Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Runsaasti sinilevähavaintoja Pirkanmaan vesistöissä (Pirkanmaa)

Sinilevä on selvästi runsastunut Pirkanmaan järvissä. Viikolla 26 Pirkanmaalla havaittiin runsaasti sinilevää Tampereella Kaukajärvessä ja Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa. Vähän sinilevää havaittiin 12 havaintopaikalla, Vesilahden kirkonkylän rannassa Pyhäjärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Kirkkojärven Lempoisten uimalassa, Nokialla Vihnusjärvessä, Ikaalisissa Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannassa ja Hämylänlahdella, Sastamalan Houhajärvessä, Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa, Hämeenkyrössä Järvenkylänjärven uimarannassa, Tampereella Näsijärven Elianderin uimarannassa, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla ja Virroilla Vähä Valkeajärvessä.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi yleisöhavaintoja sinilevistä oli tehty Kyrösjärven Tuomistonlahdelta (Ikaalinen), Rutajärvestä (Urjala), Längelmäveden Jaalanniemestä (Kangasala), Höytämöjärvestä (Lempäälä) ja Mäyhäjärven Leponokasta (Lempäälä).

Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden ylläpitämillä uimarantojen sivuilla on lisäksi havaittu sinileviä Peltolammilla, Suolijärvellä ja Tahmelan uimarannassa.

Järviwikin leväbarometrista näkee, että sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla selvästi enemmän kuin edellisinä kesinä samaan aikaan. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Sinilevät ovat tärkeä osa vesistöjen pieneliöstöä

Sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Jopa samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei. Sinilevien myrkyllisyys voidaan selvittää ainoastaan laboratoriotutkimuksissa. Levänäyte tulee ottaa suoraan puhtaaseen astiaan runsaimmasta levämassasta ja säilyttää viileässä (esim. jääkaapissa) valolta suojattuna ja toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian. Uusimpien tutkimusten mukaan melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen, jonka vuoksi sinileväpitoisessa vedessä uimista sekä veden käyttöä talous- ja löylyvetenä tulisi välttää.

Mikroskooppisen pienet sinilevät eli syanobakteerit tuottavat kasvien tavoin happea yhteyttämällä. Sinilevät kuuluvat vesistöjen peruseliöstöön. Ne voivat elää sekä yksittäisinä soluina että yhdyskuntina.

Runsastuessaan sinileväyhdyskunnat voivat muodostaa veden pinnalle levälauttoja, joita kutsutaan leväkukinnaksi. Koska sinilevät viihtyvät erityisesti lämpimissä ja ravinteikkaissa oloissa, vesien rehevöityminen lisää leväkukintojen esiintymistä. Sinileviä esiintyy kuitenkin myös vähäravinteisissa vesissä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • vesitalousasiantuntija Sami Moilanen, puh. 0295 036 358 sami.moilanen(at)ely-keskus.fi

Alueellista tietoa