Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla hieman laskussa (Pirkanmaa)

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet hieman viime viikon tilanteesta. Runsaasti sinilevää havaittiin viikolla 31 Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokian Tottijärvessä ja Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähän sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä kuudella eri havaintopaikalla, Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Halkoniemen uimarannassa (Nokia), Maatialanlahdella (Nokia), Lehtiniemessä (Nokia) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja on myös tehty Sastamalan HouhajärvessäJärviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Pyhäjärven Reipin uimarannasta, Pyhäjärven Turrin uimarannasta ja Lempäälän Mäyhäjärvestä.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa. 

Järvien lämpötilat uimakelpoisia

Tampereen uimarantojen lämpötila on pääosin 18-23 oC. Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

 


Alueellista tietoa