Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Levähavainnot runsastuneet Lounais-Suomessa lämmenneen sään seurauksena (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on kuluneella viikolla kääntynyt kasvuun lämmenneiden ja aurinkoisten säiden seurauksena. Merialueilla levähavainnot ovat vähäisiä, mutta sisävesialueilla on tehty myös erittäin runsaita sinilevähavaintoja.   

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla on tehty vähäisiä sinilevähavaintoja Mynälahden sisäosissa Kärmäläisen havaintopaikalla, Naantalin Kirkonsalmella, Paraisilla Seilin havaintopaikalla, Rauman edustalla Otanlahdella sekä Luvialla Mustakarin ja Mannervedellä Iso Marjakarin havaintopaikoilla. Rotarien leväseurannassa sinilevää on kuluneella viikolla havaittu runsas määrä Paraisilla Lilltervon sekä Lilla Ekholmenin havaintopaikoilla sekä Kemiönsaarella Hitis Bärskärretissä. Vähäinen määrä levää rotarien havaintopaikoilla on havaittu Paraisten Korpoströmissä, Airistolla ja Närmaholmenilla sekä Kemiönsaarella Örön venesatamassa ja Naantalissa Pölläniemen havaintopaikalla. Vakioseurannan ulkopuolelta Järvi-meriwikiin on kirjattu vähäiset levähavainnot Iniön-Kustavin ulkosaaristoalueelta sekä Salonkylästä Niulahdelta. Alkuviikolla vähäisiä määriä levää esiintyi myös Ahvenanmaan ja Naantalin rannikon välisellä merialueella.

Sisävesialueilla ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää havaittiin erittäin runsas määrä Salossa Kiskon Kirkkojärvellä ja Naantalissa Rymättylän Kirkkojärvellä. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty Säkylän Pyhäjärvellä Kauttuan ja Katismaan havaintopaikoilla. Rotareiden leväseurannassa ei ole sisävesialueilla tehty levähavaintoja eikä ELY-keskukseen ole tullut ilmoituksia muista sinilevähavainnoista Lounais-Suomessa.

Viikonlopun yli jatkuva lämmin ja aurinkoinen sää voi runsastuttaa sinileväesiintymiä Lounais-Suomen alueella, mutta sinileväkukintojen muodostumiseen vaikuttavat myös muut vallitsevat sääolot. Sinilevätilanne voi myös muuttua hyvin nopeasti tuulen suunnan vaihtuessa, minkä vuoksi esimerkiksi veden uintikelpoisuus tulee aina arvioida ensisijaisesti paikan päällä.

Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä. Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 02 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

 

Lisätietoja:

Harjoittelija Noora Nest  puh. 0295 022 530

Ylitarkastaja Heli Perttula  puh. 0295 022 925