Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tekoäly, satelliittikuvat ja kumisaappaat ovat peltovalvonnan tarkastajien parhaat työvälineet (Uusimaa)


Elina Tasanko ja Irina Lähteenmaa ovat pukeutuneet rentoihin vaatteisiin ja kumisaappaisiin. Heillä on tablettitietokoneillaan auki sovellus ja yhteys ilmakuviin. Sovellukseen on tarkoitus kirjata ja kuvata kaikki se, mitä tilalla tänään tarkastetaan. Meneillään on Uudenmaan ELY-keskuksen peltovalvonta, joka tehdään tällä kertaa Laakspohjan kartanon tiluksilla Lohjalla.


Aamupalaverin jälkeen tarkastukset voivat alkaa. Kuvassa vasemmalta Elina Tasanko, Nina van Gilse van der Pals ja Irina Lähteenmaa.


Paikka on perustettu Kustaa Vaasan kuninkaankartanoksi vuonna 1556. Viimeiset 115 vuotta tila on ollut Nina van Gilse van der Palsin suvun omistuksessa. Hänen isoisänsä isoisä rakennutti nykyisen kartanon vuonna 1914. Rakennuksia on paljon, eikä kaikkien rakennusvuosi ole edes tiedossa. Van Gilse van der Pals ottaa meidät vastaan vanhassa puisessa 1800-luvun rakennuksessa, paikallisittain piikamurjussa, jossa yli sata vuotta sitten nimensä mukaisesti asuivat navettapiiat.

Laakspohjan kartano on luomutila. Se käsittää 190 hehtaaria peltoa, josta kaikki on nurmiviljelyssä. Saman maatalousliiketoiminnan alla toimiva ratsastuskoulu on tilan päätulonlähde. Tallissa on 25 ratsastuskouluhevosta ja 20 hevosta vuokrapaikalla. Lisäksi on omia ja työntekijöiden hevosia. Pelloilla laiduntaa 50 Ylämaankarjan nautaa ja 60 uuhta. Ne ihmettelevät ja seuraavat meidän menoamme pitkin peltoja.

Peltovalvonnat tehdään pistokokeina


Tilan omistaja on hakenut peltotukia. Niiden haku, maksatus ja valvonta menevät pääpiirteittäin näin: viljelijä hakee tukia, kunta käsittelee maksuhakemukset, Ruokavirasto myöntää rahat ja alueellinen ELY-keskus tekee valvonnan. Kaikki eivät saa tukia ja kaikkia niitä, jotka saavat, ei tarkisteta. Ruokavirasto tekee arvonnan siitä, mitkä tilat ja pellot tarkastetaan. Sen jälkeen vuoroon tulevat ELY-keskuksen tarkastajat.
Viljelijälle ilmoitetaan tarkastuksesta vasta mahdollisimman lähellä valvonta-ajankohtaa. Tarkoitus on, että tarkastus tulee yllätyksenä. Toisaalta työtä helpottaa, kun tilan omistaja ehtii järjestellä tarkistettavat paperit valmiiksi.

Peltovalvonta Laakspohjan kartanoon tehdään myös pistokokeena. Viljelijä on saanut tiedon tarkastuksesta kuusi päivää aiemmin. Tilan omistaja on hakenut erilaisia peltotukia ja tänään tarkastetaan, että ilmoitetut hehtaarit ovat oikein ja viljelijä on toiminut tukien ehtojen vaatimalla tavalla.

Päivän aikana tarkistetaan muun muassa ilmoitetun kasvin oikeellisuus, viljelytapa ja pellon kasvukunnon säilyttäminen ja kolmen metrin suojakaistat vesistöjen varsilta. Lisäksi tutkitaan kasvulohkojen pinta-alat, nurmien niitto sekä rajausten ja peltolohkojen digitoinnin oikeellisuus. Samalla tehdään ehdollisuuden valvontaa, minkä takia myös tilan lantalat ja mahdolliset vieraslajit, kuten hukkakaura, tarkistetaan. Eikä tässä vielä kaikki. Tarkastajat käyvät vielä läpi tämän vuoden lohkokirjanpidon.

- Ruokavirasto painottaa otannassaan tiettyjä vuosittain vaihtelevia riskitekijöitä. Niiden perusteella tiloja päätyy valvontaan. Lisäksi on satunnaisotanta, joka on täysin arvontaa. Tämä tila on päätynyt valvontaan painotetulla otannalla, tarkastaja Elina Tasanko kertoo.

Tarkastettavaa on paljon ja valvonta pitäisi saada tehtyä yhdessä päivässä. Sen takia Tasangon ja Lähteenmaan lisäksi mukana työssä ovat myös Anita Ramsay, Sini Bäckström ja Helmi Heikkinen. He ovat Uudenmaan ELY-keskuksen kesävalvojia. ELY-keskuksessa työskentelee yksitoista vakituista tarkastajaa ja seitsemän kesätarkastajia.



Peltovalvonnan lisäksi tarkastajat tekevät ilmankuvien ristiin tarkastuksia, laadunarviointeja ja ESSI-lohkojen tarkastuksia, jotka ovat tulleet tarkasteluun satelliittiseurannassa käytetyn tekoälyn kautta. Toisin sanoen, jos todellisuus ja satelliittikuvat eivät täsmää ilmakuvien tai satelliittikuvien perusteella. Tarkastajat tekevät myös maisemanhoitosopimusten ja kosteikkojen katselmointeja.

- Maastokäyntejä tehdään sulaan aikaan. Kun lumet keväällä sulavat lähdemme liikkeelle. Kesä menee pitkälti pelloilla niin kauan, kunnes lunta tulee, kertoo tarkastaja Irina Lähteenmaa.

Tilat ovat hyvin erilaisia ja erikokoisia. Tasanko ja Lähteenmaa ovat tarkastaneet tämän vuoden aikana muutamien kymmenien hehtaarien tiloja, satojen hehtaarien tiloja ja kaikkea siltä väliltä. Suomessa on yhteensä yli 40 000 tilaa, joista 2 prosenttia päätyy peltovalvontaan. Tänä vuonna Uudellamaalla 3 200 tilaa haki maataloustukia, ja tarkastuksia tehtiin noin 70 tilalla.

Tarkastajat tekevät yhteistyötä yli maakuntarajojen. Konsultoivia asioita riittää ja apua saa tarvittaessa.

- Pyydämme ja meiltä pyydetään virka-apua, kun viljelijällä on esimerkiksi peltoja toisen maakunnan alueella. Silloin paikallisen ELY-keskuksen tarkastaja hoitaa työn, Lähteenmaa kertoo.

Fyysinen työ on joskus myös henkisesti raskasta. Tänäkin vuonna lähes jokainen viljelijä on saanut jonkun seuraamuksen, ison tai pienen. Ehtojen mukaan vesistöjen varsilla pitää olla vähintään kolmen metrin viljelemätön alue, missä kasvaa nurmikasvia tai villikasveja. Näissä on usein puutteita, tänä vuonna tähän mennessä varmennetuista tiloista 22 % saa seuraamuksen suojakaistoista.

- Siinä joutuu mittaamaan aika tarkkaan ja yleensä tulee aika isoja seuraamuksia. Harmittaa varsinkin sellaisilla tiloilla, missä pyritään hoitamaan asiat hyvin ja sitten niihin on pakko puuttua. Syy saattaa olla vahinko tai tietämättömyys, sanoo Lähteenmaa.


Laakspohjan kartanon ratsastuskoulu on tilan päätulonlähde. Hevosia on viitisenkymmentä.


Hirvikärpäsiä ja huikeita työkavereita


Kun noin puolet päivän työstä on tehty, lähdemme lounaalle paikkaan, johon voi lampsia kumpparit jalassa.

- Ruokapaikat me valitaan sen mukaan, missä käy muitakin työmiehiä ja -naisia. Sen verran tämä on hikistä hommaa, että mihinkään fiineihin paikkoihin me emme mene syömään. Kerran oltiin loviisalaisessa hienossa pizzeriassa lounastauolla ja oltiin todella alipukeutuneita, Lähteenmaa nauraa.

Lounastauolla ehditään puhua työn hyvistä ja ei niin hyvistä puolista. Peltovalvonta on raskasta hommaa. Siinä tulee päivän aikana käveltyä useita kilometrejä. Tasangon ja Lähteenmaan mukaan työssä parasta ovat työkaverit.

- Työkaverit on kyllä aika huikeita. Kun on hyvä porukka tekemässä tätä työtä yhdessä, niin ei haittaa, vaikka hirvikärpäsiä on joka paikka täynnä ja hiki valuu. Yksin ei pystyisi tekemään tätä työtä, Tasanko sanoo.
 


Tarkastajat, tilanomistaja ja koira Laakspohjan kartanon edustalla. Kuvassa vasemmalta oikealle Anita Ramsay, Helmi Heikkinen, Sini Bäckström, Elina Tasanko, Irina Lähteenmaa ja Nina Nina van Gilse van der Pals.


Teksti ja kuvat: Satu Niemelä