Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinileväseuranta päättyy Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Viikolla 39 levähavaintoja tehtiin 11 seurantapaikalla, yhdellä paikalla leviä oli runsaasti. Runsaasti sinilevää havaittiin Pyhäjärven Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala).

Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Maatialanlahdella ja Lehtiniemessä (Nokia), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Lempoisten uimalassa (Lempäälä) sekä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla (Valkeakoski), Kyrösjärven Hämylänlahdella ja Toivolansaaren uimarannassa (Ikaalinen) sekä Liekovedessä ja Houhajärvessä (Sastamala).

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, pintavesien jäähtyessä vesimassat sekoittuvat ja se voi nostaa alempien vesikerrosten fosforia levien käyttöön. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan.

Vuonna 2018 sinileviä on ollut normaalia enemmän

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen sinilevätilanteesta tiedottaminen loppuu tällä viikolla.  Vuonna 2018 sinileviä on ollut normaalia enemmän. Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 39 havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 17 viikon ajan. Näistä 11 viikolla leviä on ollut ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä. Ainoastaan kuudella seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Vuosien 1998–2017 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli selvästi keskimääräistä runsaimmin kesäkuun lopussa viikolla 26, heinäkuussa viikoilla 28-30 ja syyskuun alussa viikolla 36. Useimmin havaintoja tehtiin Sastamalan Houhajärvessä (16 havaintokerralla) ja Pyhäjärven Mäyriänrannassa (15 havaintokerralla).

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • www.jarviwiki.fi

Alueellista tietoa