Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Yritystarina Laawu: Glamping-elämyksiä perinteisellä, kestävällä rakentamisella (Kaakkois-Suomi)
 

Juho Repo on viimeisen parin vuoden aikana rakentanut liiketoimintaa ja brändiä yrityksensä Laawun ympärille. Yrittäjyys ei ole Revolle kuitenkaan mitään uutta. Hän aloitti työuransa tekemällä rakennusalan töitä laskutuspalvelun kautta. Lisäksi hän perusti oman toiminimensä noin kymmenen vuotta sitten, jonka kautta hän on tehnyt pienempiä projekteja. Repo on rakentanut Laawua oman päätyönsä ohella. Hän aloitti tradenomiopinnot Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja kertoo Xamkin opintojen näytelleen merkittävää osaa Laawun perustamisessa.

Modernia arkkitehtuuria yhdistettynä perinteiseen rakentamiseen

Laawu rakentaa asiakkailleen elämyksiä. Toiminta perustuu luonnonläheisten pienrakennusten rakentamiseen, jotka räätälöidään vastaamaan tilaajan tarpeita. Laawun tuotteissa yhdistyy telttailun tarjoama luonnonläheisyys ja mökin antama mukavuus. Tätä kutsutaan myös Glampingiksi. Yrityksen toiminta on keskittynyt erityisesti matkailupuolelle, mutta monikäyttöisiä tuotteita valmistetaan myös suoraan yksityiseen käyttöön. Tuotteiden kokoonpano tapahtuu Kouvolassa, ja yhteistyökumppanit löytyvät Kymenlaakson alueelta. Laawun rakennuksissa näkyy perinteinen, kestävä rakentamistyyli yhdistettynä moderniin arkkitehtuuriin.

Idea isoisän mökiltä ja vauhtia opinnoista

Alkuperäinen idea Laawun konseptiin lähti Revon isoisän rakentamalta mökiltä Vuohijärveltä viime vuosikymmenen vaihdoksessa. ”Eräiden rapujuhlien jälkeen mietittiin, että pitäisi saada jotain lisätilaa perheille ja porukoille, ketä siellä käy, mutta ei haluta tehdä mitään isoa investointia. Siellä on itse asiassa koko idea kylvetty.”

Tuulta purjeisiin Laawu sai Revon myynnin ja markkinoinnin opintojen kautta. ”Opintojen aikana meillä oli mielenkiintoinen palvelumuotoilun kurssi, jossa etsimme Kotkan meripäiville ja Kotkan kaupungille kesäajan tilapäismajoituksia. Meillä oli erittäin hyvä ryhmä, ja sain ympättyä minun silloisen Laawu-ideani siihen isompaan kokonaisuuteen, ja siitä se homma sitten lähti liikenteeseen. Sain kyseiseltä ryhmältä valtavasti tukea silloisen idean kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen”

Tukea Cursorilta ja Kinnolta

Revon Haminassa sijaitsevan osakeyhtiön ja Kouvolassa sijaitsevan toiminimen ansiosta hän on saanut apua ja sparrausta Laawun kanssa elinkeinoyhtiöiltä Kinnolta ja Cursorilta.

”Olen selkeästi löytänyt molemmista elinkeinoyhtiöistä ne tietyt henkilöt, jotka ovat aika vahvasti olleet mukana tässä. On sparrailtu, neuvottu ja autettu. Se on ollut ihan alusta asti kyllä aika tärkeää, että on löytänyt oikeita henkilöitä jeesaamaan.”

Kinnon asiantuntija vinkkasi vuoden 2021 alussa Repoa osallistumaan Keksintösäätiön järjestämään Kymenlaakson innovaatioverkoston Ideakymi-kilpailuun, jossa Laawu voitti liikeideasarjan. Puolestaan Cursorin hankkeen kautta, Repo sai Laawulle tukea muun muassa laki- ja IPR-asiantuntijan palveluiden ostoon.

ELY-keskuksen konsulttipäiviltä apua Laawun kehittämiseen sekä rahoitusta Otsakorpi- ja Raino Kukkosen säätiöiltä

Viime talvena Repo hyödynsi ELY-keskuksen Yrityksen kehittämispalveluja, kun hän löysi ELY-keskuksen konsulttipäiviltä, yrityksen kehittämiseen erikoistuneita konsultteja, jotka vastasivat hänen tarpeisiinsa.   ”Me katsottiin yhdessä ulkopuolisen silmin meidän toimintaa ja minkälaiset tulevaisuuden näkymät, mitä kannattaisi tehdä ja näin pois päin. Se oli oikeasti hedelmällistä, ja sitä kautta saatiin hommia eteenpäin.”

Repo on saanut Laawulle merkittävää rahoitusta William ja Ester Otsakorven Säätiöltä ja Raino Kukkosen 70-vuotisäätiöltä.  Repo on saanut rahoitusta myös XAMK Startup Fundin kautta kautta ja ollut oleellisessa asemassa Xamkin opiskelijayrittäjyyspiireissä.

Revolla on paljon suunnitelmia Laawun toiminnan kehittämiseksi sekä tuotannon kasvattamiseksi, muun muassa lisäämällä työvoimaa. Tulevana syksynä 2023 Laawun matkaan onkin liittymässä useita kumppaneita, joiden vaikutus Laawun toimintaan on merkittävä. Tarkoituksena on syventää yhteistyötä ELY-keskuksen, TE-toimiston, Xamkin ja Business Finlandin kanssa. Kansainvälisen toiminnan Repo näkee tulevaisuudessa Laawulle lähes varmaksi, mutta tavoitteena on ensin ottaa oma paikka Suomen markkinoilta.

Suosittelisitko yrityspalveluiden käyttöä muille yrittäjille ja yrityksille? ”Ehdottomasti! Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole. Itse uskon siihen, että yhteistyöllä päästään parhaimpiin tuloksiin. Kaikki mahdollinen apu kannattaa käyttää.”

Lisätietoja


Teksti:  Mikko Vihanto