Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Aloita kurtturuusun ja lupiinin hävitys jo tänä kesänä

Suomalaisilla pihoilla koristekasveina tutut kurtturuusut ja lupiinit lisättiin kesäkuun alussa kansallisesti haitallisten vieraslajien listalle. Se tarkoittaa sitä, että niiden kasvattaminen on kielletty ja kasvustot tulee poistaa.

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan uusille alueille ihmistoiminnan seurauksena. Vieraslajit voivat levitä esimerkiksi salamatkustajina tavarakuljetuksissa. Vieraskasveja on voitu myös istuttaa koristekasveiksi tietämättä niiden haitoista.

Kurtturuusu, jättipalsami ja lupiini ovat jo kukassa monin paikoin. Moni on tottunut näkemään ne koristeina, mutta niillä on kuitenkin haitallinen vaikutus suomalaiseen luontoon. Esimerkiksi lupiini ja jättipalsami uhkaavat Suomessa niittyjä, lehtoja, rantoja ja tienpientareita, jotka ovat tärkeitä kasvupaikkoja uhanalaiselle niittylajistollemme.

Kurtturuusu on taas jo etenkin saaristossa valtaamassa luonnonhiekkarantoja, rantaniittyjä ja ketoja jättäen alleen muun muassa päiväperhosiin kuuluvan isoapollon toukan ravintokasveja. Kurtturuusuja on levinnyt myös järvien rannoille ja sisämaan niityille.

Jotta kurtturuusun, lupiinin ja jättipalsamin leviämistä voitaisiin estää, ne pitää poistaa niin luonnonympäristöistä kuin kotipihoistakin. Kurtturuusujen poistamisen osalta noudatetaan kolmen vuoden siirtymäaikaa. Ympäristötietoinen puutarhuri ryhtyykin poistamaan kasvustoja omalta pihaltaan jo tänä kesänä.

Toimi näin

1. Jos haluat hyödyntää kukkivat lupiinit, kerää ne leikkokukiksi. Hävitä kukat niin, ettei niiden siemeniä pääse maaperään. Jos pihallasi olevat lupiinikukinnot eivät ole valtavia, kaiva lupiinit juurineen ylös maasta. Voit myös niittää ne. Lupiinin hävittäminen vaatii useita niittokertoja monen vuoden ajan.

2. Kurtturuusun saat hävitettyä pihaltasi kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt saat kiskottua maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta. Vaihtoehtoisesti voit näivettää kurtturuusun. Kun revit kaikki pensaan lehdet kesästä toiseen, pensas näivettyy 3 - 4 vuodessa kokonaan hengiltä.

3. Hentojuurinen jättipalsami on helppo kitkeä maasta juurineen varresta nykäisemällä. Sen maassa olevat siemenet ovat itämiskykyisiä vain muutamia vuosia. Jättipalsamia voi myös niittää. Niitto tulee toistaa muutaman kerran kesän aikana.

Lue lisää