018 Kainuun alueella sinileväkukintojen pääaiheuttajia olivat laji Anabaena lemmermannii, Woronichinia naegeliana ja Aphanizomenon-suku. Nämä kaikki edellä mainitut lajit voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Kesällä 2018 levänäytteistä ei testattu niiden myrkyllisyyttä. On kuitenkin muistettava, että sama levälaji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa taas myrkytön. Edelleen samassa kukinnassa tänään myrkytön kukinta voi olla huomenna myrkyllinen. Silmämääräisesti tai mikroskopoimalla myrkyllisyyttä ei voida päätellä. Viherlevistä ei tullut yhtään levähaittailmoitusta.

Heinä-elokuulla ei juurikaan esiintynyt kuusen suopursuruosteen sieni-itiölauttoja Kainuulaisissa vesistöissä lukuun ottamatta yksittäisiä havaintoja. Ruostesieni värjää kuusten uusia vuosikasvaimia oranssinruskeaksi. Suopursuruoste ei ole myrkyllistä ja se on yleensä vain esteettinen haitta vesistöissä, eikä sillä ole kytköstä vesistöjen kuormitukseen. Sieni-itiöt leijailevat vesistöjen pinnalle tuulen mukana ja painuvat muutaman viikon jälkeen pohjasedimenttiin.

Reaaliaikaisessa levähaittaseurannassa on ollut Kainuussa mukana 23 kohdetta. Erittäin runsaasti ei havaittu levää kesällä 2018 seurannassa. Runsaita kukintoja esiintyi 7 kohteessa eli Suomussalmen Ruokojärvessä ja Korpijärvessä; Kajaanin Vimpelinlammessa ja Kaupunginlammessa; Vaalan Rokuanjärvessä sekä Kuhmon Haatajanjärvessä. Havaittavia kukintoja esiintyi 7 kohteessa eli Kuhmon Iso Sintiössä ja Syvä Tervajärvessä; Sotkamon Sotkamojärvessä; Puolangan Kiiskisjärvessä; Suomussalmen Jumalisjärven pohjoisosassa sekä Kajaanin Sokajärvessä. Havaintokohteista kymmenessä ei esiintynyt lainkaan kukintaa kesällä 2018. Reaaliaikainen levähaittaseuranta oli käynnissä kesäkuun alusta syyskuun loppuun ja sitä on tarkoitus jatkaa ensi vuonna samassa laajuudessa. Viimeisellä havaintoviikolla oli kolmessa kohteessa vielä leväkukintoja. Mikäli lämpimät syyssäät jatkuvat, voi sinileväkukintoja edelleenkin esiintyä kainuulaisissa vesistöissä.

Myös kansalaiset voivat tallentaa havaitsemiaan leväkukintoja Järvi-Meriwikiin ns. havaintolähetin kautta. Havaintolähetti on verkkosovellus, jolla voi tallentaa havaintoja Järvi-Meriwikiin. Se on suunniteltu toimimaan erityisesti kosketusnäytöillä. Havaintolähettiä ei ladata sovelluskaupasta, vaan se toimii kaikissa uudehkoissa verkkoselaimissa missä tahansa käyttöjärjestelmässä. Havaintolähetin käyttö vaatii verkkoyhteyden. Käynnistä Havaintolähetti avaamalla älypuhelimen tai muun laitteen nettiselain ja menemällä osoitteeseen: https://www.jarviwiki.fi/ havaintolahetti

Lisätietoja

Ympäristöasiantuntija Reima Leinonen, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 799

Yksikön päällikkö Sari Myllyoja, Kainuun ELY-keskus, puh 029 502 3833


Alueellista tietoa