Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Leudohko lokakuu (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa noin asteen tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin lokakuun keskilämpötilaksi 3,6 astetta, kun pitkänajan (1981 - 2010) keskiarvo on 3,0 astetta.

Lokakuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Kuukauden aikana satoi keskimääräinen 57 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lokakuun aikana Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski Arvinsalmen asteikon mukaan 19 cm. Kuukauden lopussa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 5 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. 
Pielisen vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 12 cm, Ruunaan 20 cm ja Viinijärven 10 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Muista poiketen Kajoonjärven vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 15 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan laskevan noin viisi senttiä marraskuun loppuun mennessä.
Pielisen vedenpinta on nousussa ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 10-15 cm joulukuun alkuun mennessä. Noususuunta jatkunee joulukuun puoliväliin saakka, jolloin vedenpinta on 20-25 cm tämän hetkistä korkeammalla.

Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 80 % tavanomaisesta. Lieksanjoessa virtasi vettä lähes 90 % normaalimäärästä. Koitajoen lokakuun virtaama oli 15 % ajankohdan keskiarvoa suurempi.
Pienempien jokien virtaamat lokakuussa vaihtelivat normaalin ja puolitoistakertaisen välillä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Nurmeksen Juutilankankaalla 5 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 12 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa myöskin 12 cm sekä Kontiolahden Jakokoskella 18 cm tavanomaista ylempänä.

Lokakuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 2,4 astetta ja Pieliseltä Nurmeksen laivarannasta 3,5 astetta. Tämän päivän (6.11.) lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 3,6 astetta ja Pielisellä 4,6 astetta. Pielisjoen pintavesi on asteen verran ja Pielisen pari astetta normaalia lämpimämpää.  

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa