Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Talvihoitoluokan nostosta hyötyvät etenkin kuljetukset ja työmatkaliikenne (Pirkanmaa)

Maanteiden talvihoitoluokkia korotetaan Pirkanmaalla ensi vuoden alusta kaikkiaan lähes tuhannella tiekilometrillä. Aiempaa tehokkaamman talvihoidon mahdollistaa valtion lisätalousarviossa maanteiden talvikunnossapitoon vuodelle 2019 osoitettu 15 miljoonan euron lisäpanostus.


Tämänhetkisen arvion mukaan Pirkanmaa hyötyy maan kokonaispotista noin 800 000 euroa. Hoitoluokkien nostokriteereinä on käytetty tien kokonaisliikennemäärän rinnalla raskaan liikenteen ja raskaan yhdistelmäajoneuvoliikenteen määriä.

Korkeimpaan Ise-hoitoluokkaan Pirkanmaalla nousee kaksi tieosuutta:

  • Valtatie 9 Tarastenjärvi–Orivesi
  • Valtatie 3 Metsäkylä–Hämeenkyrö

Toiseksi korkeimpaan Is-hoitoluokkaan nousee neljä pidempää tieosuutta:

  • Valtatie 11 Uotsola–Kiikoinen
  • Valtatie 12 Pikkola–Huutijärvi
  • Kantatie 65 Ylöjärvi–Virrat
  • Seututie 249 Kiikka–Hämeenkyrö 

Näiden pääosin melko pitkien maantiekohteiden lisäksi Pirkanmaalla on lukuisia paikallisia tieosuuksia, joiden talvihoitoluokkaa nostetaan.

Parempi laatu tarkoittaa lisääntynyttä suolan käyttöä

Talvihoitoluokan nosto merkitsee laatuvaatimusten nousua ja toimenpideaikojen lyhenemistä. Vilkkailla tieosuuksilla hoitoluokan nosto merkitsee selvää parannusta elinkeinoelämän kuljetuksille ja työmatkaliikenteen sujumiselle. Parempi laatu tarkoittaa kuitenkin samalla vääjäämättä lisääntynyttä suolan ja hiekoitushiekan käyttöä. Pohjavesialueilla suolapitoisuuden kasvua voidaan hillitä käyttämällä tavallisen suolan sijasta natrium- tai kaliumformiaattia. Tällaisia kohteita hoitoluokaltaan nostettavilla Pirkanmaan teillä on kahdesta kolmeen.

Laadukkainkaan talvihoito ei tarkoita sitä, että talvella olisi kesäkeli. Autoilijoiden tulee ottaa talvikeli ja sen muutokset huomioon keliin sopivalla rengastuksella sekä oikealla ajotavalla.

Liitteet:

Lisätietoja:

  • Tienpidon asiantuntija Tomi Alho, Pirkanmaan ELY-keskus, [email protected], p. 0295 036 218
  • Yksikön päällikkö Heikki Ikonen, Pirkanmaan ELY-keskus, [email protected], p. 0295 036 236

Alueellista tietoa