Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset


Pääkonsuli Pirjo Tulokas toi tuoreimmat kuulumiset Pietarista - Team Finland -toimijat vierailulla Etelä-Karjalassa (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)    


"Poliittisesti, ja erityisesti taloudellisesti, tilanne Venäjällä on vaikea. Suomalaisyritykset eivät ole kuitenkaan poistumassa Pietarista" pääkonsuli Pirjo Tulokas toteaa.  Suomen pääkonsulaatti Pietarissa tarjoaa suomalaisille yrityksille Team Finland -palveluja ja tukea eri tavoin. Esimerkkinä kerran kuukaudessa järjestettävät yritysaamukahvit ajankohtaisista teemoista sekä pääkonsulivetoiset oven avaus- ja fact finding -matkat potentiaalisille markkina-alueille Luoteis-Venäjällä.  Pääkonsuli Tulokas kutsuu kaikki kiinnostuneet yritykset ja toimijat mukaan!


          


     Pääkonsuli Pirjo Tulokas

Lappeenrannan teknillinen yliopisto isännöi tammikuun lopulla Pietarin ja Kaakkois-Suomen Team Finland -verkostotoimijoiden tapaamista. Keskusteluissa nousivat esille yritysten haasteet Venäjälle suuntautuvassa liiketoiminnassa, ja mitä eri toimijoiden välinen Team Finland -yhteistyö voi parhaimmillaan yrityksille tarjota.
                                   
TEM:n erityisasiantuntija, Pietarin ja Luoteis-Venäjän alueen Team Finland -koordinaattori Martta Halonen toteaa, että nykyisessä haasteellisessa tilanteessa tuetaan ennemminkin jo markkinoilla olevia suomalaisyrityksiä, ei niinkään houkutella uusia toimijoita. Yrityskentältä on tullut hyvää palautetta verkostoitumistilaisuuksista, esimerkiksi suomalaiset rakennusyritykset kokoavasta Rakentajakillasta. Pääkonsulaatti onkin ottanut aktiivisen roolin yritysten verkottamisessa järjestämällä entistä enemmän Team Finland -toimijoiden kanssa erilaisia seminaareja ja tapahtumia.

Miten sitten käy matkailijamäärien ja tyrehtyykö venäläisten ostosmatkat Kaakkois-Suomeen. Pietarin viisumiyksikön päällikön Kari Lehtosen mukaan tilanne ei näytä ihan niin toivottomalta. Viime vuonna viisumeita myönnettiin n. 910 000, kun huippuvuonna 2013 luku oli 1,2 miljoonaa. Arvio tulevalle vuodelle on n. 500 000 viisumia, mikäli tahti jatkuu samana kuin alkuvuonna. Alkuvuoden vilkkautta viisuminannossa selittänee ensi syksynä Venäjällä voimaan tuleva biometriikka tunnistus (sormenjäljet+kasvokuva) – moni hankkii viisuminsa ennen sitä.

Kuvassa: Kari Lehtonen/PKL, Martta Halonen/PKL, Henri Karppinen/Saimia, Terhi Jantunen/Wirma Lappeenranta Oy, Anne Alho/ELY-keskus.

Vientiä Venäjälle harjoittavalle tai suunnittelevalle yritykselle Finnveran Pietarin edustuston päällikön Timo Pietiläisen viesti on, että Finnvera tarjoaa vientitakuita edelleen ja vakuuksia on saatavilla, mutta pankit eivät välttämättä lähde mukaan osarahoittajiksi.

Kuulumisia päivitettiin puolin ja toisin, myös Venäjä-tilannetta alueemme näkökulmasta. Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltosen mukaan paniikkia vähittäiskaupan alalla ei ole ja alalla pidempään toimineet tuntevat heilahtelut ja ovat tietoisia Venäjä-riskistä. Yrittäjäneuvos Pirjo Karhu kannustaakin yrityksiä katsomaan hieman kauemmas tulevaisuuteen, vaikka tämän hetkinen tilanne näyttää harmaalta.


 
  Kuvassa  Jami Holtari/Etelä-Karjalan yrittäjät, Pirjo Karhu/
  Centre D´Expertise, Mika Peltonen/ Etelä-Karjalan kauppakamari.

                                                 

Team Finland -palvelumallin yhdeksi tavoitteeksi on asetettu pk-yritysten viennin tuplaaminen v. 2020 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien toimijoiden välillä tehokasta yhteistyötä niin kotimaassa kuin ulkomailla sekä palveluiden jatkuvaa kehittämistä.


 Pietarin ja Kaakkois-Suomen Team Finland -verkostot entistä tiiviimmin palveluksessanne!

Lue lisää


Alueellista tietoa