Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Syksyn työhyvinvoinnin aamukahveista työkaluja työn arkeen (Etelä-Savo)

Työhyvinvoinnin aamukahvisarjaan osallistui noin 100 henkeä syyskauden 2020 aikana. Etänä järjestettyjen aamukahvien satona saimme käyttöön työkaluja, joita voi levittää omaan työyhteisöön ja verkostoon. Parhaimmat ja käyttökelpoisimmat työkalut löytyivät syys-joulukuussa kerran kuussa järjestetyissä avoimissa parin tunnin tilaisuuksissa. Niissä tulikin paljon erilaisia menetelmiä ja tapoja parantaa työhyvinvointia ja työn tuottavuutta, joten tässä koosteena muutamia välähdyksiä.

Kutsumuskartta avaa omaa työmotivaatiota ja luovuutta

Työhyvinvoinnin aamukahvit ovat järjestäneet Etelä-Savon ELY-keskus sekä Hyvä työelämä Etelä-Savossa -verkosto. Syyskuun aamukahveissa luovuuden teemasta jäimme pohtimaan, miksi ja mitä työtä haluamme tehdä. Sen avaamiseksi voi käyttää Frank Martelan ja Lauri Järvilehdon käyttämää kutsumuskarttaa. Se puolestaan johdattaa meitä sisäiseen työmotivaatioon ja luovuuteen. Kutsumuskartan ajatuksena on, että ensin täytyy selvittää itselleen, mitä haluaa tehdä. Nämä teot listataan paperiin ja sen jälkeen ne pisteytetään. Sitten muokataan tilanteita ja tekoja, jotta pääsisi toivottuun parhaimpaan tulokseen pisteytystä apuna käyttäen. Aivan lopuksi kutsumuskartan avulla voi siirtyä vaiheeseen, josta syntyy ansaintamalli omaan kutsumukseen, joka tuottaa riittävästi resursseja, joiden avulla voi tehdä luovasti, mitä haluaa.

Positiivisten tunteiden onnenpyörä, työn ilon resepti ja työn ilon julistus

Lokakuun työhyvinvoinnin aamukahveissa pureuduttiin työn iloon ja työssä onnistumisiin. Helsingin kaupungin työpaikkailmoitus Oikotiessä onnistumisen johtamisen päälliköstä herätti keskustelun, miten onnistumista ja iloa työssä saadaan aikaan tietoisesti. Esimerkiksi kiitollisuus lisää myönteisyyttä ja on hyvä huomata ja tehdä näkyväksi myönteiset asiat. Positiivisten tunteiden onnenpyörällä voi aloittaa vaikkapa kokouksen, ja se lähtee käyntiin ihan uudella otteella kuin toteamalla, ketkä ovat tänään paikalla. Työn ilon reseptin pohjaan voi itse kirjoittaa, mitkä ovat omat raaka-aineet, valmistustapa ja tarjoiluehdotus omaan työn iloon. Pohjaa voi jakaa muillekin ja päästää työn ilon tulokset näkyviin muille jakamalla. Marja-Liisa Mankan työn ilon julistus vuodelta 2018 on edelleen ajankohtainen. Sillä pyritään nostamaan esiin työpaikoissa työhyvinvoinnin aineksia ja tekoja.

 

Organisaation uudistumiskykyyn eli resilienssiin työkaluja

Resilienssi erityisesti organisaation näkökulmasta oli ajankohtainen marraskuun työhyvinvoinnin aamukahveissa. Tutkimusten mukaan sellaiset organisaatiot, jotka ovat varautuneet muutoksiin, myös selviävät niistä paremmin. Organisaation uudistumiskyvyn eli resilienssin voi pikatestata verkossa. Kainuun TE-toimiston uudistumiskykyä selvitettiin opinnäytetyössä ja sen tuloksena organisaatioon saatiin myös resilienssiä vahvistavia tekoja, jotka sopivat parastettaviksi erityisesti julkiseen hallintoon. Yritysturvallisuuden osatekijöitä analysoimalla pääsee selville varsinkin muuttuvissa oloissa yrityksen resilienssistä ja riskeistä, joita turvallisuudessa voi olla.

Työstä palautumiseen monia keinoja

Joulukuun työhyvinvoinnin aamukahvit päättyi syksyn sarjassa työstä palautumisen teemaan. Tärkeä keino palautumiseen on pitää huolta omista voimavaroistaan. Pikatestin avulla pääsee liikkeelle siinä, missä voimavaroja on riittävästi ja missä asioissa on herkkä stressille ja kuinka lähteä liikkeelle voimavarojen kartuttamisessa. Kokonaishyvinvoinnin vaaka voimavaroihin auttaa punnitsemaan työssä kuormittavia ja voimauttavia tekijöitä sekä aikatauluttamaan palautumista kohti voimavaroja. Työpäivän aikana nopea hengitysharjoitus kohentaa palautumista. Vapaa-aikana unen määrä ja laatu vaikuttavat paljon siihen, miten työpäivän aikana jaksaa. Varman podcastissa on asiasta hyvää tietoa. Kuitenkin työpäivän aikana tulisi itse huolehtia ja ottaa vastuuta omasta palautumisesta.

Kevään 2021 työhyvinvoinnin aamukahvit jatkuvat etänä kerran kuussa

Kevään 2021 työhyvinvoinnin aamukahveihin voi ilmoittautua vuodenvaihteen jälkeen ely-keskus.fi-sivun tapahtumien ja koulutusten kautta. Niiden teemat ja ajankohdat etänä alustavasti tämän syksyn osallistujien toiveiden mukaan:

  • Resilienssi yksilötasolla ma 25.1.2021 klo 8:05 - 9:30
  • Vahvuudet työelämässä ke 24.2. klo 8:05 - 9:30
  • Itsensä johtaminen ti 23.3. klo 8:05 - 9:30
  • Etätyö ja liikkuminen työn aikana ja vapaa-aikana ke 28.4. klo 8:05 - 9:30
  • Motivaatio oman osaamisen kehittämiseen to 20.5. klo 8:05 - 9:30
  • Vuorovaikutanko? ma 7.6. klo 14:00 - 16

Linkit ja liitteet työkaluihin:

Teksti ja kuva                   

Tuija Toivakainen, johtava asiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, 0295 024 220, [email protected]​​​​​