Navigointivalikko
Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2013

Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.

Tiedotteet 2013

Mopot pyöräteiltä ajoradalle vanhalla viitostiellä Siilinjärvellä (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Siilinjärven kunta ovat yhteistoimin laatimassa suunnitelmaa, miltä osin mopot siirretään pyöräteiltä ajoradalle ja missä mopoliikenne jatkossa sallitaan pyöräteillä. Nykykäytäntöä muutetaan jo nyt syksyllä maantie 559:llä (Viitonen) siten, että mopoliikenne siirretään maantien varrella kulkevalta kevyen liikenteen väylältä ajoradalle Vuorelasta Radantauksen teollisuusalueelle ulottuvalla osuudella.

Taustalla on alkuvuodesta 2013 valmistunut Liikenneviraston uusi ohje, jonka mukaan taajamissa mopot lähes poikkeuksetta siirretään ajoradalle. Taajamien ulkopuolella mopoa kuljetetaan yleensä ajoradalla, jos tien nopeusrajoitus on 80 km/h tai pienempi. Jos nopeusrajoitus on 100 km/h tai joissain tapauksissa myös 80 km/h -teillä, mopoliikenne turvallisuussyistä sallitaan pyörätiellä.

Mopojen määrä on lähes kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tieliikennelainsäädännön mukaan mopojen paikka on ajoradalla. Pyöräteillä saa ajaa mopolla, jos lisäkilpi sen sallii. Osalla pyöräteistä on mopoliikenne sallittu, mikä aiheuttaa konflikteja voimakkaasti lisääntyneen mopoliikenteen sekä kävelijöiden ja pyöräilijöiden kesken. Liittymissä kääntyvien autoilijoiden on vaikea varautua väistämään rinnakkaista kevyen liikenteen väylää käyttäviä mopoilijoita, mikä on onnettomuusriski.

Muutokset vanhalla viitostiellä välillä Vuorela - Pyylampi

Nykytilanteessa mopoliikenne on sallittu maantien 559 (Viitonen) varrella kulkevalla kevyen liikenteen väylällä. Käytäntöä muutetaan siten, että mopoliikenne siirretään kevyen liikenteen väylältä ajoradalle Vuorelasta Radantauksen teollisuusalueelle ulottuvalla osuudella. Kirkonkylän alueella mopoliikenne sallitaan jatkossakin Maaningantien (kantatie 77) ja Nilsiäntien (kantatie 75) kevyen liikenteen väylillä moottoritien liittymän läheisyydessä ja tämän myötä myös joiltain osin moottoritien rinnakkaisteillä.

Muutosten toteuttaminen

Muutokset tulevat voimaan väyläkohtaisesti sitä mukaa kuin niiden edellyttämät muutokset liikennemerkeissä ja muussa liikenteenohjauksessa saadaan tehtyä. Muutokset toteutetaan elo-syyskuun 2013 aikana.

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus: Raimo Kaikkonen, puh. 0295 026 724
raimo.kaikkonen(at)ely-keskus.fi


Siilinjärven kunta: Ari Kainulainen, puh. 044 740 1501
ari.kainulainen(at)siilinjarvi.fi

 


Alueellista tietoa