Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Järvien kasvillisuutta kartoitetaan kuudella Pirkanmaan järvellä (Pirkanmaa)

Pirkanmaan ELY-keskus käynnistää jälleen vesikasvillisuuden kartoitukset Pirkanmaan järvillä. Tänä kesänä kartoitukset toteutetaan kuudella järvellä: Kiikoisjärvellä, Kourajärvellä ja Mouhijärvellä Sastamalassa, Rutajärvellä Urjalassa ja Parkanossa Kovesjärvellä ja Parkanojärvellä.

Kartoitukset tehdään elokuun aikana, jolloin vesikasvillisuus on runsaimmillaan. Järvillä liikutaan pääasiassa arkipäivisin klo 8-20 välisenä aikana. Työskentely järvillä on mahdollista myös viikonloppuisin mm. sääolosuhteista riippuen.

- Kasvillisuuskartoitukset ovat osa laajempaa ELY-keskuksen seurantaa, jonka tavoitteena on selvittää vesistöjen tilaa vesinäytteiden ja biologisten muuttujien avulla. Biologisia muuttujia ovat vesikasvien lisäksi mm.  pohjaeläimet, kasviplankton ja kalat. Näitä muuttujia käytetään vesienhoitosuunnitelmissa järvien ja jokien ekologisessa luokittelussa, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Vesikasvien esiintymistä selvitetään kullakin järvellä ns.  kasvillisuuslinjoilla, joita on vesistön koosta riippuen 6-12 kpl/järvi. Linjat ulotetaan rannasta ulapalle päin niin pitkälle kuin kasvillisuutta riittää. Ilmaversoisten kasvien lisäksi kartoitetaan myös kelluslehtiset ja uposlehtiset kasvit sekä pohjalla kasvavat ns. pohjalehtiset kasvit.

Kartoitukset tehdään veneestä käsin käyttäen apuna vesikiikaria ja erilaisia kasviharoja. Maastotyöhön kuluu aikaa yleensä päivä tai pari järveä kohti. Yhdellä järvellä maastotöihin kuluvaan aikaan vaikuttavat mm.  sääolosuhteet sekä kasvillisuuden määrä järvellä.

- Kasvillisuuskartoituksia tehdään vuosittain aina muutamalla järvellä heinä-elokuussa. Yhdeksää järveä Pirkanmaalla seurataan vesikasvien osalta säännöllisesti joko kuuden tai kahdentoista vuoden välein. Muita biologisia muuttujia seurataan säännöllisesti joko yhden, kolmen tai kuuden vuoden välein. Säännöllisellä seurannalla saadaan tietoa paitsi vesistön tilasta niin myös muutoksesta, toteaa Peltonen.

Lisätietoja:

  • Ylitarkastaja Anu Peltonen, Pirkanmaan ELY-keskus, anu.peltonen (at) ely-keskus.fi, puh. 0295 036 367

Alueellista tietoa