Uutiset 2021

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

RekryKoulutus madaltaa kynnystä rekrytoida (Pirkanmaa)

Oscar Software Oy on omien kanaviensa ja julkisten hakujen lisäksi löytänyt lisäväylän onnistuneisiin IT-ammattilaisten rekrytointeihin: ELY-keskuksen kanssa yhteishankintana toteutettavan RekryKoulutuksen.
– Se on selvästi madaltanut kynnystä rekrytoida, koska rekrytoinnin tukena on puolivuotinen koulutusohjelma, sanoo HR Business Partner Annika Männistö.


HR Business Partner Annika Männistö korostaa, että RekryKoulutuksen ansiosta työnantajan on helpompi tehdä rekrytointipäätös. – Jos ihmisellä ei esimerkiksi ole aiempaa työkokemusta, tai on, mutta jokin teknologiaosaaminen puuttuu, rekrytointikoulutusohjelmassa on puoli vuotta aikaa saada työkokemusta sekä täydentää osaamistaan.

 

Viime keväänä korona jarrutti liiketoiminta-alustojen kehittämiseen erikoistuneen Oscar Softwaren rekrytointeja, mutta elokuusta 2020 maaliskuun 2021 loppuun on kasvun ansiosta rekrytoitu jo parikymmentä tekijää 140-henkiseen työyhteisöön. RekryKoulutuksen avulla on viime aikoina palkattu neljä uutta henkilöä.

– Jo pari vuotta sitten saimme kouluttajan eli Saranen Consulting Oy:n kautta tietoa RekryKoulutuksen mahdollisuuksista. Silloin löysimme koulutusohjelman kautta DevOps-tiimiin uuden tekijän. Hän oli juuri sitä osaajakuntaa, jota on vaikea löytää. Meillä kävi hyvä tuuri ja saimme RekryKoulutuksesta meille nyt jo pari vuotta Oscarilla viihtyneen asiantuntijan, Annika Männistö kertoo.

Ensimmäinen kokemus onnistui niin hienosti, että Oscar Software on käyttänyt mm. RekryKoulutuksen ohjelmasta Saranen Consultingin Code Academya ja ohjelmistorobotiikan koulutusta, sekä Aava&Bang Oy:n Markkinointivirittämöä.

– RekryKoulutusten kautta olemme palkanneet henkilöitä pääosin tuotekehitykseen. Usein RekryKoulutuksissa emme ole hakeneet henkilöä tiettyyn rooliin, vaan avoimin mielin tutustuneet koulutusohjelmaan hakeneisiin ja haastatelleet ihmisiä, joiden uskomme voivan soveltua meille tuotekehityksen tehtäviin.

Täsmäkoulutusta…

Annika Männistö sanoo, että yhteistyö Sarasen kanssa on tuloksellista ja sitoutunutta, yritys on saanut ”hyvää täsmäkoulutusta”.

– Me pyrimme hoitamaan rekryprosessin hyvin ja toimimaan työnhakijaa arvostavasti aina, ja Saranen toimii samassa hengessä. He osaavat tehdä esikarsinnan meille sopivista hakijoista ja koulutettavista. He ovat oppineet hyvin käyttämämme teknologiat ja tietävät, millaisia osaajia tarvitsemme ja millaiset ihmiset meillä viihtyvät. Kun uusi koulutusohjelma alkaa, Sarasen yhteyshenkilömme saattaa kysyä, onko meillä rekrytarpeita. Hän voi myös ehdottaa, että ”tässä voisi olla hyvä hakija teille”. Ja jos meillä on tiedossa olevia tiettyjä osaamistarpeita, voidaan RekryKoulutuksen yleisen koulutussuunnitelman oheen räätälöidä myös muuta työtehtävää tukevaa koulutusta esimerkiksi tiettyyn teknologiaan liittyen.

Annika Männistö pitää tärkeänä, että koulutuksen järjestäjät kysyvät yrityksen tarpeista ja osaavat yhdistää tarpeet ja hakijan kyvykkyyden ja kiinnostuksen.

– On tosi hienoa, että myös TE-toimistosta on kysytty, minkälaiselle osaamiselle yrityksissä olisi käyttöä – eli mihin suunnata rekrytoivia koulutuksia.

Annika Männistön mielestä RekryKoulutuksen hyöty näkyy siinäkin, että substanssiosaamisen vahvistamisen lisäksi Saranen valmentaa koulutusaikana myös käytännön työelämään ja tukee hakijaa työyhteisötaidoissa.


Ohjelmistorobotiikan rekrytointikoulutukseen osallistunut Henri Korkeila (istumassa) palkattiin juuri Oscar Softwareen testausautomaation tehtäviin​​​​​​​. Tuotekehitysjohtaja Tommi Ritola oli Henrin mentorina koulutusvaiheessa ja nyt myös hänen esimiehensä.

 

… tosimielellä

Oscar Software on palkannut kaikki RekryKoulutuksen läpikäyneet henkilöt.

– Tietenkin palkkaus vakituiseen työsuhteeseen on meille lähtökohta ja tavoite RekryKoulutukseen lähdettäessä. Haluamme olla tarkkoja rekrypäätöksiä tehtäessä, sillä ensimmäinen työvuosi menee joka tapauksessa pitkälti työtehtävän opetteluun. Olemme tarkkoja myös siinä, että meillä on tarjota tehtäviä, jotka hakijaa kiinnostavat myös pidemmällä aikavälillä. Olemme siis tosimielellä mukana RekryKoulutuksissa.

Annika Männistö huomauttaa, että yrityksen työtehtävät ovat haastavia täyttää, koska monet muutkin IT-yritykset hakevat samoja osaajia. Kova pula on paitsi koodareista, myös taloushallinnon osaajista, projektipäälliköistä ja sovelluskonsulteista. 

– Vaikka kilpailemme samoista tekijöistä, olemme onnistuneet palkkaamaan osaajia. Olemme kasvava ja kehittyvä yritys, mutta emme kovin iso vielä – eli meillä pystyy myös paljon vaikuttamaan omaan työhönsä ja kehittymään koko ajan. Tehtävät ja roolit ovat monipuolisia ja laaja-alaisia. Asiakkaina on suomalaisia pk-yrityksiä, ja monia motivoikin esimerkiksi päästä kehittämään pk-yritysten prosesseja, digitalisoitumista ja liiketoimintaa.

Oscar Softwaren henkilöstökin on monipuolista: ihmisillä on erilaisia taustoja, he ovat eri-ikäisiä, naisia ja miehiä on suunnilleen saman verran.

– RekryKoulutus on ollut positiivinen väylä uranvaihtajille, uransa alussa oleville ja konkareille monenlaisilla taustoilla. Saamme osaajia, ja uskon, että tulevaisuudessa RekryKoulutus kasvattaa merkitystään ja hyödynnämme sitä yhä enemmän muiden kanavien ohessa.


​​​​​​​Oscar Software on kasvanut kannattavasti noin 25 prosenttia vuodessa kymmenen viime vuoden ajan, rekryprosessit pyörivät jatkuvasti.  – RekryKoulutus on palvellut hyvin rekrytointiamme, olen oikein tyytyväinen niin hakijaprosessiin kuin koulutusohjelmiinkin, Annika Männistö sanoo.

 

Kysyntään vaikuttava vastaus

ICT-alan kiivas rekrytointitahti näkyy ELY-keskuksen ja yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavien uusien työntekijöiden rekrytointikoulutuksissa.

Vuonna 2019 mukana oli 163 pirkanmaalaista yritystä ja koulutuspaikkaa, viime vuonna – koronasta huolimatta – 127. Noin 60 prosenttia kaikista RekryKoulutuksista järjestettiin yhteistyössä ICT-alan yritysten kanssa. Niille on koulutettu uusia työntekijöitä muun muassa ohjelmistokehitykseen, pilvipalveluteknologiaan, data-analytiikkaan, verkkokauppaan ja digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin.

 

https://www.oscar.fi

Teksti ja kuvat: Annikaisa Knuutila, Hybridiviestintä Effet Oy

*  *  *  *  *

RekryKoulutus on joustava tapa hankkia uusia työntekijöitä yritykseen, jos heitä ei löydy työmarkkinoilta tai alan oppilaitoksista. Palvelussa valitut työnhakijat saavat työtehtäviin räätälöidyn ammatillisen koulutuksen, minkä jälkeen yritys palkkaa heidät töihin.

Koulutus suunnitellaan ja toteutetaan yrityksen, ELY-keskuksen ja valitun kouluttajan yhteistyönä.

Tutustu lisää:

http://www.ely-keskus.fi/web/mee-ja-tee

Mee ja Tee -tunnus.

 

​​​​​