Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Vedenpinnat edelleen korkealla, Pielinen kääntynee laskuun joulukuun puolivälin tienoilla (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa noin kolme astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla marraskuun keskilämpötila oli -0,6 astetta ja Joensuun lentoasemalla -0,1 astetta. Edellinen on 3,2 astetta ja jälkimmäinen 2,5 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

Marraskuun sademäärä maakunnassamme oli viidenneksen tavanomaista suurempi. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 67 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm.
Kuun puolivälistä lähtien sateet tulivat lumena ja marras-joulukuun vaihteessa lunta oli 15 - 30 cm.
Viime päivien lumisateet ovat lisänneet lumipeitteen vahvuutta, joten lunta on nyt 22 - 44 cm.

Pielisen vedenpinta kohosi marraskuun aikana 9 cm ja kuukauden viimeisenä päivänä vedenkorkeus oli 54 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeammalla.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousi Arvinsalmen asteikolla mitattuna 13 cm marraskuun aikana. Marras-joulukuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 44 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Ruunaan vedenkorkeus oli marraskuun lopussa 18 cm, Kajoonjärven 16 cm ja Viinijärven myöskin 16 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeammalla. 
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta kääntyy laskuun joulukuun puolivälin jälkeen ja laskua kertynee 10 cm tammikuun alkuun mennessä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus nousee joulukuussa keskiennusteen mukaan noin 12 cm. Maksimivedenkorkeuden ajankohta sattunee tammikuun puoliväliin. Tuolloin Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noin 10 cm tämänhetkistä korkeammalla.

Pielisjoen ja Koitajoen marraskuun keskivirtaama oli puolitoistakertainen tavanomaiseen verrattuna. Lieksanjoessa virtasi marraskuussa vettä kolmanneksen normaalia enemmän. Virtaamat ovat pienenemään päin, mutta pysynevät Suomen ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan tavanomaista suurempina koko joulukuun ajan.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa 8 - 87 cm tavanomaista ylempänä. Pienin poikkeama ajankohdan keskiarvoon verrattuna oli Kontiolahden Jaamankankaan ja suurin Ilomantsin Kuuksenvaaran mittauspisteessä. Routaa ei havaintopisteissä vielä ollut laisinkaan.

Normaalisti Pielisen jäänpaksuus on marraskuun lopussa 8 cm ja Pyhäselän 7 cm. Tänä vuonna jäätä ei kummallakaan havaintopaikalla vielä ollut. Pienemmät lammet ja suojaisat matalat järvien lahdet ovat jäässä. Jäällä liikkumista on vältettävä, sillä jää voi vielä olla vaarallisen ohutta.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa