Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinileväkukinnot vähentyneet Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomessa valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on havaittu runsaasti sinilevää vain Iitin Sääskjärvellä ja Suomenlahdessa Haapasaaren itäisellä rannikkoalueella. Lämpimästä säästä huolimatta molemmissa havaintopaikoissa sinilevän määrä on hieman vähentynyt viime viikosta. Myös Virolahden rannikkoalueella sinilevän määrä on vähentynyt. Kotkan rannikkoalueella on puolestaan havaittu ensimmäistä kertaa tänä kesänä hieman sinilevää. Yleisöhavaintoja runsaista sinileväkukinnoista ei ole ilmoitettu viime päivinä.

Järvivedet ovat tavanomaista lämpimiä, ja esimerkiksi Saimaassa Lauritsalan mittauspisteessä pintaveden lämpötila on noussut 24 asteeseen. Järvien vedenkorkeudet ovat Kaakkois-Suomessa lähellä keskimääräistä tasoa. Saimaassa vedenkorkeus on vielä noin 20 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla, mutta vedenkorkeuden ennustetaan laskevaan elokuun loppuun mennessä lähelle normaalia tasoa.

Sinileväseurantaa tehdään yksittäisissä vakioseurantapaikoissa, ja niiden tilanne ei anna täysin kattavaa kuvaa sinilevien esiintymisestä. Lisäksi levätilanne voi muuttua nopeasti ja vaihdella järven eri osissa. Oman rannan levätilannetta kannattaakin tarkkailla. Jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää, sen käyttöä on syytä rajoittaa. Haitallisinta sinileväinen vesi on nieltynä sekä löylyvetenä. Lapsia tai lemmikkieläimiä ei tulisi päästää runsasleväiseen veteen uimaan tai leikkimään. Yleisimpiä sinilevämyrkyistä aiheutuvia oireita ovat uimareilla iho-oireet. Muita mahdollisia sinilevistä johtuvia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, kuumeilu, heikotus, silmien kirvely ja tukkoisuus. Sinilevämyrkytystä epäiltäessä lisätietoa saa Myrkytystietokeskuksesta. Lemmikkieläimiä koskevissa tapauksissa tulee olla yhteydessä alueen eläinlääkäriin.

Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen voi ilmoittaa levähavaintoja numeroon 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Järvi-Meriwikiin voi kuka tahansa ilmoittaa levähavaintoja Havaintolähetti-palvelun kautta, ja älypuhelimiin on saatavilla myös Havaintolähetti-sovellus.

Järvi-Meriwiki:

Lisätietoja:

Harjoittelija Maria Lehtikunnas
Sähköposti: maria.lehtikunnas(at)ely-keskus.fi
Puh. 0295 029 154


Alueellista tietoa