Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinileväkukinnat jatkuvat yhä monin paikoin Pohjois-Karjalassa (Pohjois-Karjala)

Helteiset ja tyynet kelit ovat lisänneet entisestään sinileväesiintymiä Pohjois-Karjalan alueella ja uusia havaintoja on kirjattu runsaasti 12.7. jälkeen. Leväesiintymien häviämisajankohtaa ei pystytä ennustamaan, mutta lisääntynyt tuuli sekä ennustetut ukkoskuurot voivat hajottaa niitä. Sinileväkukinnot saattavat olla myrkyllisiä, joten vettä ei tule käyttää ihmisille, eläimille, uimiseen löylyvetenä tms.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen 21 vakituisella leväseurantakohteella havaittiin levää viidessä eri havaintopaikassa viimeisen viikon aikana: Oriveden Heposelällä sekä Kyyrönniemessä, Kiteenjärvellä ja Pyhäjärvellä, joissa levää havaittiin hieman. Suuri-Onkamolla levää oli runsaasti.
Lisäksi yksittäisiä ilmoituksia tuli 25 eri kohteesta, aiempien kohteiden lisäksi nyt myös Puruvedeltä sekä Tohmajärven Särkijärveltä. Yksittäisten havaintojen määrä on yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Pintavesien lämpötilat ovat nousseet helteiden myötä entisestään. Pyhäselän (mittauspaikka Pielisjoen alajuoksulla) aamuinen pintalämpötila 19.7. oli 22,2 ºC (poikkeama keskiarvosta +3,7 ºC) (Vesistöjen pintaveden lämpötila)

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta. Myös levänäytteitä voi toimittaa. Järviwiki.fi -palveluun voivat kaikki tallentaa havaintojaan järvien levätilanteesta, muiden järvikohtaisten havaintojen ohella. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti -niminen verkkosovellus, joka mahdollistaa havaintojen tallentamisen myös älypuhelimen kautta.

Lisätietoja

Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 114, minna.kukkonen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa