- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Lapin ELY-keskus järjestää kalastuksenvalvojan koulutus- ja koetilaisuuksia Pohjois-Suomessa keväällä
Pohjois-Suomessa järjestetään keväällä 2025 kalastuksenvalvojan koulutus- ja koetilaisuuksia. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kalastuksenvalvonnasta kiinnostuneille. Koulutetut kalastuksenvalvojat ovat tärkeässä roolissa kalastuslain valvonnassa.
Kalastuksenvalvonta on kalastuslakiin perustuvaa lakisääteistä toimintaa. Kalastuksenvalvojien tehtävä on valvoa kalastuslakia ja kalastusasetuksen noudattamista. Valvonnassa voidaan puuttua esimerkiksi kalojen mittoihin tai sallittuihin pyydyksiin.
Kalastuksenvalvojina toimii sekä viranomaisia että henkilöitä, jotka ovat suorittaneet hyväksytysti kalastuksenvalvojan kokeen. Viranomaisvalvojiin lukeutuvat ELY-keskukset, Tulli, Poliisi, Rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat.
- Kalastuksenvalvojan koulutukseen voi osallistua ja kokeen suorittaa kuka vaan aiheesta kiinnostunut. Kokeen hyväksytysti suorittaneet valvojat voivat tehdä valvontaa esimerkiksi osakaskunnille tai vesialueen omistajille pientä palkkiota vastaan, kertoo Lapin ELY-keskuksen kalatalousyksikön lakimies Elias Rauhala.
Kalastuksenvalvojien määrä on viime vuosina pysynyt Pohjois-Suomessa suhteellisen hyvällä tasolla, mutta nähtävissä on samaa trendiä kuin vesialueiden omistuksissa ja osakaskunnissa. Toimijat alkavat vanheta, ja mukaan olisi hyvä saada nuoriakin.
- Käsittääkseni yksittäisiä nuoria käy kalastuksenvalvojan koulutuksissa ja kokeissa, mutta enemmän siellä näkyy vanhempaa porukkaa uusimassa pätevyyttään, kertoo Rauhala. Kalastuksenvalvojan pätevyys on uusittava 10 vuoden välein.
Kalastuksenvalvonta on kausiluontoista toimintaa, joka painottuu kesäaikaan. Rauhala huomauttaakin, että erä- ja luontohenkisille ihmisille kalastuksenvalvonta on mahtava tapa viettää vapaa-aikaa kalavesillä palkkiota vastaan.

Valvojilla tärkeä rooli uskottavassa lainvalvonnassa
Kouluttautuneilla ja asiantuntevilla kalastuksenvalvojilla on Rauhalan mielestä erittäin tärkeä rooli uskottavassa lainvalvonnassa.
- Viranomaiset eivät ehdi joka paikkaan, joten tarvitsemme muitakin kalastuksenvalvojia. Jos lakia ei valvota, on se pelkkä luuranko. Kalastuksenvalvojat vastaavat siis osaltaan siitä, että lainsäädäntömme on uskottavaa.
- Kun noudatamme yhteisiä sääntöjä, on kaikilla mukavampi liikkua vesillä ja kalastaa, toteaa Rauhala.
Kalastuksenvalvojan koulutuksessa käsitellään kalastuslakiin liittyvien asioiden lisäksi hallintolakia sekä asiakaspalvelutaitoja. Kalavesillä pääseekin usein valvonnan yhteydessä kehittämään omia argumentaatio- sekä ihmisten kohtaamistaitojaan.
- Olen kuullut, että pääosa kohtaamisista kalastajien kanssa on positiivisia. Useimmiten luvat ja välineet ovat kunnossa, joten kohtaamisiin liittyy usein hyvähenkistä keskustelua, korostaa Rauhala.

Kevään 2025 koulutus- ja koetilaisuudet Pohjois-Suomessa
Kalastuksenvalvojan koulutus- ja koetilaisuuksia järjestetään vuosittain tarpeen mukaan. Pohjois-Suomen kevään 2025 koulutukset järjestetään Rovaniemellä ja Ivalossa, Oulussa järjestetään pelkkä koetilaisuus. Koulutusten järjestämisestä vastaa Kalatalouden keskusliitto ja Lapin kalatalouskeskus. Koetilaisuuden järjestää puolestaan Lapin ELY-keskus.
Koulutukseen osallistuminen on maksutonta, mutta koetilaisuuteen osallistuminen maksaa yhteensä 55 euroa. Maksu koostuu osallistumismaksusta (22 euroa), hyväksymis- tai hylkäämispäätöksestä (22 euroa) sekä valvojakortista tai -tunnuksesta (11 euroa). Lasku toimitetaan osallistujalle jälkikäteen.
Kalastuksenvalvojakorttia varten on hankittava kuva. Kuvan voi toimittaa Lapin ELY-keskukselle koetilaisuuden yhteydessä paperisena tai kokeen hyväksymisen jälkeen sähköisesti. Kokeeseen osallistuvan on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilökortilla, esimerkiksi ajokortilla tai passilla.
Koulutuksiin toivotaan ilmoittautumista etukäteen, mutta ketään kiinnostunutta ei kuitenkaan käännytetä ovelta pois.
Kevään 2025 kalastuksenvalvojan koulutustilaisuudet ja kokeet:
- 3.4. klo 13:00 - 14:00 Oulu, koetilaisuus. Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, neuvottelutila Matala (2 krs). Tapahtuma on pelkkä koetilaisuus, johon osallistujan täytyy opiskella itsenäisesti.
- Lisätietoa ja ilmoittautumiset: kalatalousasiantuntija Janne Narkiniemi, [email protected]
- 20.5. Rovaniemi, koulutus- ja koetilaisuus. Rovaniemen Virastotalo, Hallituskatu 3 A, Kuukkeli-kabinetti.
- Koulutus 09:30 - 14:45
- Koe 15:00 - 16:00
- Linkki ilmoittautumislomakkeeseen
- Lisätietoa: kalatalouden erityisasiantuntija Mikko Malin, [email protected]
- 21.5. Ivalo, koulutus- ja koetilaisuus. Hotelli Ivalo, Ivalontie 34.
- Koulutus 09:30 - 15:30
- Koe 15:30 - 16:30
- Linkki ilmoittautumislomakkeeseen
- Lisätietoa: kalatalouden erityisasiantuntija Mikko Malin, [email protected]
- Julkaisupäivä
- 24.3.2025
Päivitetty: 27.03.2025