- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Pohjois-Karjalan työpajassa työskenneltiin Järvi-Suomen maaseudun ympäristön ja ilmaston hyväksi (Pohjois-Karjala)
Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman valmistelua jatkettiin Joensuussa 22.8 järjestetyssä työpajassa, jossa eri alojen asiantuntijat pohtivat maakunnalle tärkeitä ympäristö- ja ilmastotoimia, joita voitaisiin rahoittaa EU:n tulevalla ohjelmakaudella. Työpajassa työskenneltiin neljässä ryhmässä (ilmastonmuutos, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus sekä elinkeinot ja asuminen).
Pajatyöskentelyä veti Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Ohjelmatyössä ovat mukana myös Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat.
Useassa ryhmässä keskusteltiin lannan käsittelyn parantamisesta sekä turvemaista
Useat ryhmät näkivät lannan käsittelyn parantamisen tärkeänä kysymyksenä tulevalla ohjelmakaudella. Ryhmien mukaan lannan pistekuormitusta vähentäviä toimenpiteitä tulisi rahoittaa ja innovoida. Myös biokaasuntuotantoa tulisi kasvattaa jakeluverkostoa ja omaa tuotantoa kasvattamalla.
Ilmastonmuutokseen liittyvät toimet jaoteltiin hillintään, sopeutumiseen ja varautumiseen. Hillintätoimenpiteinä nähtiin erityisesti turvepeltoihin ja -metsiin liittyvät toimet, hiilinielujen kasvattaminen sekä lannan käsittelyn parantaminen. Hiilinielujen kasvattamiseen liittyvä metsitys nähtiin hyvänä ratkaisuna. Toisaalta nähtiin myös lannan sijoittamiseen liittyvien ongelmien kasvavan, jos peltohehtaarien määrä vähenee.
Vesiensuojelussa tärkeänä nähtiin maankäytön parantamiseen, metsätalouteen, turvepeltoihin, lantaan ja veden ja ravinteiden hallintamenetelmiin liittyvät toimenpiteet. Lisäksi pidettiin tärkeänä toimenpiteiden kohdentamista tilaltaan heikentyneiden vesistöjen alueille.
Luonnon monimuotoisuutta voisi edistää erityisesti kohdentamalla toimia lajistollisesti arvokkaiden kohteiden vesistö- ja valuma-alueiden torjuntaan, perinneympäristöjen hoidon turvaamiseen sekä rahoittamalla vieraslajien torjuntaan liittyviä hankkeita.
Työpajojen tulokset jalostuvat edelleen toimenpide-ehdotuksiksi
Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa valmistelevia sidosryhmätyöpajoja on järjestetty kesäkuussa Jyväskylässä ja Mikkelissä sekä elokuussa Lappeenrannassa. Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman viimeinen sidosryhmätyöpaja järjestetään Kuopiossa 27.8. Sen jälkeen eri alueiden sidosryhmien ideat jalostetaan konkreettisiksi toimenpide-ehdotuksiksi, joiden toimeenpanoa, seurantaa ja arviointia suunnitellaan syksyllä, asiantuntija Sari Rannanpää MDI:stä toteaa.
Myöhemmin syksyllä työstetään vielä alueellisissa työpajoissa esille nousseita erityiskysymyksiä sekä terävöitetään Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimeenpanoa, seurantaa ja arviointia
Järvi-Suomen maakunnat erilaisia
Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma tukee alueen ELY-keskusten maaseudun kehittämissuunnitelmien laatimista ohjelmakaudelle 2021-2027. Ohjelmatyö aloitettiin Itä-Suomen maaseutuohjelmien väliarvioinnin suositusten pohjalta. Ohjelmaa valmistellaan viiden Järvi-Suomen alueen ELY-keskuksen yhteistyönä. Hanke on rahoitettu kyseisten ELY-keskusten maaseutuohjelman teknisestä tuesta.
Linkki Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman nettisivuille: http://www.ely-keskus.fi/web/jarvi-suomen-ilmasto-ohjelma/
Lisätietoja:
Sari Rannanpää, asiantuntija, MDI, sari.rannanpaa(at)mdi.fi, p. 050 523 6872
Maija Puurunen, yksikön päällikkö, Etelä-Savon ELY-keskus, maija.puurunen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 074
Pekka Tahvanainen, yksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 107
Juha Kaipiainen, yksikön päällikkö, Pohjois-Savon ELY-keskus, juha.kaipiainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 692
Ulla Mehto-Hämäläinen, yksikön päällikkö, Keski-Suomen ELY-keskus, ulla.mehto-hamalainen(at) ely-keskus.fi, p. 029 502 4577
Jyrki Pitkänen, yksikön päällikkö, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, jyrki.pitkanen(at)ely-keskus.fi, p. 029 502 9078
- Julkaisupäivä
- 23.8.2019