Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevien määrä runsastunut viime viikosta (Pohjalaismaakunnat)

Viimeviikkojen lämmin sää on näkynyt sinileväkukintojen määrän kasvuna ympäri Pohjalaismaakuntia.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla sijaitsevilta virallisilta havaintopisteiltä tiistain ja keskiviikon aikana hieman sinilevää on havaittu Ähtärinjärvellä ja Rannikolla. Ähtärissä levää oli Ähtärinrannan koulun kohdalla, Suninsalmella ja Mustaniemessä. Rannikolla sinilevää havaittiin hieman Vöyri-Maksamaan rannikkoalueella Storbådanissa, Maalahden Märaströmmenillä sekä Vöyrin Oravaistenlahden pohjoispuolella. Runsaasti sinilevää havaittiin Evijärven Sillankorvan leirintäalueen kohdalla. Hieman sinilevää havaittiin myös Korsnäsin ja Närpiön rajalla olevalla Hinjärvellä, jossa selviä sinileväkukintoja oli havaittavissa ainakin yhdellä lahdella ja heti säännöstelypadon yläpuolella.

Kansalaisten tekemät levähavainnot ovat vähentyneet viimepäivinä. Tällä viikolla levähavaintoja ilmoitettiin Merenkurkun Bergöfjärdeniltä sekä Soinin Limajärveltä. Omat sinilevähavainnot voi tallentaa havaintolähetin kautta Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi) tai lähettää tekstiviestitse leväpuhelimen numeroon 0295027990.

Sääennusteet enteilevät sinilevien runsastumista tai tilanteen pysymistä nykyisen kaltaisena.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, ja sinileväkukinta voi kehittyä optimaalisissa olosuhteissa hyvinkin nopeasti. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havaintopisteellä, ja järven eri osissa tilanne saattaa olla erilainen. Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Myös veden käyttöä sauna- ja talousvetenä on syytä välttää.


Alueellista tietoa