Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Nopean kasvun jälkeen puutuoteyritys Kärävä tarvitsi uusia taitoja – Toimitusjohtaja: TäsmäKoulutuksen ansiosta asioita tehdään nyt fiksummin

Puutuotteita valmistavan Kärävän liikevaihto ja tuotanto kasvoivat voimakkaasti parissa vuodessa, kun viennin määrä kolminkertaistui. Muutoksen takia yrityksen liiketoimintaa piti kehittää. Siinä auttoi yhdessä ELY-keskuksen kanssa hankittu TäsmäKoulutus.


Toimitusjohtaja Jaakko Soini jatkaa isänsä Jorma Soinin perustaman yrityksen johtamista. Kuvan kaavan avulla voi laskea puupinon kuutiomäärän. “Kerroin pitäisi kyllä olla 0,6”, Jaakko Soini sanoo.

Parin viime vuoden aikana sahatavaraa ja puutuotteita on liikkunut pirkkalalaisen perheyrityksen pihalla aiempaa vilkkaammin.

Kärävä Oy ostaa sahatavaraa, ja Kärävältä taas lähtee kotimaahan ja maailmalle jalostettuja puutuotteita, kuten paneeleja ja saunan lauteita.

Toimitusjohtaja Jaakko Soini kertoo, että ennen yrityksen johto teki vientiä muun työn ohessa. Vuonna 2020 yritys palkkasi vientipäällikön, ja sen jälkeen liikevaihto on kasvanut viidestä miljoonasta eurosta 15 miljoonaan. Vuonna 2021 Kärävä rekrytoi lisää henkilökuntaa ja rakennutti tuotantotilojen viereen uuden hallin, jossa on nyt varasto sekä puusepänverstas.

“Aiemmin kaikki oli tässä hallissa”, Soini sanoo ja osoittaa toimistosta isoon ikkunaan, josta näkyy tuotantotiloihin. Vanha tuotantohalli on yhdistetty uuteen halliin yhdyskäytävällä.

“Tuli tuplasti tilaa.”

Kärävän hallituksen puheenjohtaja Harri Meller tiesi ELY-keskuksen TäsmäKoulutuksesta ja suositteli sitä Soinille nopean kasvun jälkeen. Meller ja Soini suunnittelivat koulutuksen rungon otsikkotasolla. He halusivat henkilöstölle laaja-alaisesti liiketoimintaan liittyvää koulutusta. Sen jälkeen Soini otti yhteyttä TE-toimiston yrityspalveluihin. TE-toimiston yritysasiantuntija Mari Rautiainen-Servo ja koulutusasiantuntija Marja Poussa ELY-keskuksesta työstivät suunnitelmaa ja koulutus kilpailutettiin. Kilpailutuksen voittaneen Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa suunnitelmia tarkennettiin.

“Puun käsittely me handlataan. Tästä koulutuksesta haettiin muita eväitä”, toimitusjohtaja sanoo.


Toimistosta näkee tuotantotiloihin. Vuonna 2021 tilat tuplaantuivat, kun Kärävä rakennutti uuden hallin, johon kuljetaan kuvassa trukin takaa lähtevää käytävää pitkin. Jaakko Soini toteaa, että nykyaikana tuotannon työtkin ovat “siistiä sisätyötä”.

Kärävä otti TäsmäKoulutuksessa saadut opit heti käyttöön

Koulutuksessa käsiteltiin myyntiä, markkinointia, vientistrategiaa, taloutta, työlainsäädäntöä, logistiikkaa, johtamista sekä työmenetelmien ja prosessien kehittämistä. Koulutuspäiviä oli yhteensä 10 vuoden aikana, ja koko henkilökunta osallistui koulutukseen.

Soini halusi, että koulutus pidetään yrityksen omassa toimistossa, jotta aikaa ei kulu siirtymisiin. Koulutus pidettiin kahdelle ryhmälle, aamupäivisin ja iltapäivisin, jotta se vaikutti mahdollisimman vähän tuotantoon.

“Koulutuksen tärkeimmät opit otettiin heti käyttöön, ja paljon on otettu sitten pikkuhiljaa”, Soini sanoo.

“Meidän kulttuuri muuttui. Me toimitaan nyt fiksummin ja kehitetään prosesseja jatkuvan parantamisen periaatteella, ja myynnin koulutus avittaa myös viennissä.”

TäsmäKoulutus suunnitellaan aina yrityksen tarpeiden ja toiveiden perusteella. Se ei ole pikakoulutusta, vaan koulutuspäiviä on vähintään 10, ja koulutus toteutetaan yleensä vuoden aikana.

Pirkanmaan ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Marja Poussa sanoo, että yritys voi hankkia ELY-keskuksen kanssa TäsmäKoulutusta silloin, kun yritys muuttaa koko strategiaansa tai toimintaansa niin, että henkilöstö tarvitsee koulutusta pysyäkseen muutoksessa mukana. Poussa tarkentaa, että TäsmäKoulutusta ei voi hankkia sellaisessa tapauksessa, että yritys tarvitsee koulutusta pelkästään esimerkiksi uuden koneen tai laitteiston käyttämisessä. Kyseessä pitää olla isompi muutos tai kasvutilanne, jossa tarvitaan uutta osaamista.


Höyläri Joni Antila tarkistaa höyläkoneen asetuksia. Antila opiskelee työn ohessa sähköautomaatioasentajaksi.

Koulutus kaikille työntekijöille tai vain osalle

Yhden koulutuspäivän hinta opiskelijaa kohden on keskimäärin noin 270 euroa verottomana kymmenen koulutettavan ryhmässä. Yritys maksaa koulutuksesta 30–50 prosenttia, ja ELY-keskus loput.

“Mitä erikoisempaa koulutusta, sitä kalliimpaa se yleensä on”, Poussa toteaa.

“Työvoimapulaan on haettu ratkaisua myös kouluttamalla pk-yritysten vakituista henkilöstöä aiempaa monipuolisemmin eri tehtäviin. Se on myös riskienhallintaa, että yrityksellä on osaavia ja monitaitoisia työntekijöitä, jotka voivat tarvittaessa työskennellä toisessakin työpisteessä esimerkiksi tuotannon tarpeiden mukaan”, Poussa perustelee koulutuksen hyötyjä.

Kärävän kaikki työntekijät osallistuivat koulutukseen, mutta koulutus voidaan toteuttaa myös vain tietylle ammattiryhmälle. Esimerkiksi vain asentajille, koneistajille tai toimihenkilöille.

"Jossakin menee aina hyvin”

Toimitusjohtaja Jaakko Soini suosittelee TäsmäKoulutusta yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa. “Se vie aika pitkälle, kun miettii, mitkä on aiheet ja mitä koulutukselta halutaan.”

Kärävä ja sen asiakkaat ovat kokeneet paljon muutoksia viime vuosina, ja muutoksia näkyy myös lähitulevaisuudessa.

Wellness- eli hyvinvointitrendi on lisännyt jo pitkään saunatuotteiden kysyntää. Koronan aikana ihmiset sisustivat, remontoivat ja rakensivat kotejaan. Sen jälkeen kuluttajat lähtivät ravintoloihin ja matkustelemaan. Rahankäytön kohteet vaihtuivat.

Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti uuden hyökkäyksen Ukrainaan. Jaakko Soini toteaa, että muutoksia on koko ajan. Ihmiset ovat varovaisempia kuluttajina, kun hinnat ovat nousseet. Toisaalta EU:n asettamien pakotteiden takia Venäjältä ei osteta nyt lehtikuusta, joka on Kärävän lämpökäsiteltyjen tuotteiden kilpailija.

Soini pitää Kärävän vahvuutena sitä, että yrityksellä on laaja kirjo vientimaita.

“Jossakin menee aina hyvin”, toimitusjohtaja sanoo hymyillen.


Toimitusjohtaja Jaakko Soini varastohallissa, jossa on valmiita sisäkäyttöön olevia tuotteita, esimerkiksi saunan paneeleita.

Kärävä Oy

https://www.karava.fi/

  • Valmistaa höylättyjä puutuotteita kuten listoja, terassilautoja, laude-elementtejä sekä sisä- ja ulkoverhouspaneeleja.
  • Työntekijöitä 18.
  • Liikevaihto 15 miljoonaa euroa vuonna 2021.
  • Viennin osuus liikevaihdosta 72 prosenttia.
  • Vie tuotteita Saksaan, Liettuaan, Tsekkiin, Belgiaan ja Iso-Britanniaan sekä muualle Eurooppaan. 
  • Perustettu vuonna 1988.
  • Toimii Pirkkalassa.

TäsmäKoulutus

Pienille ja keskisuurille yrityksille ja organisaatioille toimialasta riippumatta.

Koulutus kestää vähintään 10 koulutuspäivää opiskelijaa kohden.

Koulutus räätälöidään laajasti yrityksen tai työnantajan nykyiselle henkilöstölle, ei pelkästään avainhenkilöille. Myös yrittäjä itse voi osallistua opiskeluun.

TäsmäKoulutuksena ei toteuteta työnantajan kustannettavaksi kuuluvaa normaalia henkilöstökoulutusta.

Koulutuksen rahoittavat työnantajayritys ja ELY-keskus yhdessä. Työnantajan maksuosuus on 30–50 prosenttia, ja se määräytyy yrityksen koon ja liikevaihdon tai taseen mukaan. Pieni yritys maksaa vähemmän ja iso yritys enemmän.

 

 

Pirkanmaan ELY-keskus https://www.ely-keskus.fi/web/mee-ja-tee

 

Teksti ja kuvat: Sinikka Suominen