Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevähavaintojen määrä vähentynyt Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluneella viikolla levähavaintojen määrä Varsinais-Suomen vakioseurantapaikoilla on vähentynyt ja levää on havaittu vain viidellä ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalla Lounais-Suomessa. Merialueilla navakka tuuli on sekoittanut vettä, minkä seurauksena sinilevää on paikoin edelleen veteen sekoittuneena sekä kerääntyneenä lahdenpohjukoihin.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Korppoon Korpoströmissä sekä runsaasti Rauman Otanlahdella. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikiin on kirjattu havainto runsaasta sinilevämäärästä Kakskerran eteläpuolella Vapparilla. Edellisenä viikonloppuna Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on tehty ilmoitus runsaasta sinilevähavainnosta Paraisten Hålskärissä, missä vesi oli sinilevän samentamaa. Avomerellä Saaristomeren eteläpuolella on edelleen sinilevää vesipatsaassa.

Sisävesien havaintopaikoilla sinilevää on edelleen havaittu runsaasti Köyliönjärven Yttilän Ottassa sekä Kiskon Kirkkojärvessä. Kuluneella viikolla Rymättylän Kirkkojärvessä on myös havaittu hieman sinilevää, joka on paikoin jo kasautunut rantoihin. Järvi-meriwikiin on tällä viikolla kirjattu hieman sinilevää Kokemäen Sääksjärvellä.

Vaikka sinilevätilanne on rauhoittunut, ei sinileväkausi ole vielä ohi. Näin ollen on edelleen syytä muistaa olla varovainen sinileväpitoisen veden kanssa. Sinilevän myrkyllisyyttä ei voi päätellä sen ulkonäöstä. Näin ollen vettä, jossa on silminnähden sinilevää ei tule käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoista, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel           0295 022 879


Alueellista tietoa