- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Ravinnevalumien ehkäisy, uusiutuva energia ja turvepellot painottuvat ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteissä (Järvi-Suomi)
Kesä-elokuussa järjestetyissä Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman viidessä alueellisessa työpajassa koottiin toimenpide-ehdotuksia jatkotyöstettäväksi ohjelmadokumenttiin.
Työpajojen osallistujien mielestä Järvi-Suomen vesien tilaa voidaan tehokkaasti parantaa ehkäisemällä maatalouden ravinnevalumia ja eroosiota. Keinoiksi listattiin muun muassa suojakaistat ja rantametsät. Valumia voidaan ehkäistä myös ylläpitämällä maan kasvukuntoa ja metsittämällä heikkotuottoisia peltoja. Karjatalouden pistekuormituksen vähentämiseen voidaan pyrkiä mm. tilakohtaisilla ympäristö- ja vesienhallintasuunnitelmilla, lannoituksen optimoinnilla, ravinnekierrätyksen parantamisella ja edistämällä biokaasulaitoksia.
Metsätalouden ravinnevalumia ehdotettiin vähennettäväsi esimerkiksi laskeutusaltailla, vesiensuojelurakenteilla, turvemaiden hakkuita rajoittamalla sekä metsätalouden vesiensuojelun koulutuksella ja taitokortilla. Turvemaiden ravinnevalumisten vähentämiseksi ehdotettiin hiilinielujen perustamista turvepelloille, ojitettujen soiden ennallistamiskorvausta, vesiensuojelurakenteita sekä turvepeltojen raivauskieltoa.
Työpajoissa listattiin myös toimenpiteitä vesistöjen kunnostukseen, asutuksen vesistökuormituksen vähentämiseen sekä tutkimustiedon käyttöön.
Vesiensuojelusta keskusteltiin Jyväskylän työpajassa 18.6.2019. Kuva: Tiia Rantanen.
Lisää hiilinieluja
Ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä toimenpide-ehdotuksia virisi työpajoissa runsaasti. Tärkeäksi nähtiin hiilinielujen perustaminen ja ylläpito. Esille nousivat maatalousmaan hiilensidonnan edistäminen ja heikkotuottoisten peltojen metsittäminen. Uusiutuvan energian tuotannon ja infrastruktuurin kehittäminen, kiertotalouden vahvistaminen sekä lannan käsittelyn tehostaminen olivat myös keskustelussa. Lisäksi ryhmissä ehdotettiin toimenpiteitä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä varautumiseen.
Luonnon monimuotoisuus säilytettävä
Luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi nähtiin tärkeäksi lajiston köyhtymisen ja luontotyyppien uhanalaistumisen pysäyttäminen. Monimuotoisen luonnon saavutettavuuden parantaminen ja monimuotoisuuden lisääminen kuntakeskuksissa nousivat vahvasti esille. Lajiston köyhtymisen ehkäisemiksesi ehdotettiin toimenpiteiksi muun muassa vieraslajien torjuntaa, perinnebiotooppien tukemista, kiertotalouden edistämistä sekä luonnonmukaisen tuotannon lisäämistä. Luontotyyppien uhanalaistumisen pysäyttämiseksi esitettiin laiduntamisen tukemista, perinneympäristöjen hoidon turvaamista ja tuotteistamista sekä kosteikkoja.
Liiketoiminta ympäristöystävällisemmäksi
Vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan ja asumisen kehittämiseksi ehdotettiin ympäristöystävällisen liiketoiminnan edistämistä. Toimivien lähipalvelujen turvaaminen ja kestävään asumiseen liittyvät ratkaisut, kuten puurakentaminen, ekokylien kehittäminen ja kestävien energiamuotojen edistäminen listattiin tärkeiksi. Myös viestintä ja brändäys nousivat esille. Konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ympäristöystävällisen liiketoiminnan edistämiseksi olivat mm. kiertotalouden edistäminen, alustatalous, ekosysteemipalvelut, lähi-, luonto- ja virtuaalimatkailun edistäminen, energiaratkaisut sekä yritysten ympäristövaikutusten laskenta ja neuvonta.
Syksyllä tuotetaan sisältöjä toimenpide-ehdotuksiin
Ohjelman laadintatyö jatkuu syksyllä toimenpide-ehdotusten sisältöjen tuottamisella asiantuntijatyöpajoissa. Lisäksi loka-marraskuussa terävöitetään vielä Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimeenpanoa, seurantaa ja arviointia.
Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma tukee alueen ELY-keskusten maaseudun kehittämissuunnitelmien laatimista ohjelmakaudelle 2021-2027. Ohjelmatyö aloitettiin Itä-Suomen maaseutuohjelmien väliarvioinnin suositusten pohjalta ja ohjelmaa valmistellaan viiden Järvi-Suomen alueen ELY-keskuksen yhteistyönä. Työ rahoitetaan Maaseutuohjelman teknisellä tuella.
Linkit:
Lisätietoja:
Asiantuntija Sari Rannanpää, MDI, sari.rannanpaa(at)mdi.fi, p. 050 523 6872
Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, maija.puurunen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 074
Yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 107
Yksikön päällikkö Juha Kaipiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, juha.kaipiainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 692
Yksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen, Keski-Suomen ELY-keskus, ulla.mehto-hamalainen(at) ely-keskus.fi, p. 029 502 4577
Yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, jyrki.pitkanen(at)ely-keskus.fi, p. 029 502 9078
- Julkaisupäivä
- 11.9.2019