Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Levähavainnot lisääntyneet (Kaakkois-Suomi)

Sinilevää on havaittu Kaakkois-Suomesta valtakunnallisessa levähavainnoinnissa Itäisellä Suomenlahdella Virolahden Rautalanselällä runsaasti, sen sijaan ulkosaaristossa levämäärät voivat olla vähentyneet, sillä havaintojen mukaan esimerkiksi Haapasaariston alueella ei levää enää alkuviikolla havaittu. Sisävesillä levää on ollut vähäisiä määriä Kivijärven Kuuksenenselällä Lemillä, Iitin Urajärvellä ja Parikkalan Simpelejärvellä sekä hiukan runsaammin Lappeenrannan Haapajärvellä.

Viikottaisten vakiopaikkojen ohella sinilevän runsastuminen on näkynyt myös yleisöilmoitusten määrän lisääntymisenä. Yleisöhavaintoja on tällä viikolla tullut Simpelejärveltä Parikkalasta, Hossukan uimarannalta Imatralta sekä Konniveden Kelloniemestä ja Pyhäjärven Pelinginselän Pytynlahdelta Iitistä.

Vedet jo uintilämpötiloissa

Kaakkois-Suomen järvien lämpötilat ovat 17 ja 19 asteen väliltä, myös Suomenlahden rannikolla vesi on noin 18 asteista.

Viikonlopuksi odotetaan runsaita sateita

Viikonlopun runsaat sateet nostavat järvien ja jokien vedenpintoja. Vuoksen, Kymijoen valuma-alueella sadekertymät voivat olla laajoilla alueilla noin 100 mm seuraavan 7 vrk aikana. Sateisimmilla alueilla järvien ja jokien vedenkorkeudet voivat nousta nopeastikin, etenkin vesistöjen latvoilla ja pienissä jokivesistöissä. Touko-kesäkuussa on ollut kuivaa, joten vesistöjen vedenkorkeudet eivät ennusteiden mukaan nouse tulvavahinkolukemiin, mutta rankkasateet voivat aiheuttaa paikallista tulvimista.

Saimaan vedenkorkeus on noin 45 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeus on kääntynyt hitaaseen laskuun, jota kertyy 5-20 cm heinäkuun loppuun mennessä. Loppukesällä vedenkorkeuden ennustetaan lähestyvän jo ajankohdan keskitaso, jollei kesästä tule selvästi tavallista sateisempi.

Päijänteen laskussa oleva vedenpinta on enää runsaat 5 cm ajankohdan mediaanin yläpuolella. Vedenpinnan ennustetaan alentuvan heinäkuun loppuun mennessä 10-20 cm. Päijänteen lähtövirtaaman vähittäinen pienentäminen jatkuu lähiviikkoina, ja tämän myötä myös Kymijoen virtaama pienenee. Kymijoen pääuoman virtaama on vielä toistaiseksi hiukan suurempi kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta, mutta ennusteen mukaan heinäkuun puolivälissä ollaan jo keskimääräistä alhaisemmissa lukemissa.

Järviwiki:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa