Regional information

Nyheter 2022

Yritystarina: Biovaaka (Kaakkois-Suomi)

Biovaaka on lappeenrantalaislähtöinen yritys, joka tarjoaa ammattikeittiöille ja ravintoloille palveluita ruokahävikin vähentämiseen ja seurantaan. Toiminnan keskiössä on ekologisuus sekä asiakastyytyväisyys, ja siksi yritys haluaa tarjota asiakkailleen aina kokonaisvaltaisen, tarpeiden mukaan räätälöidyn ratkaisun. Yritys sai alkunsa LAB-ammattikorkeakoulun hankkeesta, jossa eräs toimeksiannoista liittyi kampusravintoloiden ruokahävikin vähentämiseen. Hanketta varten koottiin tiimi, johon kuului asiantuntijoita sekä opiskelijoita eri aloilta. Biovaa'an operatiivinen johtaja Jukka Hänninen kertoo, että korkeakoulukampus oli loistava toimintaympäristö tuotteen kehittämiseen ja myöhemmin pilotoimiseen.

Yrityksen ehkä suurin erottautumistekijä on se, että hävikki voidaan tuoda suoraan näkyväksi asiakkaille. Biovaa'an valikoimaan kuuluu järjestelmä, joka asennetaan astianpalautuspisteen biojäteastiaan, ja se näyttää määrän, kuinka paljon asiakas heittää ruokaa hukkaan. Näin voidaan suoraan vaikuttaa asiakkaiden mielikuvaan hävikistä ja muuttaa käyttäytymistä ekologisempaan suuntaan. Yritys lupaa tehdä ruokahävikin seurannasta helppoa ja nopeaa, ja ajansäästön lisäksi sillä on myös taloudellisia vaikutuksia. Monet yrityksen asiakkaista ovat onnistuneet vähentämään hävikin puoleen aiemmasta palvelun avulla.

Biovaaka Serve -palvelu ottaa ravintolan asiakkaat mukaan ruokahävikin vähentämiseen, sillä automatisoitu lautashävikin seurantapalvelu antaa palautteen ruokailijalle poisheitetystä ruoasta ja tuo ruokahävikin näkyväksi. (Biovaaka.fi).

Rahoituspalvelut kasvun tukena

Aloitellessaan yritystoimintaansa Biovaaka sai Business Finlandin tarjoaman Tempo-rahoituksen, ja sillä oli suuri merkitys toiminnan kehittämisessä alkuvaiheessa. Tempo-rahoitus on tarkoitettu kansainvälistä kasvua hakeville alle 5-vuotiaille startup-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea. Rahoituksella yritys voi valmistella kansainvälistä kasvua ideansa toimivuutta testaamalla, hankkimalla palautetta potentiaalisilta asiakkailta sekä kartoittamalla tuotteen kysyntää ja toimivuutta uudella kansainvälisellä markkinalla.
(businessfinland.fi)

Kun koronapandemia iski maailmalle vuonna 2020, monet suomalaiset yritykset joutuivat pulaan. Valtion oli tehtävä asialle jotakin, ja kehitettiin Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa. Biovaaka hyödynsi poikkeustilanteen rahoitusta, ja se auttoi heitä kehittämään omaa toimintaansa eteenpäin vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta. Merkittävää apua on saatu myös Finnveran laina- ja rahoituspalveluista sekä yrityshautomo Business Milliltä. "Sparraamisen ja rahoitushakemuksissa avustamisen lisäksi Business Mill on auttanut meitä löytämään uusia rahoitusmahdollisuuksia, joita emme olisi osanneet edes etsiä", Hänninen kertoo.

Biovaaka Pro -palvelun avulla ammattikeittiöt voivat seurata ruokahävikkiä kokonaisvaltaisesti.

Business Millin kautta Biovaaka sai tiedon William ja Ester Otsakorven säätiöstä, joka tukee etelä- ja pohjoiskarjalaisia sekä kymenlaaksolaisia yrityksiä. Biovaaka sai säätiöltä pääomalainaa, jota on hyödynnetty kansainvälistymiseen liittyvässä hankkeessa yhdessä ELY-keskukselta saadun Yrityksen kehittämisavustuksen kanssa. Hankkeen tarkoituksena on kansainvälistymistä tukevan digitaalisen markkinoinnin kehittäminen, sekä markkina- ja jakelukanavaselvityksen tekeminen. Kyseisen hankkeen ansiosta yritys on voinut muun muassa palkata uuden täysipäiväisen työntekijän.

Biovaaka on aiemminkin saanut ELY-keskukselta kehittämisavustusta. Aiemmassa, jo päättyneessä hankkeessa kehitettiin liiketoiminnan skaalautumista sekä luotiin valmiuksia kansainvälistymiseen.

"Olemme menossa oikeaan suuntaan tällä alueella", Hänninen toteaa viitaten startup-kulttuurin kehitykseen Kaakkois-Suomen alueella.

Teksti: Taija Turunen
Kuvat: Biovaaka