- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Yritystarina: Fiblonilla investoinnit tehdään vastuullisuus edellä
Fiblon Oy on porilainen perheyritys, joka valmistaa lautasliinoja ja pyyhintäratkaisuja ammattikäyttöön majoitus- ja ravintola-alalle. Tänä vuonna Fiblon hankki ELY-keskuksen tuella kaksi robottisolua laatikoiden lavoitukseen eli lavoille lastaamiseen. Automatiikka tehostaa tuotantoa ja poistaa toistuvia henkilötyövaiheita. Hankinta on investointi myös työniloon. Toisteisen työn vähentäminen näet parantaa työergonomiaa, lisää työhyvinvointia ja ennaltaehkäisee sairaspoissaoloja.
Vuonna 1979 perustettua Fiblonia luotsaavat toisen polven yrittäjät: Ekbergin sisarukset Pekka, Anne ja Mikko. Pekka istuu toimitusjohtajan paikalla, varatoimitusjohtaja Anne vastaa brändistä ja varatoimitusjohtaja Mikko tuotannosta.
– Finanssikriisin ja koronavuosien takapakkien jälkeen yritys on nyt hyvän kasvun uralla. Liikevaihto on 8,4 miljoonaa euroa ja tuotannosta noin 20 prosenttia lähtee vientiin, Pekka kertoo.
Fiblon on hyödyntänyt vuosien varrella monenlaisia Satakunnan ELY-keskuksen palveluita: yrityksen kehittämisavustuksen lisäksi yritys on käyttänyt kehittämispalveluita kuten konsultointia ja koulutusta.
– Viimeisimpänä saimme ELY-keskuksen kautta yrityksen kehittämisavustusta uuden lavoitusrobotiikan hankintaan noin 35 000 euroa. Ensimmäinen robotti on jo täydessä touhussa ja toista ollaan ottamassa käyttöön. Robottien listahinta on yhteensä noin 300 000 euroa, Mikko sanoo.
Tuki myönnettiin Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF), jonka avulla lievennetään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia.

”Hyvää tiimiä ei voi ostaa”
Fiblonin tehdas Porin Uudessaniityssä on pitkälle automatisoitu korkean teknologian tuotantolaitos, jonka tärkein resurssi on osaava henkilöstö.Vastuullisuus on Ekbergeille kunnia-asia, ja Fiblon investoikin jatkuvasti tuotannon kehittämiseen entistä vastuullisemmaksi. Vastuullisuus näkyy investoinneissa myös työhyvinvointiin panostamisena.
– Esimerkiksi lavoitusrobotti vähentää työn toisteisuutta, jolloin työergonomia parantuu ja sairauspoissaolojakin tulee vähemmän. Samalla kun tehokkuus lisääntyy, kasvaa myös työntekijöiden hyvinvointi. Yksi Fiblonin arvoista onkin työnilo, jota toteuttaa 27 ammattilaistamme, Anne korostaa.
– Hyvää tiimiä ei voi ostaa, ja meillä henkilöstöön panostetaankin valtavasti. Meillä ei oikeastaan puhuta vain työhyvinvoinnista, vaan yleisesti hyvinvoinnista. Tämä heijastuu siihen, että työterveyskulumme ovat hyvin matalat. Haluamme, että meillä viihdytään, Pekka lisää.
Fiblonilla tarjotaan myös laajat mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön. Jokainen saa tehdä päätöksiä ja oma-aloitteisuutta arvostetaan. Luottamus on kaiken a ja o.

Asiakas keskiössä
Vastuullisuus korostuu myös asiakastyössä. Fiblonin tuotteet auttavat asiakkaita erottumaan kilpailijoistaan, mutta samalla ratkaisujen tulee olla asiakkaille toiminnallisesti oikeita. Näin saavutetaan myös vastuullisia lopputuloksia: oikeat käyttömäärät ja minimaalinen jätteen määrä.
– On esimerkiksi syytä huomioida, että kierrätyspaperin käyttäminen voikin olla vastuuttomampi vaihtoehto. Kierrätyspaperin käsittely kun voi viedä yllättäen enemmän energiaa kuin sellun keittäminen, Pekka muistuttaa.
On siis tiedettävä, mistä puhuu ja kyettävä tarjoamaan asiakkaalle oleellinen tieto. Myös asiakkaan maailma on tunnettava läpikotaisin.
– Kysymme toisinaan asiakkailta, voisimmeko tulla seuraamaan vierestä, miten he tekevät jonkin asian. Näin saamme laajennettua asiakasymmärrystämme. Lähtökohtana pitää olla se, mikä on asiakkaalle järkevää, ei se, mikä on meille helppoa. Siksi käymme jatkuvaa dialogia asiakkaiden kanssa, jotta voimme tarjota ylivoimaisen asiakaskokemuksen, Anne sanoo.
– Kaiken tekemisemme perusta on arvon tuotto asiakkaalle, omistajalle ja koko yhteiskunnalle, Anne kiteyttää.

Satakuntalaisille pk-yrityksille on jaossa yli 2 miljoonaa euroa kehittämisavustuksia hakujaksolla 2.9.–31.10.2024. Lue mihin avustusta voi saada.
- Julkaisupäivä
- 27.9.2024